Terra are doi poli nordici, cel geografic, în nordul Canadei, dar și unul magnetic. Polul nord geografic nu se schimbă niciodată, cel magnetic, totuși, este mereu în mișcare. Dacă polii se răstoarnă, ar putea fi devastator pentru rasa umană și pentru viața așa cum știm că este.

Polii magnetici s-au mișcat mereu și s-au răsturnat înainte: de la ultima extincție, s-au inversat complet, aproximativ la fiecare 300.000 de ani. Dintr-un anumit motiv, totuși, o altă răsturnare nu a avut loc în 780.000 de ani.

În ultimii 150 de ani, polul nord magnetic s-a mutat 685 mile nord-vest. Acum 100 de ani, polul nord magnetic era în nordul Canadei. Astăzi, se află peste Oceanul Arctic și se îndreaptă spre Siberia. Recent, însă, a accelerat până la 25 sau 30 de mile pe an.

Este important de reținut că Terra nu a avut întotdeauna doar un pol magnetic nord și unul sud. Există dovezi care sugerează că timp de sute sau chiar mii de ani „planeta albastră” a avut până la opt poli la un moment dat.

Oamenii nu au experimentat niciodată o inversare completă a polilor, așa că dacă polii se răsucesc, nu se știe ce se va întâmpla cu oamenii.

Atunci când o planetă are mai mult de doi poli nu este ceva benefic, asta pentru că acea planetă ar avea mai multe câmpuri magnetice care apoi se luptă între ele. Când polii se răsucesc, această bătălie slăbește câmpul magnetic protector al planetei cu până la 90%. Câmpul magnetic al Terrei este extrem de important deoarece protejează oamenii de radiațiile dăunătoare din spațiu.

NASA studiază îndeaproape Space Act Agreement (S.A.A.), deoarece oferă indicii cu privire la ceea ce se întâmplă cu câmpul magnetic al Pământului adânc în straturile interioare ale planetei. Această zonă se extinde la nord-vest și slăbește și mai mult. Datele recente arată, de asemenea, că, în cel mai slab punct al S.A.A., s-a împărțit în doi lobi. Acest lucru complică și mai mult lucrurile pentru sateliți și nave spațiale.

Oamenii de știință lucrează la actualizarea Modelului Magnetic Mondial. Acesta este sistemul matematic care pune bazele navigației și localizării nordului magnetic – de la telefoane mobile la nave, la companii aeriene comerciale.

Legat de inversarea polilor și, deci, de un posibil „sfârșit al lumii”, aceste fenomene nu vor avea loc prea curând, oamenii de știință de pe mapamond urmărind polii și făcând ajustările corespunzătoare, astfel încât viața oamenilor să continue fără prea multe schimbări.

Sursa: www.msn.com