NASA se pregătește pentru testarea structurală a rachetelor Artemis SLS

Testul structural al rezervorului de oxigen lichid, în fotografia de mai sus, pentru treapta de bază a rachetei de lansare a spațiului de la NASA a fost ultimul test pregătit pentru 10 iulie 2019. Rezervorul de oxigen lichid este unul dintre cele două rezervoare ale motorului de rachetă (foto 4). Treapta de bază, care va costa mai mult de 2 milioane de lire sterline, va ajuta la lansarea Artemis I, în primul zbor al SLS și navei spațiale Orion a NASA către Lună. Tancul e pregătit pentru a face testul final care va finaliza un set de testări structurale din ultimii trei ani, la Centrul de zbor spațial Marshall al NASA din Huntsville, Alabama. Testele desfășurate în cursul acestei campanii au supus structurile rachetei din partea superioară până la partea inferioară a treptei de forță, prin teste mecanice care simulează forțele pe care racheta le va suporta în timpul lansării și al zborului.

Foto 2

În numele științei, inginerii vor încerca să suprasolicite până la distrugere structura rezervorului. Pentru test, rezervorul va fi umplut cu apă pentru a simula propulsorul lichid de oxigen folosit pentru zbor.

La începutul acestui an, inginerii NASA și Boeing au supus rezervorul la 23 de teste de bază care simulează condițiile reale de zbor, iar rezervorul a acedat testele. Rezervorul este echipat cu mii de senzori pentru a măsura stresul, presiunea și temperatura, în timp ce camerele de mare viteză și microfoanele captează  fiecare moment, pentru a identifica flambajul sau fisurarea în peretele cilindric al rezervorului. Acest test final va aplica forțe controlate mai puternice decât cele la care se așteaptă  inginerii să se creeze în timpul zborului, similar testului care a rupt rezervorul de hidrogen lichid și a creat zgomot auzit în unele cartiere din Huntsville, în apropierea centrului Marshall.

Echipa Marshall a început testele structurale de calificare pe rachetă în mai 2017, cu un test integrat al părții superioare a rachetei, treapta de propulsie criogenică interimară, adaptorul pentru scena Orion și adaptorul pentru treapta de lansare a vehiculului. Apoi, echipa a trecut la testarea celor mai mari patru structuri care alcătuiesc corpul central de 212 de metri înălțime. Ultimul test de bază pentru Artemis I a fost finalizat în martie 2020, înainte ca accesul echipei la Marshall să fie restricționat din cauza pandemiei COVID-19. Echipa NASA și Boeing s-au întors la muncă în prima săptămână din iunie pentru a se pregăti pentru efectuarea testului final al rezervorului de oxigen lichid.

Racheta SLS, nave spațiale Orion, Gateway și sistemul de aterizare umană fac parte din coloana vertebrală a NASA pentru explorarea spațială depărtată. Programul Artemis este următorul pas în explorarea spațiului uman. Face parte din abordarea de explorare mai depărtată, a SUA, în care astronauții vor explora Luna și vor câștiga experiență pentru a permite următorul salt uriaș al umanității, trimițând oamenii pe Marte.

Foto 3 – CS1 complet

Cel de-al doilea motor RS-25 a fost atașat la faza de bază pentru racheta Space Launch System (SLS) a NASA pentru misiunile Artemis ale agenției. Inginerii și tehnicienii de la Facilitatea de asamblare Michoud de la NASA din New Orleans au împerecheat structural și al doilea dintre cele patru motoare în 30 octombrie și în prezent integrează sistemele de propulsie și electricitate în structură pentru a finaliza instalația. Integrarea motoarelor RS-25 la cele completate recent structura de etapă de bază este un proces de colaborare, multi treaptă, pentru NASA și partenerii săi Boeing, antreprenorul principal, și Aerojet Rocketdyne, antreprenorul principal al motoarelor RS-25. Cele patru motoare RS-25 pentru Artemis I sunt modificate pentru hardware-ul de zbor din programul navetei spațiale, asigurând performanțe mai ridicate și fiabilitate pentru a alimenta misiunile lunare din generația următoare a NASA.  Cel de-al doilea motor, Motor 2045, a zburat pe mai multe misiuni de navete, inclusiv misiunea care l-a întors pe astronautul NASA John Glenn în spațiu în 1998, precum și prima și singura ștafetă de navete, care a avut loc de Ziua Independenței în 2006.

Foto 4

 

Credit: NASA / Tyler Martin