O stea polară este în astronomie un termen generic care desemnează o stea vizibilă cu ochiul liber, care se găsește aproximativ pe aliniamentul axei de rotație a unei planete, în general Pământul.
Prin alinierea sa cu axa de rotație, o stea polară este percepută ca fiind imobilă de către un observator situat pe acea planetă, în timp ce stelele celelalte care sunt vizibile par să descrie o mișcare circulară în jurul stelei polare în timpul nopții, datorită mișcării de rotaţie în jurul axei proprii.
Distanța unghiulară a Stelei Polare față de polul ceresc este în prezent de circa 0°45’. (declinație: +89° 15′ 51”)
Polul nord ceresc își schimbă în realitate poziția de-a lungul secolelor prin precesia echinocțiilor, o schimbare lentă de direcție a axei polilor tereștri pe parcursul unei perioade de aproximativ 25.800 de ani.
În prezent Polul nord ceresc continuă să se apropie de Polaris. Direcția cea mai apropiată de aceea a stelei Polaris va fi la data de 24 martie 2100, după care se va îndepărta în mileniile următoare.
Beta Ursae Minoris (Kochab) a fost steaua polară între anii 1500 î.Hr. și 500 d.Hr., în emisfera nordică. În viitor, alte stele pot juca rolul de stea polară: Tau Herculis (Hercule), Vega (Lira), Alpha Pictoris, Alderamin (Cefeu), Errai (Cefeu), Kappa Draconis (Dragonul), Thuban (Dragonul)
Alpha Ursae Minoris (α Ursae Minoris / α UMi, potrivit denumirii Bayer, Polaris, denumire adoptată de UAI, în 2016) este steaua cea mai strălucitoare din constelația Ursa Mică și se află la aproximativ 431 de ani-lumină de Terra.
Alpha Ursae Minoris este o stea multiplă ale cărei componente sunt:
– steaua principală, Alpha Ursae Minoris Aa (α UMi Aa), o supergigantă;
– două companioane apropiate, Alpha Ursae Minoris Ab (α UMi Ab) și Alpha Minoris B (α UMi B)
– două componente îndepărtate, Alpha Ursae Minoris C (α UMi C) și Alpha Ursae Minoris D (α UMi D).
Magnitudine aparentă: 2,02
Magnitudine absolută: – 3,64
Tipul de variabilă: tip II Cepheid
Masa ~ 6 mase solare
Raza ~ 30 raze solare
Luminozitate ~ 2200 x luminozitatea solară
Autor: Cristian Suciu
Echipament: Aparat foto DSRL Canon 800D, obiectiv Tokina 11-20 la 11mm, trepied Manfrotto.
Procesare video: LR si Timelapse Tool (free license)
Procesare foto: Starstax si PS
Loc / Data: Comana, 18-19 Ianuarie 2021
Video-ul în format HD se poate viziona și pe Vimeo aici: https://vimeo.com/505156877