Marjorie Prime

Marjorie Prime

Filmele realizate după piesele de teatru au o notă aparte. Povestea este, de cele mai multe ori, constrânsă la nivel de localizare, scenele sunt statice, mesajul este dat de jocul actorilor și de textul dramatic. Aceste elemente preluate de la producția teatrală dau un soi de imobilism și o atmosferă pe care o recunoști cu ușurintă, dar care nu dereanjează, pentru că ești imersat în calitatea poveștii și eleganța ori ferocitatea schimbului de replici (de la caz la caz).

Acest lucru se întâmplă și la Marjory Prime, un film produs în 2017. Mai special este faptul că are la bază o piesă de teatru… SF, un lucru destul de rar, chiar și în zilele sale. De ce SF? Pentru că premisa și intriga se bazează în totalitate pe o temă SF de mare actualitate astăzi: relația dintre inteligența artificială și oamenii. Mai mult, în „The Film Stage” se afirmă că ar putea concura cu cel mai bine scris episod din serialul „Black Mirror”.

Evident, am căutat cine este autorul piesei și dacă a mai recidivat în domeniul SF. Este vorba de Jordan Harrison, un dramaturg american în vogă, care a câștigat suficiente premii cu piesele sale, care au fost prezentate pe Brodway, off Broadway și în zona Los Angeles. Acestea sunt argumente suficiente ca să apreciem valoarea și să devenim curioși.

Revenind la piesa în sine, a câștigat în 2016 premiul Horton Foote Prize for Outstanding New American Play, și a fost nominalizată la alte premii, fiind finalistă a concursului Pulitzer Prize for Drama în 2015. Interesant de menționat că în una dintre primele sale montări la Center Theatre Group Mark Taper Forum în Los Angeles, unul dintre rolurile principale a fost jucat de Lois Smith, cea care a jucat același rol, cu măiestrie, în filmul regizat de Michael Almereyda.

Cât despre regizor, probabil nu ai văzut vreunul dintre filmele sale (Experimenter, Nadja, Cymbeline), dar sigur ai văzut filme cu starurile cu care a lucrat (Eathan Hawk, Kyle MacLachlan, Milla Jovovich, Ed Harris). Filmul este o reușită, prin atmosfera pe care o crează și prin modul reușit în care pune în valoare jocul actorilor și textul dramatic. Rămâne, după vizionarea sa, mireasma ideilor și a temelor care ți se impregnează în gânduri, care revin repetitiv din memorie pentru a te hărțui cu provocările lor, semn că au atins câteva corzi sensibile, care continuă să vibreze pentru o perioadă după vizionarea filmului.

La reușita peliculei contribuie îndeosebit distribuția. Vei aprecia jocul deosebit al lui Lois Smith, secondată pe un palier la fel de înalt de Tim Robbins, în trena căruia își fac locul cu grație Geena Davis și Jon Ham.

E un film aproape dificil, pe care te îndemn să-l vizionezi atunci când vei avea o dispoziție propice pentru un asemenea gen. Nu este un film de familie, în afara cazului în care familia ta este înclinată spre problematici grave și abordări filosofice ale temelor existenței umane.

Titlu: Marjorie Prime, 2017, SUA
Regizor: Michael Almereyda
Scenariu: Michael Almereyda și Jordan Harrison
Actori: Lois Smith, Jon Ham, Geena Davis, Tim Robbins