Premiul I la Concursul Național Helion 2017, ediția XXXII
Textul are la bază articole științifice și declarații NASA, interviuri cu Ann Druyan, Carl Sagan
și Neil deGrasse Tyson. Replicile proprii personajelor au fost marcate ca text autentic (t. a.).
Toate datele tehnice, locațiile și aprecierile științifice sunt exacte (n. a.).
Lake View Cemetery,
Ithaca, NY
Decembrie 20, 2016
Ann Druyan își ridică palma de pe placa de granit. Noaptea fuseseră minus zece grade, iar peste zi soarele blurat nu reușise să smulgă nicio lacrimă întinderii de gheață. Acum, odată cu înserarea, revenea gerul. Cu alte cuvinte, mișcarea atomilor încetinea.
Sub palma înghețată căldura pierdută crease o amprentă, de parcă ceva din ea, poate linia vieții, ar fi încercat să străbată structura stabilă a mineralului.
Închise ochii. Atunci când atingi o altă ființă sau un obiect, o piatră ori o floare, te percepi, de fapt, pe tine. Simți presiunea exercitată asupra ta – chiar dacă tu eşti cel care acționează. Obiectul intră în tine, împingându-ți înapoi țesuturile sub epidermă. Nu mângâi, te transformi. Indiferent cât de ușoară ar fi atingerea, îți schimbi forma propriului corp.
Amprentele dispărură, iar ea se ridică în picioare. Privi în jur. Cimitirul, acoperit cu un strat fin de zăpadă, părea pustiu la ora aceea. La suprafață doar, zâmbi și se aplecă din nou, să mai mângâie o dată placa neagră de mormânt. Să se transforme în contact cu ea.
CARL EDWARD SAGAN
NOVEMBER 9, 1934 – DECEMBER 20, 1996
Porni spre mașina de la capătul aleii. Apăsă telecomanda și, în aceeași clipă cu licăritul farurilor, i se păru că percepe cu coada ochiului o altă lumină, depărtată. Privi într-acolo, spre nord-vest, unde, deasupra lacului Cayuga, o dungă cețoasă traversa cerul în asfințit.
Peste imaginea din zare, irișii i se strânseră precum lentilele unui teleobiectiv: la doi metri în aer plutea un puf de păpădie. Clipi, neîncrezătoare. Când se concentră, dispăruse. Asta pentru că nici nu existase, decise ea. N-avea ce căuta acolo în luna decembrie.
Se întoarse și urcă în mașină. În aceeași clipă în care trânti portiera, avu din nou o senzație de neobișnuit. Zgomotul portierei fusese însoțit de o vibrație, de parcă ceva ar fi trecut chiar atunci dinspre lac pe sub cimitir și pe sub picioarele ei. Mașina păru că se leagănă o clipă, dar Ann învârti cheia în contact și zumzetul motorului readuse totul la normal. Demară încet, atentă la gheața care acoperea aleea din loc în loc.
Afișajul de pe bord arăta ora 16:20. Se însera repede, însă, ca de obicei, șofatul o învioră. În Ithaca fusese dintotdeauna o plăcere să conduci. Merita să pleci din când în când din New York, măcar pentru asta.
Un avion de vânătoare trecu pe deasupra șoselei. Nu apucă să-l vadă, în schimb ceea ce-l urma cu întârziere părea sunetul unui F-22.
Peste un sfert de oră, când ajunse în campusul Universității Cornell, era deja întuneric. Luminile hotelului Statler se vedeau de departe. Intră pe East Ave, printre copacii uriași care mărgineau drumul, trecând mai întâi de enormul Goldwin Smith Hall, apoi de Day Hall. Parcă mașina la doi pași de aleea hotelului și intră grăbită în hol, aproape uitând ce o aștepta.
Pereții de marmură erau acoperiți cu chipul lui și asta îi tăie răsuflarea. Acolo unde nu avusese loc tot chipul, se vedeau doar ochii, iar unde nu încăpuseră ochii se afla, decupat, zâmbetul. Deasupra biroului circular de piatră al recepției, un banner își desfășura mesajul în litere enorme:
20 decembrie 1996 – 20 decembrie 2016
20 de ani de nemurire
In memoriam Carl Sagan
Își notă în gând să-l sune pe Neil din cameră. Cuvântul nemurire nu trebuia să fie acolo, lângă numele soțului ei. Desigur, Neil era capabil să găsească argumente, inclusiv în cuvintele lui Carl. Se pricepea de minune la argumente și, în plus, era unul dintre organizatori.
În hol se făcuse liniște. Cei aflați în trecere păreau că au încetinit, iar cei ocupați cu amenajarea, dintr-odată nu se mai grăbeau. O duzină de studenți la Universitatea Cornell erau cățărați pe scări și schele de aluminiu, agățând bannere și mesh-uri peste arcade și coloane.
— Bună seara! spuse și realiză după zâmbetul recepționerului că reușise să o spună zâmbind la rândul ei.
— Bună seara, doamnă Ann Druyan! Ne bucurăm că ați revenit la noi. Apartamentul dumneavoastră este pregătit.
Semnă pentru cameră, apoi luă cheia și privi din nou în jur. În față, acolo unde se vedeau totemurile uriașe cu imagini din serialul Cosmos, se afla intrarea în Sala de Conferințe. Urma s-o vadă peste două ore, așa că se îndreptă direct spre lift.
Totuși, un puf de păpădie în luna decembrie?
Remarcă eleganța celor de la recepție care nu-i transformaseră camera într-o sală de reculegere. Singura referire la Carl era invitația de pe masă, așezată lângă protocolarul coș cu flori.
Carl Sagan – In Memoriam, 20 decembrie 2016, orele 19,00
Sala de Conferințe a Hotelului Statler al Universității Cornell din Ithaca
Vor fi prezenți doamna Ann Druyan și Dr. Neil deGrasse Tyson
Al doilea lucru legat de Carl fuse televizorul. Broadcast-Ithaca TV, principalul post local de știri, pe care era setat, relata evenimentul:
— Ann Druyan, văduva celebrului om de știință Carl Sagan, a sosit în urmă cu câteva minute la hotelul Statler al Universității Cornell. Doamna Druyan, celebră scriitoare și producător de film…
Schimbă pe alt canal de știri, tot local, Time Warner – Tompkins County:
— Cutremurul a fost resimțit în urmă cu o oră, dar numai în partea nordică a orașului, iar specialiștii afirmă că a fost mai degrabă o explozie decât un seism. Contactat de reporterii noștri, departamentul secției de Pompieri infirmă această…
Opri televizorul și se întinse, așa, îmbrăcată, pe pat. Își aduse aminte să-l sune pe Neil.
— Ann, nu e vorba despre genul acela de nemurire!
Neil deGrasse Tyson avea nu doar o voce impunătoare, ci și argumente. Îi răspunse zâmbind:
— Carl mi-a spus odată că important nu e să existe viață după moarte. Important e să existe viață înainte de moarte.
