Foto: afișul reunirii „Helion” S.F. Club, afiș realizat de Adrian Chifu

Vineri, 22 septembrie, cu începere de la ora 18, Clubul de Arte S.F. şi F. „Helion” se adună într-o nouă ședință literară. Celebrul Club timișorean își va ține reunirea în Sala „Orizont” a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, George- Cosmin Borș urmând să debuteze în această ședință literară a Clubului cu proza originală intitulată „Traumax”.

 

„Era un parc mare, destul de prost întreţinut, cu alei înguste care se strecurau printre copaci strâmbi şi tufişuri dezordonate. La ora respectivă nu era multă lume prezentă, doar paznicul, câţiva bătrâni şi o liceană care citea poezii de Rainer Maria Rilke. Claudiu căuta zonele cele mai izolate. Privea cărămiziul frunzelor de toamnă, atât de diferit de verdele ostentativ al tomatelor din seră. Dar plantele acelea nu creşteau în pământ, nu-i aşa? Trăiau în afara ciclului existenţei, fiind guvernate de propriul lor timp. Un timp artificial în care totul putea fi programat, lăsând prea puţin loc hazardului”, fragment din proza scrisă de George-Cosmin Borș, „Traumax”.

 

George-Cosmin Borş s-a născut în 1986 în Brăila și a debutat în 2022 în fanzinul cenaclului ArtZONE S.F. Brăila, al cărui membru este, cu povestirea Cr3d!nţ@.

 

După ce autorul acestei proze o va prezenta celor prezenți, vor avea loc discuții pe baza celor citite, iar în partea a doua, președintele „Helion” S.F. Club, scriitorul timișorean Adrian Chifu, va încerca să răspundă la o întrebare, „De ce este Timpul?”. Sigur că, răspunsul acestei întrebări ar putea veni și din partea celor care se află în sală, fiecare dintre cei prezenți urmând să dialogheze cu liderul Clubului timișorean.

 

„Timpul este relativ, spunea Einstein la un moment dat, dovedind-o cu ecuații și cu observați. Totul depinde de viteză, mai zicea el. Apoi completa că mai depinde și de gravitație, daca ești într-un câmp gravitațional puternic timpul trece mai încet decât într-unul mai slab. Îmbătrânești mai lent decât cineva aflat pe o orbita înaltă, în jurul unei planete; milisecunde la câteva sute de ani, dar cât de valoroase s-ar putea dovedi ele. Lucrurile s-ar precipita dacă ai fi foarte aproape de orizontul evenimentelor unei găuri negre, iar daca ai avea și viteza apropiată de constanta c atunci în câteva secunde ai ajunge să vezi moartea Universului”, fragment din prelegerea ce urmează să fie susținută de Adrian Chifu, „De ce este Timpul”.

 

Reunirea va avea loc atât în format fizic, cât și în format on-line, prin intermediul aplicației „Google Meet”, datele de acces putându-se obţine prin mesaj pe e-mail la adresele helionsf@yahoo.com și redactiahelion@gmail.com sau pe mesaj privat la Helion SF Club.