În întâlnirea din 5 februarie dedicată muzicii electronice am decis să ascultăm câteva noi apariții de albume în domeniu, cumva apropiate stilistic.
Am semnalat apariția albumului PLANETARY a lui Konrad Kucz, din Varșovia, Polonia.
Albumul are coperta realizată de Andrzej Siejeński. Ascultăm o prezentare audio cu intro-uri din piesele componente ale albumului:
O piesă catalogată de autor rock alternativ, tot de anul acesta. Cultivă un ritm accesibil, cu jocuri și ironii muzicale, parcă luând totul în joacă, cu o nuanță de detașare, cu umor. Puțin mai diferit de tonul oniric, ambiental, introspectiv, în căutarea arhetipalului, cu care ne-a obișnuit Konrad Kucz în creațiile sale mai vechi. (Vezi interviul).
De la jocul rock am trecut la o povestire SF scrisă în note și ritmuri muzicale de Costel Baboș.
A Thousand Stars este un Space Opera muzical. Proiectul este în dezvoltare, părțile prezentate aici fiind în primă audiție, create special pentru clubul Helion. El va fi prelucrat și dezvoltat în perioada următoare, din această schițare a sa.
Albumul „Pantha Rhei II” a fost lansat acum câteva săptămâni. Este creat de muzicienii polonezi Przemysław Rudź și Tomasz Pauszek, la care și-a mai adus contribuția vocală un fizician, jurnalist și lector universitar, Wiktor Niedzicki, în piesa finală, cu un text despre speranțele și devenirea cosmică a terienilor.
”Where you came from” deschide albumul cu un colaj de amintiri muzicale din alte filme, din înregistrări și patch-uri, la propriu și la figurat.
„Absolute” este un ambiental de improvizații, care încearcă spre final să se construiască într-o formulă melodică, odată cu intervenția unui cor și a vocii feminine, doar ca un instrument de fundal.
„Musings at the hazy river part 3” a părut pentru Costel Baboș un titlu prea lung, care nu ar suna bine în engleză, după gustul său. Atmosfera de basm este recreată de un sunent asemănător fluierului și de o voce de nedeie, de nimfă a râului. Ultima jumătate a piesei arată ca un dans al ielelor, cu nunață veselă.
„Arche” are un registru grav, tensionat, dramatic, fiind potrivită ca muzică de film, inspirațională. În a doua parte se schimbă formula melodică, urmărind același ton și ritm, cu variațiuni dinamice și de atmosferă, la tema ușor de memorat.
„Pantha Rhei, partea a treia”, continuând tema albumului cu același nume, lansat în 2020. Tema este relaxantă, ca o muzică de generic, de urmărit peisaje, unde atenția ne poate fi furată de vizual în altă parte. Se poate asculta în mașină, ca „Autobahn” de Kraftwerk. La un moment dat, sintetizatorul de ritm chiar aduce gândul la ritmul de autostradă. Finalul ne aduce spre un pasaj a la Tangerine Dream.
În final, vocea lui Wiktor Niedzicki se suprapune vocilor din album și temei din Arche, ca o recapitulare – ecou la album. Îi vom reproduce câteva pasaje, cu acceptul autorilor, tradus în română.
Alte noutăți din muzica electronică le puteți vedea și asculta din articolul dedicat, din blogul SPACERS.