Asteroidul Bennu este considerat unul dintre cei mai periculoși asteroizi cunoscuți din sistemul nostru solar. Nava O.S.I.R.I.S.-R.Ex.  a orbitat Bennu timp de mai bine de doi ani și a adunat date care au permis oamenilor de știință să înțeleagă mai bine viitoarea orbită a asteroidului, traiectoria și probabilitatea impactului asupra Terrei, și chiar exclude unele posibilități de impact viitoare cu „planeta albastră”.

Potrivit calculelor efectuate de cercetători privind traiectoria asteroidului Bennu, probabilitatea totală de impact cu Terra a lui Bennu, până în anul 2300, este foarte mică – aproximativ 1 din 1.750 (sau 0,057%). Potrivit ziarului echipei de cercetători, „asteroidul se va apropia de Pământ în 2135”, dar nu va reprezenta niciun pericol în acel moment. Cercetătorii susțin că, gravitația Pământului va modifica calea asteroidului, iar data de 24 septembrie 2182 ar fi cea mai semnificativă dată unică în ceea ce privește un impact potențial, cu o probabilitate de impact de 1 din 2.700 (sau aproximativ 0,037%).

„Probabilitatea de impact a crescut puțin, dar nu este o schimbare semnificativă. Deci, nu există niciun motiv special de îngrijorare. Avem timp să urmărim în continuare asteroidul și, în cele din urmă, ajungem la un răspuns final”, a spus Davide Farnocchia, om de știință de la Centrul pentru Studii de Obiecte ale Pământului de la Laboratorul de Propulsie cu jet al N.A.S.A..

101955 Bennu este un asteroid Apollo descoperit de programul LINEAR la 11 septembrie 1999. De la descoperirea sa, Bennu a fost urmărit pe larg cu 580 de observații astrometrice optice la sol. Asteroidul a făcut trei treceri relativ apropiate de Terra în 1999, 2005 și 2011, timp în care stațiile radar Arecibo și Goldstone au colectat o mulțime de date despre mișcarea lui Bennu.

Timp de doi ani, nava O.S.I.R.I.S.-R.Ex. s-a ocupat de colectarea probelor, acestea furnizând date cruciale despre asteroidul cu o lățime de 500 de metri, chiar câteva surprize. Oamenii de știință se așteptau ca suprafața lui Bennu să fie netedă și nisipoasă, dar primele imagini din O.S.I.R.I.S.-R.Ex. au dezvăluit un câmp de bolovan accidentat, presărat cu pietre mari și pietriș liber.

În luna octombrie 2020, nava spațială a adunat un eșantion de rocă și praf de pe suprafața asteroidului, toate acestea urmând să fie livrate pe Terra în septembrie 2023 pentru investigații științifice ulterioare. De asemenea, observațiile precise ale O.S.I.R.I.S.-R.Ex. asupra mișcărilor și traiectoriei lui Bennu au permis cea mai bună estimare a drumului viitor al asteroidului.

Cercetătorii s-au concentrat în special pe un fenomen numit „efectul Yarkovsky”, în care un obiect din spațiu ar fi, pe perioade lungi de timp, în mod vizibil împins în orbita sa prin apăsarea ușoară creată atunci când absoarbe lumina soarelui și apoi re-emite acea energie sub formă de căldură. Pe perioade scurte de timp, acest impuls este minuscul, dar pe perioade lungi, efectul asupra poziției asteroidului se acumulează și poate juca un rol semnificativ în schimbarea căii lui.

De asemenea, echipa cercetătorilor a reușit să determine mai bine modul în care va evolua orbita asteroidului în timp și dacă va trece printr-o „gaură de cheie” gravitațională în timpul apropierii sale din 2135 de Terra. Aceste „găuri de cheie” sunt zone din spațiu care l-ar pune pe Bennu pe o cale către un impact viitor cu Terra dacă asteroidul ar trece prin ele în anumite momente, datorită efectului atracției gravitaționale a Pământului.

Datele orbitale din această misiune ne-au ajutat să apreciem mai bine șansele de impact ale lui Bennu în următoarele câteva secole și înțelegerea noastră generală asupra asteroizilor potențial periculoși – un rezultat incredibil. Nava spațială se întoarce acum acasă, transportând o mostră prețioasă din acest fascinant obiect antic care ne va ajuta să înțelegem mai bine nu numai istoria sistemului solar, ci și rolul luminii solare în modificarea orbitei lui Bennu, deoarece vom măsura proprietățile termice ale asteroidului la scări fără precedent în laboratoarele de pe Pământ”, a declarat Dante Lauretta, investigator principal O.S.I.R.I.S.-R.Ex. și profesor la Universitatea din Arizona.

 

 

Foto: universetoday.com