Asociația Bedefililor din România a acordat premiile BD pe anul 2017 în cadrul celei de-a 45-a ediţie a Festivalului Internaţional al Benzii Desenate de la Angoulême (Franţa).
Premiul pentru cel mai bun album BD românesc (pentru cititori cu vârsta de peste 12 ani): Ora 12, scenariu şi desene Alexandra Gold (Braşov).
Alexandra Gold – Ora 12
Self Publishing, 2017 (facebook.com/12oclockcomic)
Preț: 35 lei (cu autograf și dedicație)
Ora 12 este o povestire grafică, realizată de Alaxandra Gold (grafică, scenariu, text) și publicată în regim self publishing.
Alexandra Gold (pseudonim literar) locuiește în Brașov, unde lucrează ca ilustrator freelancer. A absolvit Liceul de Arte din Brașov, Facultatea de Arte Decorative şi Design din Bucureşti și masterul în grafic design la UNARTE București. Este membră a Clubului de SF & Fantasy Antares Brașov. A debutat în 2014 cu banda desenată Suflu, în revista Comics (apărută ulterior și în revista online Gazeta SF). Ora 12 reprezintă debutul în volum al Alexandrei Gold, debut ce a avut loc la festivalul AntareSFest organizat de clubul Antares la Brașov, în 2017.
Povestea acoperă cu succes două zone de civilizație (cultură), cea a Angliei victoriene și cea a Transilvaniei exotice, motivele fiind clasice și transparente: casa bântuită, miezul nopții cu semnificațiile lui magice, ținutul exotic, respectiv fata frumoasă, cavalerii gata de sacrificiu, savantul nebun, unchiul/gazda bună la suflet și altele. Dacă temele sunt larg răspândite în cultura europeană, de la Caucaz la Oceanul Atlantic, modul lor de îmbinare, prin elemente grafice și poveste, diferențiează această lucrare, dându-i originalitate și prospețime. Singurul lucru care ar putea fi îmbunătățit este legat de dialoguri. Poate că pe partea asta o colaborare cu unul dintre autorii Antares ar fi fost benefică poveștii.
Recenzii: BookReport și Gazeta SF.
Premiul pentru cel mai bun album BD românesc (pentru cititorii cu vârsta sub 12 ani): Vrăjitorul din Oz, scenariu şi desene Şerban Andreescu (Bucureşti), adaptare după L. Frank Baum, editura Aramis.
Premiul pentru cea mai bună serie BD istorică: Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate, scenariu Marius Leştaru, desene Puiu Manu, serie publicată lunar de revista Cutezătorii.
Premiul pentru debut BD realist: Daniel Danil (Buzău).
Premiul pentru debut BD comic: Leonard Luţia (Iaşi).
Premiul pentru cel mai bun scenarist de benzi desenate: scriitorul Marian Coman (seriile HAC, TFB, 1918-Despre Marea Unire).
Premiul pentru exegeză a benzii desenate: arh. Mati Botezatu (Iaşi).
Premiul pentru cea mai bună revistă de benzi desenate din România: HAC!
Premiul pentru cel mai bun album BD realist tradus în limba română: Corto Maltese – Sub semnul Capricornului, scenariu şi desene Hugo Pratt, traducere Mircea Mihăieş, editura Cartea Copiilor
Premiul pentru cel mai bun album BD comic tradus în limba română: Asterix, viteazul gal, scenariul René Goscinny, desene Albert Uderzo, traducere Ioana Pârvulescu, editura Arthur.
Premiul pentru cel mai bun roman scris de un bedefil: Greva Păcătoşilor, de Florin Chirculescu, editura Nemira.
Detalii despre premiile acordate pot fi citite pe site-ul Benzi Desenate Românești.