Muzeul Vietii Extraterestre

Ți-ai pus vreodată întrebarea cum ar arăta un muzeu compus din fiecare tip de viață din Univers?

Fără să avem dovezi clare de viață extraterestră, putem să spunem că un singur copac al vieții este prezent în univers. Dar putem fi siguri că este singurul? Sau face parte dintr-o sălbăticie cosmică vastă?

Melodysheep, un youtuber cu 1,4 milioane de subscriberi și-a pus exact această întrebare și clipul său ne poartă într-un tur al posibilelor forme de viață, de la cele mai familiare, până la cele mai exotice și inimaginabile. Călătorim din interiorul propriei noastre planete până la cele mai hostile colțuri ale universului.

Noi cercetări au răscolit ideile noastre despre viață și unde s-ar putea ea găsi: nu doar pe planete similare Pământului, unde viața ar putea imita formele de viață de aici, ci și în locuri îndepărtate, precum inimile unor stele deja moarte sau inelel unor planete enorme de gaz. Nici un loc din univers nu poate fi sigur atunci când vine vorba de viață.

Doar când știm ce e acolo, putem să ne cunoaștem cu adevărat pe noi. Presupunerile din acest clip ne arată o fărâmă din ce ar putea fi în Univers, cum am putea găsi acele locuri și cât de departe ar putea merge imaginația naturii.

Pentru a reduce potențialul enorm al diferitelor forme de viață și pentru a ne ghida mai ușor,  acest experiment propune două ramuri pentru muzeul vieții extraterestre.

  1. Viața așa cum o știm – care găzduiește forme de viață similare cu cele de pe pământ, bazate pe carbon și apă.
  2. Viața așa cum nu o știm – care găzduiește forme de viață cum nu am mai întâlnit până acum, care aduc provocări conceptelor noastre despre viață, bazate pe biochimii exotice.

Așadar, trebuie să ne întrebăm. Oare viața extraterestră ni se aseamănă mai mult decât credem, sau natura a decis să aibă alte idei?

Urmărește clipul de mai jos pentru întreaga poveste și află ce forme de viață ar putea exista în univers:


Autor: Mihai Mariș