— Cred că nu ai găsi un teoretician mai aprig decât mine împotriva „nemuririi”!
Neil avea dreptate, își spuse, ducând mâna la frunte. De fapt, Neil avea întotdeauna dreptate.
Migrenele durau de ani, dar intensitatea lor era exact cât să fie suportabile, să se învețe cu ele ca un nou-născut cu aerul și să fie surprinsă atunci când o lăsau. Renunțase demult să mai lupte împotriva lor, acceptând o coabitare greu de explicat.
— Ann, ai auzit de teoria sicriului cuantic?
— Nu sună prea frumos.
Trecu telefonul pe speaker și începu să-și maseze tâmplele. O dureau mai tare ca de obicei. Parcă era ceva acolo care încerca să iasă afară.
— Ei bine, continuă Neil dezinvolt, premisa e că cineva închis într-o cutie vidată și impenetrabilă ar muri în câteva minute, prin asfixiere. Conform fizicii cuantice, mișcarea aleatorie a moleculelor care îl compun ar face ca, peste un număr de ani care se scrie ca un 1 urmat de un miliard de zerouri, să fie recompus în starea biomoleculară pe care o avea înaintea morții și să învie pur și simplu.
— Asta ar fi interesant, replică Ann, fiindcă, indiferent câți ani ar trebui să aștepte acolo, pentru omul din sicriu moartea ar dura doar o clipă.
Se învioră.
— Și ce l-ar împiedica să mai intre o dată, să moară și să învie din nou? Și tot așa, Neil, la infinit! Iată zeul! Pentru el ar fi o viață (aproape) continuă. N-ar avea nevoie decât de un sicriu impenetrabil care să se deschidă exact atunci când trebuie.
Râseră amândoi. Tyson făcea, totdeauna, ca lucrurile să pară altfel. Îi servise o idee cuantică și neobișnuită despre nemurire.
Încheie convorbirea și se ridică din pat.
Numai că el nu se afla într-un sicriu impenetrabil. Era acolo, singur, la câțiva kilometri distanță, în Lake View Cemetery. Își privi mâna care mângâiase placa de granit. Mâna care se transformase, pentru o clipă, în contact cu ea.
Se opri în fața oglinzii și începu varianta a doua de deschidere a discursului, care ar fi mers foarte bine și la final:
— Azi, Carl ar fi avut 82 de ani. Dacă ar fi călătorit la bordul lui Voyager, ar fi câștigat, în raport cu noi, o lună în plus. O lună pe care mi-aș fi dorit enorm să o aibă acum.
Îi mai rămânea o oră, în care hotărî să doarmă. Mai târziu avea să-și mulțumească pentru asta.
La nouăsprezece fără un sfert ieși din lift direct în holul impunător. Neil înlocuise nemurire cu istorie, iar ea intră în Sala de Conferințe mai dreaptă decât totemurile printre care trecea. Se opri o clipă, cu fața reflectând flash-uri, în vreme ce microfoanele o înconjurau.
Cineva îi spuse că singurul loc care a mai rămas liber e cel de pe scenă, iar o studentă îi revizui în grabă machiajul, fără să modifice nimic.
În fața podiumului, un conglomerat de camere de luat vederi îi bruiau perspectiva, dar asta nu o deranjă. Se descurcase totdeauna de ambele părți ale teleobiectivelor. Fu condusă pe scenă, apoi, încet-încet, murmurul sălii scăzu, odată cu lumina. Doar podiumul rămase sub reflectoare.
— În 1977, NASA l-a rugat pe Carl Sagan să participe la o misiune cum nu se mai făcuse. Pe două discuri din aur trebuiau înregistrate momente-cheie ale existenței umane. Aveau să ajungă în spațiu cu sondele interstelare Voyager 1 și 2, în speranța că vor fi descoperite de o civilizație avansată. Regizorul artistic al proiectului The Sounds of Earth am fost eu, iar producătorul – Sagan.
Întotdeauna evitase să vorbească prea mult despre soțul ei. Deși povestea lor era celebră, de fiecare dată o spunea pe scurt și cât mai realist.
— Trebuia să creăm un disc fonograf de aur care să ne reprezinte dincolo de granițele sistemului solar. Această reprezentare nu era un scop în sine, ci o eventualitate. Prin comparație, discul avea 69 kb, în vreme ce un Iphone de azi are de un milion de ori mai multă memorie.
Privi semiîntunericul din fața ei. Mici lumini licărind în sală, telefoanele celor care filmau, tot atâtea stele și galaxii într-un univers infinit.
— După ce s-a stabilit ceea ce trebuia să punem pe disc, au început căutările. Voiam saluturi în multe limbi, voiam imagini și nu doar cu oameni, ci și plante, animale, peisaje. Selecția muzicală conținea opere de la Beethoven și Stravinsky până la Louis Armstrong și Chuck Berry… Neil?
— Doamnă Druyan! și un reflector se mută pe chipul lui deGrasse, aflat în primul rând.
Regizat sau nu, orice dialog cu Tyson ieșea mereu bine. Trebuia să se aștepte la asta, cu Neil în apropiere.
— Se spune că pentru The Sounds Of Earth cineva a propus să înregistrați numai Bach!
— E adevărat. Carl a refuzat spunând că n-ar fi fost corect. Ar fi însemnat să ne lăudăm.
Aplauzele nu-l opriră pe Neil prea mult:
— Încă rămâne întrebarea cine sunt protagoniștii sărutului înregistrat pe disc.
— Să amânăm răspunsul, zâmbi Ann. Înainte de sărut, a fost începutul. După ce am căutat multă vreme muzică chinezească pentru a o pune pe disc, am găsit, în sfârșit, o melodie veche de 2.500 ani, Flowing streams. Bucuroasă, l-am sunat pe Carl și i-am lăsat un mesaj la hotel.[1]
Un oftat abia auzit îi scăpă pe buze. Privi în jur. Pe vremuri, oamenii se programau prin telefon când voiau să facă o fotografie. Acum, se fotografiau cu telefoanele.
— O oră mai târziu, când Carl a sunat înapoi, ceva s-a întâmplat. La finalul convorbirii, am stabilit că… ne vom căsători. La doar câteva minute m-a sunat din nou și mi-a zis: „am vrut doar să mă asigur că asta chiar s-a întâmplat. Ne căsătorim, da?”[2]
Își trecu mâna ușor, prin păr, de parcă nu ea o făcea, ci o altă persoană, invizibilă pentru ceilalți.
— După tulburătoarea convorbire cu Carl, am participat la un experiment rar pentru acele timpuri, o encefalogramă în timp ce citeam un discurs. Un EEG care, transformat în sunete, avea să fie trimis în spațiu, pe discul de aur al lui Voyager. Fără îndoială, toate emoțiile înregistrate au fost ale unei femei îndrăgostite. Nu mă puteam gândi la altceva decât la Carl. Eram conectată la aparate într-un laborator din New York al spitalului Bellevue, dar, deși încercam să-mi păstrez mintea limpede, sentimentul că ceea ce gândeam, nu ceea ce rosteam, avea să zboare pentru totdeauna spre stele, mă copleșea.[3]
Nu se mai auzea nicio șoaptă. Își percepea pur și simplu propria voce, de parcă n-ar mai fi fost a ei, o simțea mai tânără, curată, ca atunci… demult.
