Conștiința: unul din marile mistere cu care se luptă știința actuală. Însă este știința curioasă și dornică de a descifra cu o metodă materială, obiectivă, modalitatea da a atinge și a înțelege acest plan al vieții ce pare atât de diferit și de intangibil?

Voi prezenta mai multe viziuni, fiecare având valoare sa din punctul de vedere de referință.

Perspectiva cercetătorilor din domeniul roboticii și al fizicii cuantice vizează întrebări cu privire la modul în care creierul uman funcționează; ceea ce vedem noi, interfața, este doar o mașinărie care poate fi reprodusă și într-un creier artificial sau avem de-a face cu ceva mai mult de atât ce nu poate fi atins si explicat prin mijloace clasice? Acest ceva poarta numele de conștiință și reprezintă  ce este viu, ceea ce animează atât existența noastră individuală cât și cea universală. În aceste condiții s-a ridicat întrebarea dacă inteligența artificială ar putea dezvolta conștiință de sine. Științific vorbind, acest lucru nu a putut fi demonstrat, însă răspunsul vine din altă parte: dacă totul se întâmplă într-un plan universal conștient, atunci orice formă de existență are o formă a sa de conștiință raportată la propria structură și evoluție. Panteism sau fizică cuantica?

Dincolo de orice însă, ce ar fi de fapt conștiința? Un răspuns clar, științific nu s-a găsit pentru că, eu zic, „s-a pus întrebarea greșită” sau mai bine spus, s-au folosit instrumente greșite pentru a o măsura. Conștiința nu e măsurabilă cu mijloace fizice la îndemână, ci fiind o formă de energie mental emoțională subtilă necesită instrumente mai dichisite. Noi tehnologii? Sau pur și simplu acel ceva cu care ne-a înzestrat natura și care se numește capacități extrasenzoriale (măsurabile și ele cu unele instrumente special concepute).

O expresie a existenței conștiinței la îndemâna științei este impactul pe care l-a avut observatorul conștient în experimentul cu dubla fantă și în cele adiacente în care se extrapola acest aspect și la nivel de timp și entanglare moleculară. În acest sens, cu ceva timp în urmă am prezentat opinia unui celebru biolog si om de stiintă, Robert Lanza, care a emis una dintre cele mai bine documentate teorii cu privire la acest subiect, numită biocentrism, prezentată succint și argumentată în cartea sa cu același nume. Ceea ce demonstrează Lanza este ceea ce spuneam mai înainte, și anume existența unui câmp individual și colectiv în afara lumii fizice care de fapt creează tot ceea ce însemană lumea fizică având la bază conșiința, vibrația și frecevența. Acest câmp este perpetuu, el nu dispare și nu apare, nici după moarte, ci se transferă într-o altă formă de manifestare sau puteam zice noi de aici de jos, într-o altă realitate paralelă sau de altă densitate. Afirmația sa, „moartea nu există”, este profund științifică, biocentrică și spirituală realizând o unificare a tot ce înseamnă percepție umană, un fel de teorie unificată. În același timp această viziune sădește speranța că omul va reuși să înțeleagă într-o zi mecanismele de acces la univers nu doar cu metodele rudimentare de acum, ci cu cele ce par mai aproape de magie, ca să îl parafrazăm pe Clarke cu privire la tehnologii avansate și ce pot deveni ele.

Așadar, la fel ca în cazul computerului din Ghidul autostopistului galactic  omul pune întrebarea ultimă, însă o pune greșit și primește un răspuns ca atare sau niciun răspuns. Singura zonă în care conștiința a fost explorată și folosită în operațiunile secrete ala naziștilor, americanilor și rușilor ce țin de domeniul parapsihologiei. Aceasta acceptă ca realitate observabilă extensia conștiinței, de care sunt capabili anumiți oameni, cu calități native sau bine antrenați. Se vorbește despre VRIL, despre experimente rusești cu cilindrii care amplifică capacitățile extrasenzoriale și alte mașinării cu care s-a accesat această zonă.

Nu voi încheia fără a mărturisi despre moștenirea pe care ne-a lăsat-o cultura orientală care, bazându-se pe acel ceva natural sau poate pe vechi tehnologii demult pierdute, a memorat de-a lungul a multe generații ideea existenței unei forme de inteligență universală conștientă care este în tot și în toate.

Voi concluziona lăsând la latitudinea fiecăruia să alagă ideea care i se potrivește. Așadar, răspunsul pe care l-aș da eu la întrebarea dacă există conștiință ar fi: da. Există ea în afara corpului? Răspunsul este și da și nu pentru că dacă acceptăm teoria lui Lanza și a orientului, aceasta este cea care creează de fapt realitatea și nu există nimic în afara ei. Deci răspunsul corect este că se află atât înăuntru cât și în afara noastră. Eu voi opta pentru susținerea fiecăreia dintre teorii, deoarece fiecare este o mică cărămidă din zidul adevărului așteptând ca studiul acestui subiect să ne dezvăluie și alte lucruri fascinante.