cele mai bune 100 carti fantasy

Sursa foto: https://time.com/collection/100-best-fantasy-books/

Cei de la Times au lansa o listă cu cele mai bune 100 de cărți fantasy ale tuturor timpurilor. Printre cei care au participat la alegerea cărților se numără și N.K. Jemisin, Neil Gaiman, Sabaa Tahir, Tomi Adeyemi, Diana Gabaldon, George R. R. Martin, Cassandra Clare și Marlon James, Time au ales cele mai atrăgătoare, inventive și influente cărți de fantezie, în ordine cronoligică, începând cu secoul 9.

Întreaga listă puteți să o vedeți accesând site-ul lor, aici: Cele mai bune 100 cărți fantasy.

Cum s-au ales cărțile

Time a ales un grup de autori fantasy pentru a nominaliza cărțile care să facă parte din lista finală (aceștia nu și-au nominalizat propriile cărți).

Grupul a ajuns la un număr de 250 de cărți, iar cei de la Time, folosind o scală, au creat topul final. Criteriile urmărite au fost: originalitatea, ambiția, arta, recepția critică și populară, dar și influența asupra genului fantasy și a literaturii în mod general.

Lista cuprinde, pe lângă cărțile lui J.R.R. Tolkein, Mary Poppins, The Eye of The World, Good Omens, Volume de R.R. Martin, dar și lucrări mai noi, cum ar fi Jade City sau The Rage Of Dragons.

Ești de acord cu lista celor de la Time? Ce cărți ai fi vrut să vezi pe listă, și ce crezi că nu îți avea locul acolo?


Autor: Mihai Mariș