— Sentimentele mele de femeie de douăzeci și șapte de ani, nebunește îndrăgostită, sunt pe acel disc. Sunt pentru totdeauna. Vor fi acolo o sută de milioane de ani. Pentru mine, sondele Voyager sunt o bucurie atât de puternică încât mă îndepărtează de teama morții.[4]
Aproape că șopti:
— Carl avea să-mi dedice cele mai frumoase cuvinte pe care le-am auzit vreodată: În imensitatea spațiului și a timpului, e o bucurie să împart planeta în aceeași epocă cu Annie.[5]
Dură o oră până ieși din Sala de Conferințe, dând autografe și fotografiindu-se cu toți fanii, până la ultimul. Tyson făcu tot posibilul să o ajute, dar când ajunse în cameră era deja epuizată.
Se întinse pe pat. Luă un somnifer, apoi blocă telefonul pentru orice apeluri cu excepția numerelor din agendă.
Închise ochii, gândindu-se la el. La clipele când lucrau împreună la The Sounds of Earth. Carl, cu vocea lui hipnotică și zâmbetul perfect. Ochii aceia atât de mari și de negri încât ți-era teamă să-i privești prea mult, să nu te pierzi în ei ca-n două găuri negre și să nu te mai poți întoarce niciodată, să te îndrăgostești și să rămâi acolo pentru totdeauna.
Sondele Voyager porniseră cu 65 000 km pe oră spre marginea sistemului solar. Aveau să devină cele mai avansate semne ale civilizației umane, cu excepția știrilor tv care le prindeau din urmă și le depășeau cu viteza luminii. Pe jumătate adormită, Ann încercă să-și închipuie cum arăta, pentru sondele interstelare, portretul-robot al omenirii ultimilor patruzeci de ani.
Fruntea i se încruntă pe măsură ce se scufunda în propriul joc, în care imaginația îi fu rapid prinsă în carcera unei realități ale cărei gratii nu puteau fi schimbate.
Uniunea Sovietică a invadat Afghanistanul. John Lennon a fost împușcat. Papa Ioan Paul al II-lea a fost grav rănit, atentatorul declarând că, să-l împuști pe papă e ca și cum l-ai omorî pe Dumnezeu. Israelul a invadat Libanul. Indira Ghandi a fost asasinată de extremiștii sikh. Un reactor nuclear de la Cernobîl a explodat. Știri îngrijorătoare din Golful Persic unde Irakul a invadat noaptea trecută Kuweitul. Carl Sagan a plecat astăzi spre stele, precum Voyager, pe un drum fără întoarcere. Challenger a explodat la lansare! O știre încă neconfirmată, Lady Diana a murit. Va rămâne pe veci ca fiind 11 septembrie, atacul terorist. Criza Lehman Brothers! Michael Jackson a decedat în reședința sa din…
Telefonul mai avea puțin și cădea de pe noptieră când, în sfârșit, îi auzi zumzetul. De fapt, îl auzise din prima clipă, se corectă singură, urechea transmisese totul creierului, doar că acesta nu voise să se trezească.
Ezită, pentru că i se părea total nepotrivit să răspundă la un apel video la ora aceea. Pe de altă parte era vorba despre Neil deGrasse Tyson.
— Neil?
— Ann, iartă-mă!
DeGrasse avea un chip mai buimac decât al ei.
— M-am gândit că e mai bine să te anunț eu.
— Neil? repetă, confuză.
— Au venit întâi la mine, ținând cont că sunt unul dintre organizatori. Vei primi o vizită, în câteva minute.
— Dar e cinci și patruzeci și cinci… dimineața!
Se șterse din nou la ochi.
— Ce vizită?
— Nu pot să-ți spun mai mult acum.
Înainte ca Tyson să închidă, văzu în spatele lui doi bărbați. Creierul procesă faptul că purtau uniforme abia după ce imaginea dispăru. Apoi sună telefonul fix.
— Doamnă Druyan, se auzi vocea recepționerului, îmi pare rău, dar nu i-am putut opri!
A treia sonerie fu cea de la intrare. Se ridică și deschise ușa, întrebându-se dacă avea pijamaua încheiată până sus. Nu mai înțelegea nimic.
— Doamnă Ann Druyan!
Era un bărbat în uniformă neagră, fără grade sau decorații, iar în spatele lui, legănându-se de pe vârfuri pe călcâie, un altul, mai tânăr, îmbrăcat la fel. De fapt, nu păreau uniforme, mai degrabă atitudinea trăda asta.
Sunt în misiune secretă, gândi Ann într-o fracțiune de secundă. Deși tocmai asta se vedea din prima clipă, că sunt într-o misiune secretă.
— Remmeckis, general în rezervă! se legitimă primul. Departamentul Apărării.
Așadar avusese dreptate. Remmeckis scosese un fel de caschetă, arătându-și părul des și argintiu, tuns scurt. Fața era cu adevărat a unui militar, colțuroasă, tăioasă, cu ochi albaștri și reci. Caschetele îi fac pe toți să arate, cu timpul, la fel, gândi Ann. Ca instrumentele unui trib primitiv care modelează craniile copiilor după viitoarea lor poziție socială.
— Domnule Remmeckis, se pare că nu ești singurul în rezervă pe aici! răspunse, mai degrabă obosită decât speriată.
Dintr-odată asocie prezența generalului cu lumina pe care crezuse că o vede dincolo de cimitir. Și dâra aceea de ceață deasupra lacului, în preajma înserării, spre nord-vest. Apoi știrea de la televizor, cu explozia care nu fusese cutremur. Ea însăși simțise ceva la urcarea în mașină.
Se petrecuse un lucru neobișnuit acolo, se prăbușise un avion sau altceva și era necesară prezența ei pentru a calma spiritele. Avea cea mai potrivită reputație spre a da o dezmințire sau o opinie credibilă.
— Doamnă Druyan, trebuie să veniți cu mine.
Deși tonul fusese egal, cuvântul „trebuie” o sperie. Făcu aproape involuntar un pas înapoi, dar atunci îl văzu pe Neil venind pe coridor. Purta un pardesiu cu adevărat mai mare decât el, hotărât să lupte cu gerul de afară.
— Ann! Se pare că s-a întâmplat…
Somnul îi pieri în întregime, percepând modul cum Neil rostise cuvintele.
— S-a întâmplat ceva important, repetă acesta.
Ann Druyan făcu ochii mari:
— S-a prăbușit un avion? Un satelit? Altceva?!
Încremeni. Privirile lui Neil spuneau multe, nu chiar cât faimoasa lui voce, dar destule.
