În explorarea planetei Marte, oamenii de știință au văzut niște forme ciudate, dar naturale. Poligoanele – o formă cu cel puțin trei laturi și unghiuri drepte, de obicei cu cinci sau mai multe – au fost văzute în mai multe peisaje marțiene diferite, iar oamenii de știință spun că aceste forme sunt de mare interes deoarece indică adesea prezența gheții puțin adânci sau că apa a fost prezentă anterior în aceste zone.

Lander-ul „Phoenix” a văzut forme de poligon pe pământ în regiunea arctică a planetei Marte, iar aceste forme „au fost produse prin expansiunea sezonieră și contracția gheții de la sol”. Camera „HiRISE” de pe „Mars Reconnaissance Orbiter” a găsit creste mari în formă de poligon și rețele de jgheaburi gigantice poligonale create de lacurile antice care s-au evaporat.

Poligoanele se formează prin crestele intersectate ale dunelor de nisip. Dacă acest zăcământ ar deveni indurat și erodat, s-ar putea să nu putem spune că au provenit ca dune suflate de vânt și să interpretăm poligoanele ca dovadă a unui lac uscat, de exemplu”, a explicat echipa „HiRISE” pe website-ul personal.

Întrebarea care se ridică este legată de faptul dacă ar putea exista o legătură între aceste dune în formă ciudată și apă. Pe Marte există condiții destul de diferite care formează dune, spre deosebire de modul în care se formează pe Pământ, prin urmare, cercetătorii se văd nevoiți să continue explorarea planetei Marte pentru a găsi un răspuns la această întrebare.