Joi, 4 noiembrie, ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Cărturești, a avut loc lansarea volumului „Fata de pe Drumul Mătăsii”, de Liviu Surugiu, carte recent apărută în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Invitați, alături de autor, au fost Daniel Timariu și Lucian Dragoș Bogdan, moderator fiind Alexandru Lamba.

Spațiul alocat pe paginile reunite Polirom-Cărturești a fost inițial de o oră, dar, evident, timpul s-a depășit cu aproape încă cincisprezece minute. Cu toate acestea, nu a plecat nimeni plictisit, după cum veți putea singuri să vă convingeți. Întrebările au fost bune, ia răspunsurile pe măsură. Cine a urmărit lansarea și încă nu avea cartea, cu siguranță, după aceasta, a intrat pe pagina editurii și a comandat.

Autorul a intrat în destule amănunte, explicând de ce și cum a scris prima povestire din volum, ”Neostalgia”, o poveste autobiografică și plină de emoție. A vorbit apoi despre ”Next”, o istorie scurtă în care se trage un semnal de alarmă despre ce se întâmplă cu cei mici în era digitalizării. ”Prințul Tunisian” a fost iarăși un subiect despre cum poți să scrii o proză emoțională, de la primul până la ultimul rând.

Printre întrebări și răspunsuri, Liviu Surugiu a recunoscut că, deși nu va abandona niciodată SF-ul, în volumul ”Fata de pe Drumul Mătăsii” s-a lăsat de câteva ori furat de realism magic și fantastic. Rămâne de văzut despre ce va fi vorba în următoarea sa carte. De moment, pentru cei care încă nu au citit-o, ”Fata de pe Drumul Mătăsii” ne așteaptă, undeva, între dunele misterului, la răscrucea dintre Constantinopol și Samarkand.