— Imposibil! zise ea, începând să tremure. Stați puțin…, își trecu mâna prin păr. Numai o clipă, se întoarse. Așteptați-mă afară. Vin imediat!
În mașină, Remmeckis îi ceru mobilul, apoi îl puse în buzunar, lângă al lui Tyson. Gestul n-o contrarie, nu întrebă nimic. Dacă evenimentul spre care se îndreptau era cel pe care-l bănuia, atunci nu avea nevoie să facă nicio fotografie. Urma să vadă cu ochii ei.
Ofițerul care-l secondase pe Remmeckis dispăruse sau poate conducea mașina. În orice caz, erau separați de un geam opac și Tyson glumi întrebând dacă anonimatul lor era păstrat astfel sau cel al șoferului.
Remmeckis scoase un pachet de țigări, apoi, după ce fu refuzat pe rând, îl băgă la loc în buzunar.
— Acesta este un cadou de la o lume îndepărtată și mică, zise el, o mărturie a sunetelor și imaginilor, a gândurilor și sentimentelor noastre…[6]
— Jimmy Carter, confirmă Tyson. Salutul Președintelui de pe The Sounds of Earth.
Ann nu spuse nimic. Încă nu-i trecuse supărarea pentru acel „trebuie”.
— M-am înscris la Academia Militară în 1977, continuă generalul. Am avut trei motive: Star Wars, Voyager și Carl Sagan.
Mașina, un Lincoln Continental, părăsi campusul universitar și se îndreptă spre marginea orașului, în direcția lacului Cayuga. Trecură pe lângă Lake View Cemetery și Ann se gândi cât de aproape fusese cu o seară în urmă. Cimitirul dormea în continuare sub un strat fin de zăpadă, de parcă un pietrar zelos ar fi finisat pietrele de mormânt, acoperind cu praf de marmură totul, de la inscripții până la trunchiurile molizilor.
Ocoliră terenurile de sport ale școlii Boynton, apoi făcură la stânga, pe lângă Camera de Comerț Tompkins și se înscriseră discret pe Drumul Țărmului, cum era numită șoseaua îngustă care mergea în paralel cu o cale ferată.
Încetiniră lângă Center Cornell Sailing, dar nu opriră în parcarea de acolo, ci la o sută de metri mai departe, chiar pe nisipul de pe malul lacului.
Zorii încă nu apăruseră în urma lor, peste profilul orașului, când automobilul se opri.
Ann își lipi fruntea de geamul fumuriu. Era rece și respirația îi desenă, pentru o clipă, o fantomă din abur.
Lacul înghețase. În mod ciudat, gheața se desprinsese aproape cu treizeci de centimetri de țărm, ca și cum o forță uriașă ar fi împins-o în sus, apoi se sudase la loc, din pricina gerului de peste noapte. Ann privi în zare: Cayuga era un lac glaciar lung de șaizeci de kilometri și lat de aproape șase, care împreună cu alte zece formau grupul Lacurilor Fingers, mai degrabă gheare decât degete. Din câte știa, în cel mai adânc punct erau o sută treizeci de metri de la lumină la bezna totală.
— În 1912, 1979 și anul trecut a mai înghețat complet, zise Remmeckis.
— E acolo? arătă Tyson spre un conglomerat alb aflat la o milă de țărm.
În aerul tot mai limpede, se deslușea treptat o îmbinare de emisfere și cuburi supraetajate. Laboratoare gonflabile de campanie, după modelul unei colonii din Antarctica.
— Da, răspunse generalul. E acolo.
Deși mai era până la răsărit, lumina acoperea uniform peisajul, ca într-o după-amiază lahaiană aflată în punct subsolar. De altfel, în ziua precedentă soarele nu se văzuse deloc, iar oamenii din Ithaca se putuseră mișca și fără umbrele lor.
— Coborâm? vorbi, în sfârșit, Ann.
Remmeckis dădu din cap în semn că nu.
— E încă foarte frig, minus cincisprezece grade, zise el. Cea mai scurtă zi a anului.
Un nor de grauri se întindea și se strângea ca o amibă gigantică deasupra lacului, intrigați de strania apariție care luase în stăpânire gheața. Zgomotul lor nu trecea prin geamurile limuzinei, dar Ann și-l putea imagina.
Își băgă mâna reflex în buzunar, după telefon.
— Șapte și cinci, zise Remmeckis scoțând chiar telefonul ei. Pornim! anunță și, spre surpriza lor, Lincoln-ul demară direct spre gheața care acoperea lacul.
Parcurseră distanța în exact un minut și Ann numără peste o sută de bătăi ale inimii în acest timp. Nici Neil nu avea pulsul mai liniștit, după cum i se accelera respirația pe măsură ce se apropiau.
Erau patru cupole mari grupate în jurul uneia mai înalte decât toate la un loc, de parcă biserica-muzeu Sfânta Sofia din Istanbul s-ar fi aflat camuflată acolo.
Nu-i aștepta nimeni la intrare, cu excepția unui robot de talia unui câine. Mecanismul pe șenile îi cercetă o clipă cu obiectivul, apoi se dădu la o parte din calea lor.
— Unde e restul echipei? întrebă Tyson ajutând-o pe Ann să înainteze pe gheață.
Nu era deloc o suprafață alunecoasă, dimpotrivă, mai degrabă se lipea de tălpile lor.
— Suntem puțini pe teren, răspunse Remmeckis. Majoritatea se află în fața ecranelor, departe de aici. Poftiți în Sala de Comandă.
Se instalară într-una din cele patru cupole, având la picioare un convector electric și câteva căni de ceai fierbinte pe masă.
— Cine va filma? întrebă Ann încercând să pară liniștită. Ce televiziuni ați anunțat? Pot să-mi chem echipa…
Tăcu, dându-și seama că generalul n-avea de gând să-i răspundă. Schimbă o privire cu Tyson.
— Așadar…? întrebară amândoi.
Remmeckis începu greu, zgârcit la vorbe, de parcă ar fi făcut totul împotriva voinței sale:
— Una dintre camerele de supraveghere ale Clubului Nautic Red Jacket a surprins ieri, la orele 16:19, prăbușirea unui obiect în lacul Cayuga. Mai precis aici! zise arătând sub picioarele lor.
— Ora la care plecam din cimitir, zise Ann. Am avut impresia că văd ceva.
— Încă era lumină, așa că fenomenul nu s-a expus în mod spectaculos pe bolta nocturnă, presupuse Tyson. Dar zgomotul? Unda de șoc?
— Locuitorii din zonă sunt obișnuiți cu bang-urile sonice, explică Remmeckis. Aici li se spune „tunurile lui Seneca”, tunete fără nori. Se presupune că s-ar datora numeroaselor peșteri subacvatice străvechi, care cedează, din când în când, sub presiunea apei.
Tyson ridică două degete enorme, un sfert ironic, trei sferturi cu adevărat nerăbdător:
— Îl putem vedea?
