Jupiter este a cincea planetă de la Soare și cea mai mare din Sistemul Solar. Planeta este formată din trei sferturi de hidrogen și un sfert din heliu și are 79 de sateliți naturali cunoscuți până acum. Dintre aceștia, 63 au mai puțin de 10 kilometri în diametru și au fost descoperiți abia din 1975. Primii patru sateliți ca mărime, vizibili de pe Pământ cu binoclu într-o noapte senină, cunoscuți sub numele de „sateliții galileeni” (au fost descoperiți de Galileo Galilei), sunt: Io, Europa, Ganymede și Callisto.

Aceste adevărate „Luni” ale lui Jupiter sunt mai fierbinți decât ar trebui să fie, dat fiind că se găsesc la aproximativ 778 de milioane de kilometri distanță de Soare. Cercetările efectuate au adus concluzia că cea mai mare parte a acestei călduri suplimentare ar fi furnizată chiar de Jupiter, dar acum există o nouă ipoteză, iar acesta susține că se încălzesc reciproc. Se speră că noua descoperire îi va ajuta pe astronomi să afle mai multe despre evoluția sistemului lunar al lui Jupiter în ansamblu.

Jupiter nu acționează ca un foc de tabără pentru sateliții din jur, dar datorită masei sale uriașe, planeta împinge și trage lunile sale, și acest lucru generează căldură. Este un efect cunoscut sub numele de „încălzire cu maree”.

Noul model din acest ultim studiu se referă la încălzirea „de la lună la lună”, constatând că interacțiunea gravitațională pe care o au între ele aceste luni ale lui Jupiter ar putea fi suficientă pentru a provoca mai multe încălziri de maree decât cea a planetei pe care orbitează.

„Este surprinzător, deoarece lunile sunt mult mai mici decât Jupiter”, spune omul de știință planetar Hamish Hay, de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Oamenii de știință cred că cele patru mari luni ale lui Jupiter, Io, Europa, Ganymede și Callisto, sunt suficient de „prăjitoare” pentru a ascunde oceanele de apă lichidă sub suprafața lor, în timp ce Io este suficient de fierbinte pentru a găzdui mai mult de 400 de vulcani activi. Deci, este clar că ceva împiedică aceste luni să înghețe în adâncimea lor.

Încălzirea mareelor ​​funcționează prin ceea ce se numește rezonanța mareelor ​​- aceste luni sunt în esență vibrate la anumite frecvențe și este un fenomen care se întâmplă oriunde există apă, inclusiv aici pe Pământ. „Rezonanța creează mult mai multă încălzire. Practic, dacă împingeți orice obiect sau sistem și îl lăsați, acesta se va clătina la propria frecvență naturală. Dacă continuați să împingeți sistemul la frecvența potrivită, aceste oscilații devin din ce în ce mai mari, la fel ca atunci când împingeți un leagăn. Dacă împingeți leagănul la momentul potrivit, acesta merge mai sus, dar greșiți timpul și mișcarea leagănului este amortizată”, spune Hamish Hay.

Cercetătorii au făcut descoperirea calculând aceste frecvențe naturale: rezonanțele de maree ale lui Jupiter singure nu se potrivesc cu dimensiunile oceanelor despre care se crede că se află pe aceste luni. Abia atunci când se adaugă și forțele gravitaționale din lunile înseși, forțele mareelor ​​se potrivesc cu estimările actuale ale oceanelor lunii. Echipa consideră că încălzirea totală a mareelor ​​ar putea fi suficientă pentru a topi gheața și stânca în interiorul lunilor.

Ca întotdeauna cu modele de acest gen, există unele presupuneri în cunoștință de cauză – în acest caz despre cât de stabile sunt rezonanțele de maree, de exemplu.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că au acum o bază bună pentru a explora mai departe fenomenul și aceeași abordare ar putea ajuta la identificarea lumilor oceanice probabile aflate mai departe în spațiu.

„În cele din urmă, vrem să înțelegem sursa tuturor acestor călduri, atât pentru influența lor asupra evoluției, cât și a locuinței multor lumi din sistemul solar și nu numai”, spune omul de știință planetar Antony Trinh, de la Universitatea din Arizona.

Sursa: www.sciencealert.com, după o cercetare publicată în Geophysical Research Letters.
Foto: en.wikipedia.org

Cornel Seracin