Anul apariției: 2001

Gen: science-fiction, acțiune

 

Unicul, a fost și încă mai este unul dintre filmele mele favorite, nu doar datorită faptului că îl avem pe Jet Li în rol dublu (chiar triplu), ci pentru că povestea vine cu ceva original. Avem de-a face cu 124 de Universuri paralele între care pot călători doar agenții de poliție ai Autorității MultiVers. Gabriel Yulaw (Jet Li) este un fost agent AMV care pornește într-o vânătoare în care își ucide versiunile alternative, absorbindu-le astfel energia vitală, devenind de fiecare dată mai puternic. Yulaw este obsedat de ideea că va ajunge zeu – o ființă legendară numită „Unicul”.

Pe urmele lui sunt fostul lui partener, Roedecker (Delroy Lindo) și un nou agent AMV, Funsch (Jason Statham), iar acțiunea se mută (teleportează mai exact, pentru că astfel călătoresc interdimensional personajele) pe Pământ. Aici facem cunoștiință cu Gabe Law (Jet Li), un polițist din Los Angeles care, de asemenea, sesizează îmbunătățiri la nivel fizic și mintal, fiind ultima versiune rămasă și ținta supremă a lui Yulaw.

Punctul culminant îl reprezintă bătălia dintre Yulaw și Gabe, Jet Li vs. Jet Li care, trebuie să recunosc, mi-a plăcut foarte mult. Antagonistul și protagonistul sunt, practic, aceeași persoană, iar lupta din ei reprezintă tocmai principiul echilibrului dintre bine și rău. Un element interesant a fost stilul de luptă diferit al celor doi, în funcție de personalitatea lor: în vreme ce Yulaw utilizează Xingyiquan, un stil de arte marțiale caracterizat prin mișcări liniare agresive, Gabe folosește mișcări fluide, circulare, caracteristice stilului Baguazhang.

Filmul are un ritm alert, iar în cele 87 de minute ne putem bucura de efecte speciale foarte bune ținând cont că a fost realizat la începutul anilor 2000, scene de luptă antrenante, o poveste de dragoste și o coloană sonoră plină de piese rock/heavy metal în ton cu acțiunea.

Foto: martialartsactionmovies.com/