Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA au lansat un „studiu decenal” care stabilește prioritățile științifice și recomandările de finanțare pentru următorii 10 ani de cercetare în astronomie și astrofizică.

Documentul, numit „Căi de descoperire în astronomie și astrofizică pentru anii 2020”, identifică trei elemente de primă linie pe care disciplinele ar trebui să se concentreze: descoperirea și studiul exoplanetelor locuibile , explorarea găurilor negre și a stelelor neutronice ca ferestre către începutul universului și o mai bună înțelegere a originii și evoluției galaxiilor. De asemenea, se subliniază importanța de a face din astronomie un domeniu mai cuprinzător și mai divers pentru public.

Sondajele decennale sunt incredibil de influente; agențiile guvernamentale precum NASA și Fundația Națională pentru Știință (NSF) se bazează pe ele pentru a decide cum să aloce fonduri și alte resurse. De exemplu, decadal de astronomie și astrofizică din 2001 a identificat telescopul spațial de generație următoare ca fiind misiunea cu cea mai mare prioritate de dezvoltată în următorii 10 ani. Acest observator ambițios, cunoscut acum sub numele de Telescopul spațial James Webb , este programat să se lanseze din Guyana Franceză pe 18 decembrie.

În 2010, „New Worlds, New Horizons” a anunțat că telescopul de sondaj cu infraroșu cu câmp larg (WFIRST) și telescopul de cercetare sinoptică mare (LSST) ca proiecte deosebit de importante. Și amândouă proiectele progresează. WFIRST, cunoscut acum ca Telescopul Spațial Roman Nancy Grace, este programat să decoleze cel târziu în mai 2027, iar LSST de la sol, numit acum Observatorul Vera C. Rubin, își va deschide ochiul în 2022 sau 2023, dacă totul va merge conform planului.

Sondajul recent lansat identifică trei „domeni prioritare” care ar trebui să primească o atenție și investiții speciale în următorul deceniu.

Unul, numit „Căile către lumi locuibile”, este un program conceput pentru a ajuta la descoperirea și caracterizarea exoplanetelor asemănătoare Pământului, cu scopul de a captura în cele din urmă fotografii ale unor astfel de lumi și de a analiza compoziția atmosferică a acestora.

Al doilea, „New Windows on the Dynamic Universe”, descrie un efort intens de a studia găurile negre și stelele neutronice cu o diversitate de instrumente pe sol și în spațiu, inclusiv unelte care detectează undele gravitaționale. O mai bună înțelegere a acestor obiecte exotice, supradense, ar putea arunca o lumină considerabilă asupra universului foarte timpuriu, au scris autorii raportului.

A treia zonă de focalizare, „Dezvăluirea factorilor determinanți ai creșterii galaxiei”, își propune să revoluționeze înțelegerea de către oamenii de știință a formării și evoluției galaxiilor, „de la natura rețelelor cosmice de gaze care le alimentează până la natura modului în care aceste gaze se condensează și duc la formarea stelelor”, se arată în sondajul decenal.

 

Vezi și

Telescopul