În luna Martie vor fi ușor de observat planetele Saturn, Marte şi Jupiter, spre orizontul sudic. Puteți afla poziția planetelor pe cer la ora și locul dvs. pe glob prin acest site: https://theskylive.com/planetarium
tessNASA

18 aprilie. NASA lansează prin racheta SpaceX Falcon 9 sonda de cercetare a planetelor din alte sisteme solare, notată prescurtat TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Se așteaptă ca acest program de cercetare să cuprindă până la 200.000 stele, dintre cele mai strălucitoare de pe cer.

april-Lyra

30 aprilie Curentul meteoric din Constelația Lira este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice, vânat de fotografii care au camere foto cu timp mare de declanșare. Puteți încerca și voi să surprindeți asteroizii, bolizii cosmici care intră în atmosfera terestră!

Map projection of Charon

Map projection of Charon, the largest of Pluto’s five moons, annotated with its first set of official feature names. With a diameter of about 1215 km, the France-sized moon is one of largest known objects in the Kuiper Belt, the region of icy, rocky bodies beyond Neptune.

Charon, recentul descoperit satelit natural al lui Pluto primește nume ale unor oameni reprezentativi din istoria cercetării spațiale. Recunoaștem și numele unor personaje, scriitori și creatori din lumea SF: Clarke, Kubrik, Nemo (căpitanul), Butler, Pirx (pilotul), Sadko (călător legendar din Rusia) și din mitologie: Caleuche, Argo (Grecia antică), Mandjet (Egipt), Revati (hinduism), sau literatură  fantastică (Dorothy).

Asteroidul 2018 GE3 a fost descoperit pe 15 aprilie, trecând cel mai aproape de Pământ pe 15 aprilie. Stânca din spațiu a trecut la aproximativ jumătate din distanța dintre Pământ și Lună, fiind de cel puțin trei ori mărimea meteorului care a explodat pe cerul de la Chelyabinsk, Rusia, în 2013, potrivit NASA. A fost descoperit printr-un program de urmărire (Catalina Sky Survey)  derulat la Universitatea din Arizona, SUA. Puteți vedea în filmul următor cum ar fi văzut Terra un observator plasat pe suprafața asteroidului. Terifiant!

Pe 14 aprilie au fost lansați doi sateliți ai NASA, unul pentru comunicații militare și altul pentru un motor spațial experimental.

NASASpaceX

6 Mai este data de maxim a ploii de stele cu radiantul în constelația Aquaris -Săgetătorul.

Eta-Aquaride punct radiant

9 mai este data de minimă apropiere de noi a planetei Jupiter, foarte strălucitoare pe toată această jumătate a anului. In aprilie se află în constelația Balanța (Libra), seara spre Sud-Est.

 

Despre trăznaia lui Elon Musk din februarie știe deja toată lumea. Mașina lui „Starman” a depășit orbita lunară, se îndreaptă maiestuos spre planeta Marte. Numele personajului vine din piesa lui David Bowie.

Surse: NASA.org, theskylive.com , space.com, youtube, astrofotografieluna.blogspot.ro, etc.