Generalul ezită, de parcă ar mai fi căutat un motiv de amânare. Nu părea a se simți prea confortabil cu doi civili pe cap. Trase aer în piept.
— Să mergem! zise și se ridică.
Intrară direct în emisfera principală, unde patru mini-macarale își uniseră brațele deasupra unei copci uriașe tăiate în gheață.
Gaura era perfect rotundă și avea cel puțin șase metri lărgime. Ann se aplecă privind cu atenție marginile parcă șlefuite cu laserul, uniform topite în momentul impactului. Scoase un țipăt de spaimă și se trase înapoi.
— Ann! o prinse Tyson de mână.
Un robot ieșea din apă cu un bolborosit neprietenos, o dronă submarină înțesată de camere și reflectoare.
— El e Ochiul, explică Remmeckis. Iar acelea sunt Mâinile, arătă spre alte două aparate ca niște crabi care tocmai ieșeau din apa tulbure. Au terminat conexiunile.
Macaralele începură să lucreze și Ann deduse că erau manipulate de la distanță, probabil din laboratorul unde urma să fie dus Obiectul mai târziu. Profită de uruitul aparatelor și se întoarse spre Tyson spunându-i asta.
— Fără îndoială, Ann, totul e robotizat! Eficiență maximă, martori puțini!
— Atunci ce nevoie au de noi?
Remmeckis îi strigă. După gradațiile cablurilor rulate, nu mai era mult.
— Știm ceva despre ceea ce se află acolo, generale? zise Neil cu privirea nedezlipită de apa întunecată.
Bărbatul răspunse privind în aceeași direcție:
— Nu știu dacă știm. Dar credem că știm.
Chiar atunci obiectul începu să apară la suprafața apelor. În toate secundele care trecură până ieși în întregime, Ann și Neil încetară să mai respire. Macaralele își terminară mișcarea pe verticală, apoi începură să-și rotească în mod sincronizat brațele spre a-l așeza pe o platformă, dar ei tot nu-și reveneau.
După patruzeci de ani de la lansare, sonda spațială încremenise. În fața lor, fără luciul de odinioară, cu tinerețea pierdută, se afla, acoperit de funingine și cicatrice, Voyager 2.
Ann Druyan exclamă:
— Un fals!
— Un prototip, șopti Neil.
Avea una din cele mai impunătoare voci din lume, chiar și atunci când șoptea.
— Ann, repetă el, au mai avut un prototip.
Tunurile de căldură din jur începuseră să lucreze mai puternic, evaporând apa de pe sondă.
Voyager 2 avea toate brațele și tijele deformate. Din pricina alimentării cu baterii pe bază de plutoniu, al căror flux energetic ar fi putut împiedica aparatele de măsură și control să funcționeze normal, inginerii proiectaseră totul în exteriorul sondei, folosind brațe lungi pentru a susține magnetoscopul, spectrometrele în infraroșu și ultraviolet, fotopolarimetrul și camerele de luat vederi. Se topiseră toate și se îndoiseră în spatele antenei parabolice largi de patru metri, precum tentaculele unei meduze. O meduză metalică de o tonă.
— Atmosfera le-a topit, zise Tyson.
— Nu, Neil! vorbi Ann. Voyager nu avea scut termic, nu putea reintra în atmosferă!
— Scutul e pe fundul lacului! îi informă Remmeckis care le urmărea reacțiile. În acest moment Ochiul și Mâinile conectează cablurile pentru aducerea lui la suprafață.
Tyson deschise ochii mari:
— Ați trimis un scut termic în spațiu, în întâmpinarea sondei?
Generalul ridică din umeri:
— Era singura soluție. Cuplarea s-a făcut acum o lună. Voyager 2 nu mai transmitea din 2010.
— Dar am fost cu toții martori la activitatea lui! se opuse Ann.
— Transmisii preluate de pe Voyager 1.
— Domnule general, vorbi Ann pe un ton grav, există cea mai mică explicație logică pentru ceea ce vedem aici?
Remmeckis le făcu semn să-l urmeze înapoi în Sala de Comandă. Luară loc din nou în jurul mesei pline cu căni de ceai.
— Sondele Voyager nu aveau unde opri pe drum pentru reparații, începu el trecându-și degetele prin părul scurt și des. De aceea, instrumentele principale, dar în primul rând computerele, au fost construite în mod redundant, cu sisteme permanente de rezervă.
— Știm asta, replică Ann. Sistemele foloseau logica arborelui de contingență ramificată, în caz de urgență. Când nici asta nu funcționa, sonda cerea ajutor de pe Pământ.
Se ridică, apropiindu-se de ecran. Nu-și putea desprinde ochii de pe ceea ce, cândva, fusese și copilul ei.
Mai mulți roboți apărură înconjurând rapid sonda. Fără să vrea, asocie imaginea cu aceea a unor inchizitori în jurul unui prizonier.
— Dar, preluă Tyson, Voyager se îndepărta continuu, iar timpul de transmitere a datelor ajungea de ordinul orelor. Așa că, în cazul unei urgențe, trebuia să rămână într-o stare inactivă sigură, în așteptarea instrucțiunilor.
Mecanismele care înconjuraseră sonda începuseră o serie de manevre complicate, al căror scop, cel puțin lui, nu-i era clar. Îi aminteau de roboții medicali pe care îi văzuse de curând la o expoziție.
Generalul confirmă. Toată lumea știa despre ce era vorba, până la un punct.
— În aprilie 1978, zise el, la opt luni după lansare, după cum toată lumea știe, Voyager 2 a trecut de la transmițătorul radio principal la cel de rezervă. În ciuda instrucțiunilor primite de la sol, transmițătorul de rezervă a refuzat să se deconecteze. Avea să fie doar prima dintr-un lung șir de insubordonări ale computerelor de pe Voyager 2.
Se întrerupse, aruncând și el o privire spre scena de sub cupola principală. Din punctul său de vedere, roboții efectuau o extracție precisă din alcătuirea heteroclită a sondei interstelare.
— Ce-i fac? tresări Ann.
— Analize. Doamnă Druyan, ca orice corp venit din spațiu, Voyager se află, deocamdată, în carantină.
Roboții plecară în șir, la fel de rapid cum veniseră.
— Din nou în aprilie, continuă Remmeckis, dar de data asta în 2010, Voyager 2 s-a văzut în fața unei probleme majore. Inginerii programaseră totul perfect, cu o singură excepție: sonda nu fusese învățată că, la un moment dat, va trebui să iasă din funcțiune. Toate sistemele au intrat în alertă în momentul în care bateriile pe bază de Plutoniu au ajuns la jumătatea duratei de viață. Se estimase că vor dura până în 2025, dar, dacă sonda își înceta transmisia și majoritatea activităților, puteau furniza energie până în 2043. Voyager 2 ajunsese în Punctul de Siguranță, la jumătatea autonomiei de deplasare, acolo de unde nu mai exista întoarcere.
