Intuitive Machines Select Landing Site Location for Lunar Drill

La sfârșitul anului 2022, NASA va face un experiment în premieră, de extracție a gheții cu un dispozitiv atașat la un  robot trimis spre Polul Sud Lunar,  pe o creastă de lângă craterul Shackleton – o locație pe care inginerii și oamenii de știință au evaluat-o de luni de zile. NASA și Intuitive Machines, o agenție parteneră pentru livrările comerciale Moon, au anunțat alegerea locației pe 3 noiembrie.

 

Datele NASA de la navele spațiale care orbitează în jurul Lunii indică că această locație, denumită „cresta de conectare Shackleton”, ar putea avea gheață sub suprafață. Zona primește suficientă lumină solară pentru a alimenta un robot pentru o misiune de aproximativ 10 zile, oferind în același timp un câmp de vedere direct către Pământ pentru comunicații constante. De asemenea, este aproape de un mic crater, ideal pentru o excursie robotică.

 

Aceste condiții oferă cele mai bune șanse de succes pentru cele trei obiective tehnologice de la bord. Aceasta include Polar Resources Ice-Mining Experiment-1 ( PRIME-1 ) finanțat de NASA – care constă într-un burghiu asociat cu un spectrometru de masă – o rețea de comunicații 4G/LTE dezvoltată de Nokia of America Corporation și Micro-Nova, un robot cu buncăr dislocabil dezvoltat de Intuitive Machines.

 

„Deși există multă lumină solară pentru a alimenta sarcinile utile, suprafața devine prea caldă pentru a păstra gheața la interiorul mașinii PRIME-1. Trebuia să găsim un loc potrivit care să primească suficientă lumină solară pentru a îndeplini cerințele misiunii, fiind totodată un loc sigur pentru ateriza, cu comunicații bune cu Pământul.”

 

Pentru a selecta această locație finală de aterizare, experții de la NASA, Arizona State University, Johns Hopkins Applied Physics Lab, Nokia și Intuitive Machines au creat hărți de „exploatare a gheții” ale suprafeței lunare folosind date de teledetecție lunară.

 

După aterizare, forajul PRIME-1, cunoscut sub denumirea de Regolith Ice Drill for Exploring New Terrain (TRIDENT), va încerca să foreze până la un metru adâncime, să extragă solul lunar – numit regolit – și să îl depună la suprafață pentru analiza apei. Celălalt instrument al lui PRIME-1, spectrometrul de masă care observă operațiunile lunare (MSolo), va măsura gazele volatile care scapă ușor din materialul excavat de TRIDENT.