Misiunea „Psyche” a NASA a fost lansată cu succes de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, vineri, 13 octombrie. Nava spațială „Psyche” este acum pe cale de a se întâlni cu asteroidul de tip M cu același nume, un obiect din centura principală de asteroizi compus aproape în întregime din metal. Se crede că acest asteroid metalic este rămășița unui planetoid care și-a pierdut straturile exterioare, lăsând în urmă un miez de fier-nichel și metale prețioase. Studiind acest obiect, oamenii de știință speră să afle mai multe despre formarea planetelor stâncoase.

Calea de zbor a navei „Psyche” va trece pe lângă Marte în mai 2026, oferindu-i o manevră de asistență gravitațională și permițându-i să se întâlnească cu asteroidul „Pysche” în centura principală de asteroizi până în august 2029. Odată acolo, va intra pe orbita asteroidului și își va începe investigația științifică de 26 de luni.

Odată ajuns pe orbită, „Psyche” va examina asteroidul metalic folosind o suită de instrumente științifice de ultimă oră, inclusiv un magnetometru, un spectrometru cu raze gamma și neutroni și un „imager multispectral”. Aceste instrumente vor fi supuse unei serii de verificări în aproximativ șase săptămâni, în timp ce aparatul de imagine achiziționează primele imagini pentru a se autocalibra, țintind stelele standard și un grup de stele cu filtre diferite la diferite expuneri. Apoi, echipa Psyche va activa un flux automat către un site web vizibil public, unde oamenii pot vizualiza imagini brute obținute în timpul misiunii.

„Studiind asteroidul «Psyche», sperăm să înțelegem mai bine universul nostru și locul nostru în el, în special în ceea ce privește nucleul metalic misterios și imposibil de atins al propriei planete natale, Pământul”, a spus, potrivit universetoday.com, administratorul asociat Nicola Fox de la Direcția Misiune Spațială de la sediul NASA.

Nava spațială poartă, de asemenea, un experiment la bord, un demonstrator de comunicații laser în spațiul adânc numit instrumentul de comunicații optice în spațiul adânc (DSOC). Acest demonstrator va testa tehnologia de comunicații optice care poate oferi misiunilor viitoare mai multă lățime de bandă pentru transmiterea datelor decât comunicațiile tradiționale cu frecvență radio. Controlorii misiunii se așteaptă la prima oportunitate de a activa și testa sistemul de comunicații optice în aproximativ trei săptămâni, când „Psyche” se va afla la aproximativ 7,5 milioane de km de Terra.

Va fi prima dată când NASA va testa comunicații optice cu lățime de bandă mare și cu viteză mare de date dincolo de Lună. Aceste tehnologii îi vor permite lui „Psyche” să obțină volume de date (imagini, spectre și citiri magnetice) care vor dezvălui multe despre compoziția lui „Psyche”.