Ann și Tyson începură să-și concentreze atenția la povestea generalului. Era pentru prima oară când auzeau ceva nou.
— Conform protocolului, sonda a trecut într-o stare inactivă în așteptarea instrucțiunilor. Cum nicio instrucțiune nu avea legătură cu problema sa și nici starea inactivă nu mai rămânea sigură, sistemul redundant a luat cea mai bună decizie: recalibrarea celor șaisprezece propulsoare și schimbarea cursului înapoi, spre casă. A urmat calcularea variantelor și modalitățile de accelerare folosind gravitația lui Uranus și Neptun. Avea să parcurgă un drum lung de treizeci și trei de ani de cinci ori mai repede.
Fu rândul lui Tyson să se ridice în picioare:
— Stați puțin, 22 aprilie 2010 a fost ziua „nebuniei” lui Voyager 2! S-a spus că un hacker i-a atacat sistemele…
Remmeckis dădu din cap:
— Ziua când în codul binar al sistemului un 0 a fost înlocuit cu 1. Voyager 2 a început să facă totul invers, să nu mai accepte instrucțiuni și doar să-și transmită, din când în când, poziția.
Pe ecran, brațele macaralelor ridicau din apă o farfurie cu diametrul de șase metri. Pentru o clipă aceasta acoperi perfect gaura din gheață, ca un capac pe un bol de cristal. Era scutul termic trimis în întâmpinarea sondei, acoperit cu solzi de ceramică, înconjurat de duze de calibrare a direcției, gheare de acuplare și stații de control.
— Cum a rămas cu sistemul triplu de supraveghere? întrebă Tyson. De ce au fost așa discreți australienii și spaniolii?
— I-am manipulat cu datele primite de pe Voyager 1. Le-am clonat, le-am modificat sursa, apoi le-am livrat spre Madrid și Tidbinbilla, lângă Canberra.
Neil deGrasse Tyson își intrase bine în rol. Deși începea să-l audă tot mai de departe, Ann înțelese când prietenul ei întrebă de ce Ithaca. Generalul avea toate răspunsurile pregătite. Fiecare are o Ithaca a lui, spunea el. Locul fusese ales cu grijă, în parte și pentru „tunurile lui Seneca”. TS-1 neutralizase încă din spațiu bateriile pe bază de Plutoniu ale lui Voyager, spre a nu contamina lacul Cayuga, sursă de apă pentru o regiune întreagă, Bolton Point Water System.
Îl simți când privi direct spre ea, iar sunetele reveniră brusc la normal:
— Nu ne puteam permite o amerizare în apele internaționale. În schimb, data a fost cu adevărat o coincidență, dacă ne referim la evenimentul de aseară.
— Am senzația că nu veți comunica prea multe presei! remarcă Tyson.
— Corect. Avem și motive, unul fiind acela că la avanpostul civilizației se află USA. Nici rușii, nici chinezii, noi veghem marginea sistemului solar. Iar noi nu dezertăm.
— Voyager n-a dezertat! se întoarse Ann. Chiar dumneavoastră ați spus-o!
Luă loc la masă. Se simțea dată peste cap. Pur și simplu nu știa ce trebuia să simtă, furie pentru minciuna care dura de șase ani, înfrângere pentru redundanța lui Voyager sau fericire fiindcă acesta se întorsese acasă.
— Sonda va fi depozitată, zise Remmeckis, iar dumneavoastră nu vă veți risca reputația cu afirmații fără noimă. Celorlalți martori li se va șterge pur și simplu memoria.
Zâmbi, văzându-i cum tresar amândoi:
— Sunt câțiva mega de memorie, adăugă. E vorba de niște roboți, nu?
Iar militarii implicați erau puțini și niciunul nu cunoștea misiunea în întregime. Pentru o clipă, Remmeckis crezu că terminase și nimeni nu mai avea nimic de întrebat.
— O întrebare rămâne, zise Neil. De ce a procedat astfel doar Voyager 2?
Generalul tuși sec.
— Nu suntem siguri că știm totul. În 22 aprilie 2010, Voyager 2, care se afla la șaisprezece miliarde de kilometri de Terra, a detectat un semnal slab. Semnalul a ajuns la noi abia acum, adus de sondă.
— Semnalul unui pulsar! exclamă Ann.
— Întocmai, zise Remmeckis. E singurul tip de semnal care poate fi detectat numai în anumite puncte din Univers, iar Voyager 2 era suficient de departe pentru a-l recepționa doar el, fără ca noi să știm. Cu toate acestea, ne întrebăm ce anume conținea, astfel încât să determine întoarcerea unei sonde interstelare.
Ann Druyan privi din nou spre ecranul unde Voyager 2 continua să fie uscat în bătaia tunurilor de căldură. Copilul ei se încălzea din nou, după zeci de ani de frig în spațiul cosmic.
— Carl spunea că Voyager este o ființă inteligentă, în parte robot, în parte om, fiindcă ne extinde simțurile până în lumi depărtate.[7]
Se întoarse spre Remmeckis:
— Totul s-a întâmplat prea repede. În urmă cu trei ore dormeam, iar acum… Ne-ați chemat doar ca să ne dăm cu părerea asupra unui pulsar?
Bărbatul o privi o clipă, scoase din nou pachetul de țigări, apoi se ridică în picioare.
— Urmați-mă! zise.
Traversară un coridor și ajunseră direct sub una din celelalte trei cupole care înconjurau emisfera centrală.
Un om în combinezon se afla dincolo de un geam de protecție, alături de roboții medicali care inspectaseră sonda mai devreme. Ridică mâna, în semn de salut, apoi trecu printr-o poartă de decontaminare și ieși în întâmpinarea lor. Își scoase casca, scuturându-și părul negru și lung:
— Doamnă Druyan, Dr. Tyson! salută veselă. Sunt Dr. Mary Fuelder! apoi, rămânând cu ochii pe Ann, îl întrebă pe general:
— I-ați spus?
Acesta ridică din umeri:
— N-am avut timp.
— Ce să-mi spună? tresări Ann.
Mary Fuelder era un pic supraponderală, cu trăsături frumoase, ochi negri și ten alb ca marmura. Îi făcu semn lui Remmeckis spre ceea ce se afla dincolo de sticlă.
— Definitiv compromis, preciză ea.
Abia atunci văzură obiectul de studiu din camera sterilă. Cel mai celebru disc din lume, extras din Voyager de roboții chirurgicali, strălucea stins sub un microscop. Piesa din cupru placat cu aur, mare de treizeci de centimetri, fusese estimată cu patruzeci de ani în urmă de producătorul muzical Timothy Ferris la treizeci de mii de dolari. Probabil acum valora de o mie de ori mai mult.
— Ce să-mi spună? repetă Ann.
Dr. Mary Fuelder îi invită să ia loc. Avea și ea o masă și scaune identice cu cele din cupola generalului.
— Îmi cer scuze, zise, dar e insuportabil!
