Lansat la sfârșitul anului 2013, satelitul european GAIA, care analizează sursele luminoase din galaxia noastră, poziționat la o altitudine de 1,5 milioane de kilometri în raport cu Terra, poate realiza 500 de milioane de măsurători pe zi. Datele sunt transmise la sol și analizate de un consorțiu din care fac parte 450 de oameni de știință din 20 de țări.

Gaia, care a început să funcționeze în 2014, a permis deja alcătuirea unei prime versiuni a catalogului de măsurători în septembrie 2016. Acea versiune a stabilit pozițiile în care se află 1,1 miliarde de stele din Calea Lactee, însă satelitul nu determinase distanța lor față de Terra decât pentru 2 milioane dintre astre și, în plus, făcuse acest lucru într-o manieră lipsită de acuratețe.

Noile date, culese de Gaia timp de 22 de luni, între iulie 2014 și mai 2016, au fost publicate online într-un catalog, care este de acum înainte disponibil spre consultare pe Internet.

Satelitul european Gaia a cartografiat în 3D aproape 1,7 miliarde de stele dinCalea Lactee, iar pentru 1,3 miliarde dintre ele oamenii de știință au reușit să determine distanța acestora în raport cu Terra, au anunțat reprezentanții Agenției Spațiale Europene (ESA).

“Acest ansamblu de date este foarte bogat și noi credem că ele vor revoluționa astronomia și cunoștințele noastre despre Calea Lactee”, a declarat Uwe Lammers, unul dintre cercetătorii care participă la programul Gaia din cadrul ESA. „Cu ajutorul Gaia, putem cu adevărat să reconstituim întreaga istorie a Căii Lactee. E ca și cum am face arheoastronomie (…) pentru a reconstitui cu adevărat istoria Universului”, a declarat Gunther Hasinger, directorul departamentului de științe din cadrul ESA, cu ocazia unei prezentări a datelor transmise de GAIA, ce a avut loc recent la Salonul aeronautic ILA din Berlin.

Foto:  Steemit