In căutarea unor planete pe care să putem extinde omenirea, cercetările au realizat o listă a celor mai apropiate planete, descoperite în alte sisteme stelare  grație telescoapelor terestre precum și a celor lansate pe orbită circumterestră, care ar putea adăposti colonii terestre. Iată ce cunoaștem pînă acum:

Kepler-22b este prima planetă descoperită cu telescopul spațial Kepler într-o zonă habitabilă, unde temperaturile și condițiile atmosferice si de gravitație ar putea permite dezvoltarea vieții. A fost descoperită în 2011 și este de 2,4 ori mai mare ca Terra. Orbita sa face ca perioada de revoluție în jurul stelei (anul) să fie de 290 zile terestre. iar temperatura medie la suprafață îi este de aproximativ 22 grade Celsius.  Deoarece se află la o distanță de 600 ani-lumină de noi, nu poate fi studiată mai în detaliu cu ajutorul tehnologiei actuale. Nu se știe dacă și cât ar putea conține apă dar, cu siguranță, aceasta ar fi acolo în stare lichidă.

Wolf 1061c este ceva mai mare, cu diametrul de  4 ori cât Terra, aproximativ la fel de mare ca Uranus. În funcție de compoziția atmosferică și prezența magnetismului ar putea adăposti forme de viață,  aflându-se într-o zonă care ar dezvolta temperaturi propice. Mai este acompaniată de doi sateliți stâncoși, reminiscențe de la formarea planetelor în acel sistem stelar.

Mai există pe orbite și alte planete, una prea aproape de stea, înfierbântată și alta, foarte masivă, cu revoluția de 67 zile, la marginea zonei habitabile. Sunt speranțe să aflăm în viitorul apropiat mai multe date despre Wolf 1061c,  pentru că distanța față de noi este de doar 14 ani-lumină.

Gliese 667 Cc  este de asemeni apropiată de noi, aflată la 24 ani-lumină de Soare. Masa sa este de aproape 4 ori mai mare, iar diametrul doar de 1,5 ori cât Terra. Este greu de precizat în acest sistem câte planete sunt, confirmate fiind două în 2016, dar datele sunt încă needificatoare pentru celelalte.

Kepler-186f a fost prima planetă comparabilă Terrei din zona habitabilă, descoperită în 2014 dar se află la distanță mai mare de Terra, la circa 500 ani-lumină, orbitând în jurul unei stele pitice roșii.  Diametrul ei este mai mare cu 10% decât Terra, iar anul durează 130 zile terestre.

 

OGLE-2013-BLG-0341LBb este numele de catalog, încă nebotezat, al planetei  situată într-un sistem de stele gemene (sistem binar de stele). Ea se află la o distanță de un parsec (distanța Soare-Terra) de una dintre stele, în jurul căreia orbitează, dar care e o stea mult mai rece, lăsând o temperatură mult prea scăzută pentru a putea întreține viața. Cu o masă dublă ca a Pământului, a fost anunțată descoperirea ei în iulie 2013, în constelația Săgetătorului.

Steaua cea mai apropiată de noi vizibilă cu ochiul liber este Proxima Centauri, aflată la 4,2 ani lumină de noi. S-a descoperit o planetă a sa, cu masa de 1,3 ori cea terestră. Steaua este foarte activă, având explozii neregulate la suprafața sa, activitatea aceasta perturbând deocamdată alte observații astronomice mai precise, trebuind să se analizeze doar datefurnizate în perioadele de acalmie, fără furtuni stelare, ceea ce este o provocare pentru analiști.

Am lăsat la urmă cele trei planete din zona propice vieții ale stelei pitice roșii Trappist 1 despre care am vorbit mai pe larg în numărul trecut. Trei planete într-un singur sistem ar putea fi viitoarea colonie umană, dacă nu cumva sunt locuite, deja.

Articol realizat de Adrian Bancu, din surse NASA

Imaginile artistice digitale: Vlad Bancu