Și începu să-și scoată rapid combinezonul de lucru. Nu mai părea așa supraponderală.
— Ne așteptam ca atmosfera să-l compromită, zise evitând în continuare răspunsul. Așa că TS-1 a transmis mai întâi toate datele sondei, de la semnalul acelui pulsar până la ceea se afla pe Discul de Aur.
Tyson își drese vocea:
— Conținutul discului se află demult pe YouTube.
Și deGrasse rămase cu privirea pe geamul camerei sterile. I se părea trist faptul că mesajul acela pe care omenirea îl credea departe, în spațiul interstelar, la întâlnire cu o altă civilizație, se afla atât de aproape, la doi pași distanță, fără ca nimeni să-l fi citit. Apoi își aduse aminte că mai exista unul, identic, pe cealaltă sondă Voyager.
— E adevărat, încuviință Fuelder. Circulă pe internet, cu tot cu diagrama undelor cerebrale ale doamnei Druyan.
Îi privi cu atenție o clipă, vrând parcă să se asigure că o vor înțelege, apoi continuă:
— În ultima lună am obținut progrese în traducerea undelor Beta pe frecvența 13-30 Hz.
— Poftim? zise Ann. Le puteți transforma înapoi… în gânduri?!
— Gânduri pe care le transformăm direct în cuvinte. Cu o marjă mică de eroare. Iar programul poate folosi vocea subiectului, dacă avem suficiente mostre.
Dr. Fuelder desfășură o coală pe masă:
Gândurile Annei Druyan[8], înregistrate în 3 iunie 1977
— EEG-ul dumneavoastră a fost multă vreme obiect de studiu pentru programul pe care l-am preluat la Universitatea din Berkeley. De aceea am rămas nedumerită în urmă cu o lună când NASA mi-a trimis semnalul descărcat de pe Voyager. În undele Beta trimise de TS-1 se afla ceva în plus. Un semnal secundar.
— O contaminare? zise Ann.
— Semnalul primit de la pulsar! exclamă Neil.
— În mare parte amândoi aveți dreptate, spuse Fuelder. Deși e mai complicat de atât.
Își plimbă degetele peste hârtia de pe masă, ca pe o hartă secretă.
— Ce rămăsese pe Terra era incomplet, continuă ea. Undele Beta imprimate pe textura de aur a discului au ceva în plus.
— De ce sunteți așa siguri? întrebă Tyson.
— Transcrierea gândurilor nu poate fi falsificată. Și ceea ce rezultă din traducerea celor de pe disc nu e o coincidență. Ar fi necesare prea multe potriviri, milioane, pentru a crea un gând coerent dintr-o secvență aleatorie de unde contaminate.
— Totuși, înregistrarea aceasta este originalul, zise Ann arătând hârtia din fața lor. După ea a fost făcut discul. O aveați de patruzeci de ani!
Fuelder, care probabil nu avea patruzeci de ani, încuviință, zâmbind:
— Așa cum am spus, doar în transpunerea audio a encefalogramei apare ceva în plus.
— Doamnă Druyan, interveni generalul, ce părere avea Carl Sagan despre nemurire?
Ann își încrucișă privirile cu Neil, apoi se întoarse spre Remmeckis, vizibil contrariată.
— Niciuna. Cine-l cunoștea nu-și permitea măcar să-i pună o astfel de întrebare.
Încercă să zâmbească. La urma urmei, Remmeckis n-avea nicio vină.
— Carl și-a înfruntat moartea fără să caute refugiu în iluzii. A luptat împotriva cancerului, dar a știut când totul s-a sfârșit. Amândoi știam că nicicând n-aveam să ne mai regăsim.[9]
— Nemurirea poate fi de multe feluri, insistă generalul. Aproape fiecare religie are teoria ei.
— Eu știu că nu-l voi mai revedea niciodată. Fiindcă ne-am văzut deja. Ne-am întâlnit într-un Cosmos atât de mare, iar asta e unic și minunat.[10]
— Doamnă Druyan, chiar și oamenii de știință cred că…
— Carl nu credea în nimic. Trebuia să vadă, să cerceteze și să experimenteze. Era un agnostic. Domnule general, sincer, tot nu înțeleg de ce ne-ați invitat aici.
Se simțea obosită și nu știa ce sens avea să mai rămână. Voyager 2 se întorsese, iar asta însemna ceva extraordinar, dar generalul acela era ori melancolic, ori mai avea ceva de spus.
Deodată, înțelese.
— Stați puțin! zise. Ați spus că abia de o lună ați obținut progrese în traducerea undelor Beta. Deși studiul durează de o viață! Nu cumva…
— Ba da, răspunse dr. Fuelder. Înregistrarea EEG de pe Voyager 2 s-a întors decodată. Poate că nu e nimic anormal în asta. Poate că acesta este efectul radiației emise de pulsar care a interacționat cu înregistrarea undelor Beta.
Mary Fuelder se așeză, obosită.
— Tot ce știm e că, pentru a verifica decodarea, trebuie să repetăm înregistrarea în aceleași condiții și, evident, cu același subiect.
Remmeckis își drese vocea tușind, deși la fel de bine putea fi o încercare de a-și masca emoția:
— Doamnă Druyan, rosti el cu glas schimbat, de aceea v-am adus aici. Vrem să repetați lectura aceluiași text de acum patruzeci de ani. Și vrem să vă gândiți la Carl Sagan… la fel ca atunci.
— OK, zise Ann. Dați-mi aceleași cuvinte. De restul nu vă faceți griji.
Intrară cu toții în camera sterilă, acolo unde aparatura era deja pregătită pentru experiment.
*
O oră mai târziu, plecară.
Generalul rămăsese să supravegheze transportul lui Voyager 2. În locul sondei aveau să simuleze scoaterea de pe fundul lacului a unui satelit vechi, deviat special pentru asta.
În mașină se aflau doar ea și Neil, ca la venire, fără să-l vadă pe șofer.
Lacul Cayuga se micșora în urma lor dispărând înaintea clădirilor de pe țărm a căror înălțime părea că se reduce treptat, ca niște catarge de corăbii. Un efect al formei Pământului, își spuse Ann, și aproape imediat își duse mâinile la tâmple. Trebuia să gândească mereu așa?
În clipa aceea sună telefonul. Era lângă al lui Neil, în cotieră.
— Da?
— Sunt Fuelder. Am terminat procesarea audio a celor două EEG, cea de acum patruzeci de ani și cea de azi. Firește, după ce am aplicat și acesteia din urmă codul trimis de pulsar.
Trecu pe speaker.
— Și?
— Doamnă Druyan, interveni Remmeckis, am ezitat dacă să vă dăm sau nu acest telefon. Vedeți, spre deosebire de Dr. Fuelder, eu am fost tot timpul sigur că unda secundară este amprenta acelui pulsar și nimic mai mult. În mod cert, m-am înșelat. Aducerea dumneavoastră aici a dovedit asta.
