Cei patru autori bookfest timisoaraAcest text se putea intitula foarte bine și „Ce mai vinzi, autorule?”, deoarece reprezintă fețele în oglindă ale unor întâmplări deosebite, punând față în față scriitori cu cititori, producători de carte cu utilizatorii ei, vânzătorii cu cumpărătorii. Întrebările, deloc retorice, pornesc de la experiențe recente, avute de mine și de câțiva apropiați ca autori implicați direct în distribuirea, difuzarea, plasarea, vânzarea, sau cum vreți să-i mai spuneți, propriilor volume. Am să mă refer direct la cele întâmplate la Bookfest Timișoara, târg de carte desfășurat în perioada 19-22 aprilie 2018. Patru persoane ne-am organizat într-un stand de autor. Ideea a apărut într-o discuție între Lucian-Dragoș Bogdan și Daniel Timariu. Împreună am pus acest proiect în operă, asocierea Cătălinei Fometici la acesta fiind un demers firesc și subînțeles. Desigur, un stand de carte cu numele unor autori pe el, care să se și ocupe de vânzarea cărților este, poate, un pic cam mult, chiar și pentru niște creatori de frumos, cunoscând faptul că artiștii în general sunt mai vanitoși.

Cert este că ne-am depășit aceste rețineri de ardeleano-bănățeni și ne-am îngrijit să (ne) vindem cărțile, atenți la „target-ul” propus. Ne-am stabilit o cotă minimă și una maximă la încasări, reușind să adunăm o sumă peste nivelul de sus preconizat, fapt oarecum surprinzător pentru niște novici ca noi. Novici în ale promovării și vânzării, noi fiind pricepuți la scris. Cele mai multe cărți au fost de la Tritonic, iar Bogdan Hrib s-a îngrijit ca acestea să ajungă la țanc. Deci, timp de patru zile, am stat în Centrul de Afaceri Timișoara, atenți la intențiile și dorințele cititorilor noștri. Au fost alături de noi Ciprian-Ionuț Baciu, al cărui volum de proză scurtă este aproape gata, tot la Tritonic, lansarea urmând să aibă loc în 9 mai. Ne-au fost aproape Darius Luca Hupov, Daniela Faur și Adrian Bancu. Am beneficiat de prezența constantă a lui Lucian Ionică, prezent la o acțiune caritabilă la un stand alăturat. Ne-au vizitat Antuza Genescu, Laurențiu Demetrovici, Laurențiu Nistorescu, Dorin Davideanu, dar și alți prieteni, iar foarte multe poze ne-a făcut Adriana Weimer.

bookfest-timisoara-2018-1A fost frumos, a fost obositor, a fost surprinzător. Dar am reușit să vindem destule volume, unele titluri fiind epuizate de sâmbătă. Însă marele nostru pariu a constat în a da cât mai multe volume în afara cercului nostru de prieteni și cunoștințe. O mare bucurie a fost pentru noi să vedem că oameni de toate vârstele, complet necunoscuți, se interesează de cărțile noastre și cumpără ce li se pare interesant. Cititorul-cumpărător Alex, spre exemplu, a venit sâmbătă și a luat două dintre titlurile cele mai scumpe. A revenit duminică, pe la spartul târgului, și a mai luat ceva, fiind însă curios de două dintre cărțile epuizate. Le-ar fi cumparat, sunt sigur, deoarece, așa cum a declarat, mai avea bani!

O surpriză, dar cu adevărat o surpriză (sau mai multe?), ne-a făcut Lili Barboni, o cititoare doesebită, despre care nu știam nimic înainte. A venit să ia cărți, apoi și-a adus și soțul, pe Adi, iar în ziua următoare au apărut împreună cu prietenul Ștefan, care și el mai cumpărase cărți de la noi cu câteva ore mai devreme. Ne-am împrietenit, am mai stat la povești și am făcut poze, așa cum este normal, distribuite repede pe social media. Trebuie să spun că Lili Barboni este un cititor serios și avizat, având gentilețea de a da feedback, chiar și pe Goodreads! Și alți cititori-cumpărători s-au arătat interesați să ținem legătura pe rețelele de socializare, ceea ce reprezintă un alt lucru bun câștigat cu această ocazie. Le mulțumim tuturor și îi invităm la lansările din 9 mai, una la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, iar cealaltă la librăria La Două Bufnițe, din Timișoara, desigur!