Anul 2017 a adus pe marile ecrane câteva filme SF mult așteptate. De la seqelul Blade Runner 2049 la Star Wars: The Last Jedi, de la Wonder Woman, la Ghost in the Shell, de la Power Rangers la Transformers: The Last Knight. Majoritatea noutăților nu sunt de fapt noutăți absolute. Fac parte din serii, sau continuă filme celebre, sau transpun în cinematografie benzi desenate cândva celebre (Valerian and the City of a Thousand Planets). Voi trece în revistă filmele SF ale anului 2017, cronologic, păstrând numele originale și adăugând câteva impresii.

Power Rangers (martie 2017)

Power Rangers este o franciză construită în jurul unor adolescenți cu superputeri. Pornind de la rețeta clasică a unor tineri aflați la periferia societății, în conflict permanent cu „ceva” și „cineva”, dar mai ales nemulțumiți de propria soartă, filmele din franciză construiesc pe baza lor un grup de supereroi altruiști și dedicați scopului final: salvarea și protejarea planetei. Filmul din 2017 continuă aceeași tradiție, de data asta cei cinci tineri își capătă noile abilități din întâlnirea cu o navă extraterestră. Filmul abundă în scene de luptă, efectele speciale predominând. Un film de divertisment, de văzut, dacă e posibil, undeva la un cinema de vară, în aer liber.

Wonder Woman (iunie 2017)

Wonder Woman interpretată de Gal Gadot și-a făcut prima apariție în Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), unde a avut un rol secundar, dar extrem de important în desfășurarea luptei finale. Frumoasă, misterioasă, amazoana a revenit în 2017 în propriul film, cu o istorie palpitantă, feminină și feministă în același timp, creând un personaj admirabil, practic din nimic. Au fost aduse critici filmului, nu atât pentru scenariu sau micile locuri comune prea des exploatate în filmele cu supereroi (nemții sunt răi v englezii sunt buni; omul civilizat e rău v omul barbar e bun) cât pentru stângăciile verbale ale actriței. Trecând peste acest amănunt, filmul aduce un suflu nou, iar actorii își fac datoria foarte bine. Wonder Woman se încadrează în noua serie Justice League ce reunește supereroii universului DC Comics (Batman, Superman, Wonder Woman, The Flash, Aquaman, Cyborg). Sunt așteptate filme dedicate fiecărui personaj din Liga dreptății.

Transformers: The Last Knight (iunie 2017)

Franciza Transformers continuă cu un nou film apocaliptic The Last Knight. Optimus Prime a dispărut, Pământul e răvășit de o luptă pe viață și pe moarte dintre oameni și transformers. Între cele două părți beligerante sunt prinși prietenii lui Optimus Prime, ce speră în întoarcerea eroului și încheierea conflictului. Pe de altă parte o legendă din Evul Mediu riscă să de-a peste cap toate prognosticurile. O alianță ciudată se naște între oameni și transformers Cade Yeager (Mark Wahlberg), Sir Edmund Burton (Anthony Hopkins), Vivian Wembley (Laura Haddock), Bumblebee. Lupta finală va face diferența între cei simpli și eroi, oameni și transformers totodată.

Spider-Man: Homecoming (iulie 2017)

Omul paianjen (Tom Holland) nu mai are nevoie de prezentări. De la prima sa apariție în Amazing Fantasy #15 (august 1962) supereroul cu viață dublă și probleme familiale a încântat multe generații de copii și adulți. Spider-Man face parte din universul Marvel Comics, fiind creat de Stan Lee și graficianul Steve Ditko. Filmul din 2017 Homecoming prezintă noua viață a lui Peter Parker, cea în care destinul l-a adus alături de supereroii din Avengers (Captain America: Civil War), dar mai ales l-a apropiat de extravaganta lume a lui Tony Stark / Iron Man (Robert Downey Jr.). Deși actorii care-l interpretează pe Spider-Man se schimbă de la un film la altul, totuși reușesc să păstreze acel ceva care-l definește pe Omul-paianjen, să-i zicem candoare, umor sau pur și simplu bun-simț.

The Dark Tower (august 2017)

Așteptat cu mult interes The Dark Tower, după romanul lui Stephen King Turnul întunecat, a reușit să încânte și să dezamăgească în același timp. Rolurile principale sunt jucate de doi mari actori Idris Elba este Pistolarul Roland Deschain iar Matthew McConaughey este maleficul vrăjitor Walter O’Dim, cunoscut și sub numele de Man in Black. Pistolarul, ajutat și de tânărul novice Jake (Tom Taylor) trebuie să apere Turnul Întunecat de la distrugere, cheia care ține universul împreună. Ca în orice poveste bună lupta finală se dă între bine și rău, unde binele este reprezentat de puțin oameni (#rezist) în timp ce răul este fără număr! Matthew McConaughey face un rol bun, din păcate scenariul suferă la logică, iar regia nu e nici ea mai brează. Cu toate acestea e un film ce merită văzut.

Star Wars: The Last Jedi (decembrie 2017)

Star Wars episodul VIII, sau al optulea film din seria Star Wars, sau, pe scurt, Ultimii Jedi este al doilea film din noua serie, respectiv al treilea din universul Star Wars de când franciza a fost preluată de gigantul media Disney. Personajele nou introduse Ray (Daisy Ridley), Kylo Ren (Adam Driver), Finn (John Boyega), Poe Dameron (Oscar Isaac) și debutanta Rose Tico (Kelly Marie Tran) preiau în acest film controlul de la veteranii Jedi, care fac un pas în spate intrând în nemurire. Mult disputat, filmul a fost bine primit de noile generații de fani și rău de majoritatea fanilor primei serii, blocați cumva între furie și neputința de a opri noi filme. Deși prima seria se încadrează în categoria filmelor cult, ea nu este totuși obiect religios și nici personajele principale icoane de pupat prin biserici. Dincolo de glumă, Disney își pune amprenta de divertisment facil peste noile filme, publicul țintă părând a fi tot mai mult adolescenții, sau young-adult. Partea cea mai neplăcută este folosirea în exces a forței, în moduri de neînchipuit. Zborul lui Leia este dezgustător. Pe de altă parte capacitatea de a vorbi la distanță, de a se putea atinge, mirosi, vedea, vine ca o completare firească a celorlalte puteri Jedi. Filmul va fi urmat de al treilea (Star Wars: Episode IX, în regia lui J.J. Abrams), ce închide o serie, urmând ca regizorul Rian Johnson să se ocupe de o nouă trilogie.