— Pentru că semnalul secundar persistă în amândouă înregistrările la fel, preciză Fuelder.
Ann zâmbi:
— Unda aceea este iubirea mea. Toată iubirea mea. După patruzeci de ani am citit aceleași cuvinte. Și, la fel ca atunci, mintea mea a fost, tot timpul, la Carl. Nu m-am gândit la altceva. Nu mă pot gândi la altceva.
Tăcu și, pentru câteva clipe, tăcerea îi fu respectată. Apoi, vocea generalului se auzi clar, năucind-o din câteva cuvinte:
— Unda secundară nu este a ta, Ann. E a lui Carl.
Ann își duse palmele la gură și ochii i se umplură de lacrimi.
— Nu, șopti ea. Nu e posibil! repetă privind spre Neil. E doar o amintire!
— E un gând cu patent străin, vorbi din nou Remmeckis, un gând prezent în ambele înregistrări.
Ann Druyan dădu din cap.
— Nu poate fi, repetă în vreme ce lacrimile îi curgeau pe obraji.
— Unda principală are unele schimbări, se auzi Fuelder. Cealaltă, mai slabă, este identică.
Prin minte îi trecură, fulgerător, migrenele din ultimii ani. Începu să tremure.
— Poate gândul unui om să pătrundă în gândurile altui om… Neil?!
Tyson o strânse în brațe, emoționat:
— Pe mine mă întrebi, Ann?! Eu totdeauna am spus că suntem cu toții conectați! Că oamenii ar trebui să fie mai buni, ținând cont de capacitatea lor de a empatiza![11]
Și, în vreme ce o privea pe femeia aceea la care ținea atât de mult, Neil se gândi la întrebarea ei și la răspunsul lui. La ceea ce spusese dr. Fuelder. Putea fi un caz unic… sau nu.
Ar fi însemnat că mulți încă nu plecaseră. Că unii rămâneau cu adevărat în gândurile celor apropiați, poate chiar din generație în generație, în vreme ce alții erau dați uitării. Un motiv bun pentru a iubi, a nu urî și, mai ales, a avea copii.
Dar putea fi, totuși, o poveste unică.
Abia acum avea răspunsul la întrebarea pentru ce-l aduseseră acolo. Nu calitatea de fost membru în Comisia Prezidențială de Politică Spațială îl recomandase. Și nici cea mai înaltă distincție acordată de NASA unui civil, Medalia DPS. Teoria lui despre conexiunea omului cu universul, aceasta fusese biletul de intrare în laboratorul de pe lac.
Fiindcă lucrurile, deși complicate, puteau avea o explicație foarte simplă. Evident, mai trebuia experimentat. Putea oare semnalul unui pulsar să decodifice undele Beta?
— Neil, șopti Ann. Ce crezi că este un pulsar?
— Un pulsar este vestigiul unei stele care s-a prăbușit în sine însăși, răspunse și, ascultându-și singur vocea, își dădu seama cât era de emoționat. Este nucleul dens rămas după ce steaua a terminat de ars. Corabia naufragiată în urma ultimei pale de vânt solar.
Privi peste umăr, înapoi, și ochii îi străluciră de parcă lumina unei stele muribunde ar fi venit în urma lor. Continuă, cu glas tremurat:
— Pentru că pierde energie prin polii magnetici, iar axa acestora nu coincide cu cea de rotație, radiația sa pare lumina unui far. Ca și cum ar încerca, cu disperare, să-și prindă din urmă amintirea anilor în care a strălucit risipitor.
Făcu o pauză, apoi încheie:
— Ce este un pulsar, Ann? Încă nu știm în întregime. Știm doar că unele stele, abia după ce mor, încep să aibă puls.
*
Mașina continua să meargă prin traficul liniștit din Ithaca, în timp ce Ann asculta fișierul pe care i-l trimiseseră pe telefon. Imaginile clădirilor se perindau în reflexii curbe peste geamurile limuzinei, Neil făcea calcule într-o agendă, iar ea relua continuu aceleași cuvinte pe care programul le reproducea cu vocea lui.
Avea să le asculte în fiecare zi, până în clipa morții… care nu era doar a ei.
„Sunt aici, cu tine, Annie. Și voi fi, mereu.”
Sfârșit
Pentru Ann Druyan, fiindcă există.
Lui Carl Sagan, pentru că va exista mereu.
[1] Text autentic.
[2] T. a.
[3] T. a.
[4] T. a.
[5] T. a.
[6] T. a.
[7] T. a.
[8] Imagine autentică, sursa: NASA.
[9] T. a.
[10] T. a.
[11] T. a.
Liviu Surugiu este un scriitor care nu mai are nevoie de nici o prezentare. A publicat șapte volume și a câștigat 21 de premii literare.
Ca noutăți, Liviu ne-a furnizat totuși una, o performanță rară în ultima vreme: 5.000 de cărți vândute în mai puțin de o lună. Este vorba despre volumul Pulsar, difuzat în toată țara împreună cu revista ”Știință &Tehnică”. Din acest volum publicăm aici chiar proza care i-a dat titlul.
CV LITERAR
Liviu Surugiu – scriitor, scenarist, jurist, mediator (n. 1969).
Debut: septembrie 1994, proză scurtă în Jurnalul SF.
A publicat în revistele: Jurnalul SF, SuperNova, Curierul Național, Gazeta SF, Argos, Nautilus, CPSF, CPSFA-Nemira, Ficțiuni și Helion.
Edituri unde a publicat: Tritonic, Tracus Arte, Univers.
Volume:
- ”IMMAN”
- ”ATAVIC”,
- ”IUBIRE ȘI MOARTE PENTRU TOTDEAUNA”
- ”RĂMĂȘIȚELE VISELOR”
- ”ERAL”
- ”ACESTA ESTE TRUPUL MEU”
- ”P U L S A R”
Premii:
- Finalist HBO-2013 pentru scenariu de lung-metraj
- Premiul JSF-Atlantykron 1994
- Premiul SuperNova 1994
- Premiul Sfera 1994
- Premiul de Originalitate Atlantykron 1995
- Premiul pentru Nuvelă la Festivalul Vladimir Colin 1995
- Premiul Quasar 1995
- Premiul Radu Gyr 1995
- Premiul ARSFAN 1995 la Pozitronic BuzăU
- Premiul Gazetei SF 2013
- Premiul pentru cel mai bun roman al anului, Romcon 2015
- Locul I în Top 14 Cărți SF 2015
- Premiul III Helion 2015
- Premiul I Atlantykron 2016
- Premiul I la Concursul Național Helion 2016
- Premiul pentru cel mai bun roman al anului, Romcon 2016
- Premiul pentru cel mai bun volum de proză scurtă, Romcon 2016
- Premiul pentru scenariu ”România 2116”, Romcon 2016
- Premiul II Atlantykron 2017
- Nominalizat Colin 2017
- Premiul I Helion 2017
Funcție ocupată: Secretar Executiv ARCASF (Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de literatură Science Fiction).