Festivalul spațialilor (spacers) este locul de adunare al cântăreților multivocali, al virtuoșilor instrumentiști din sintetizatoare, tereminuri, harpe laser, moogalizatoarelor, triolelor, cimpoaielor, a altor suflători, ori maeștri ai corzilor, dubașilor și bateriștilor alcalini din toate galaxiile.
Născut din pasiunea pentru inventivitate, creativitate, sunet modulat și vocile divelor plavalungi, el reprezintă locul unde timpul se oprește iar supergravitația devine energie,unde chronoforii sunt în corelație de fază cu cei intrați în raza de acțiune a vibragudelor, realizând multiplicarea tahionilor subspațiali, regenerarea celulelor și prelungirea vieții.
Sonoritățile sunt asociate planetelor: Electronica, Jazz, Etno, Pop, Synth, Simfonică, Progresivă, Rock,Trance, Fuziuni. Alte planete se vor alătura Federației pe baza cereriilor de integrare în vibragud.
Orice ființă umanoidă ne poate da una, două sau mai multe mâini de ajutor. Colaboratorii, voluntarii și întreprinzătorii pasionați, cei care vor să se implice cu experiența și sprijinul lor ne pot scrie (despre cum ne pot ajuta) prin email: spacerstm@gmail.com
Ce este Spacers Festival?
Realizăm un festival anual pentru o muzică de calitate, de audiție, dar și dansantă, prin care să exprimăm crezul nostru într-o umanitate în devenire (utopică sau distopică), în care binele și frumosul din om să învingă. Tematica pieselor atinge ariile artistice ale științificului fantastic, explorării spațiale, tehnologiei, cercetării macrocosmosului și microcosmosului cu ajutorul științei și nu numai.
Alături de concertele muzicale grupate în două-trei seri tematice de genuri asemănătoare (o zi a muzicii electronice, o zi a rockului spațial, o zi a muzicii simfonice și de fuziune cu alte genuri), vor avea loc expoziții , ateliere de artă cu același tematică (artă plastică, grafică, inclusiv caricatură, artă ceramică, artă manuală, astronomie și planetariu mobil, robotică, gaming, minicursuri de muzică electronică, de ghitară, etc.) care vor atrage publicul și îl vor stimula spre a simți fiorul artistic, pentru a-i stimula imaginația, creativitatea, inventivitatea și informare privind tehnologiile recente.
Dorim ca acestă manifestare de avangardă să aibă loc în Timișoara, un oraș mereu deschis spre progresul tehnologic, social. În curând sperăm să atragem și cea mai importantă Convenție europeană de gen științifico-fantastic, Eurocon, în anul 2021, anul când Timișoara devine capitală europeană a culturii.
Deoarece am mai fost gazdă a unei manifestări similare în 1994, atragând personalități culturale și vizitatori din toată lumea, dorim să o reedităm în coordonate moderne, cu tehnologii recente, prin care să demonstrăm lumii că Timișoara, România, are personalități și valori culturale reprezentative, care merită să fie cunoscute. Să descoperim cu bucurie noi muzicieni, să redescoperim Filarmonica „Banatul” într-o nouă lumină,să cunoaștem artiști, compozitori, grupuri muzicale locale sau naționale, valori în creștere sau deja afirmate. Susținem colaborări cu centrele educaționale universitare, școli de arte, de design și arhitectură, design vestimentar, cu centre de cercetare tehnologică și științifică, alte asociații culturale și artistice. Dorim să sprijinim educația non-formală, creația și inventivitatea autohtonă, să promovăm actul artistic, de cultură, de cunoaștere, interdisciplinaritatea între ariile de manifestare ale umanului, în relația sa cu viitorul și tehnologia. Între obiectivele proiectelor noastre se află crearea unui cadru în care tinerii să își manifeste solidaritatea, urmărirea unor scopuri comune, educația ecologică, dezvoltarea comunității, a împlinirilor personale prin activitățile voluntare. Vom avea și artiști invitați de peste hotare, celebrități și DJ antrenanți care sunt adevărate modele pentru creatorii de azi și de mâine.
Educația STEM (Science, Technology, Engineering and Math – Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) este curentul cultural în care ne încadrăm. Ritmicitatea evenimentului e anuală. Proiectele se vor derula în tot cursul anului, rezultatele artistice vor fi prezentate în festival.
Sponsorii și contributorii noștri vor avea pachete de promovare media prin clipurile și reportajele difuzate la radio, televiziuni naționale, locale, panouri publicitare, inserții de spațiu de reclamă în afișe, pliante, fluturași, antologii, publicații sau reviste sprijinite, înregistrări video, audio, îmbrăcăminte, obiecte, bannere, tipărituri și internet media, prin mijloace alocate pentru promovarea evenimentelor. Se pot realiza panouri interactive pentru public, unde impactul vizual și senzorial este mai puternic, iar firma care va fi promovată va rămâne întipărită în amintirea spectatorilor. Mesaje laser cu sigle, nume, logouri, videoclipuri, clipuri audio vor fi proiectate la spectacole și în diverse locuri din oraș. Evenimentul se va remarca prin prezentarea de inovații și tehnologii sofisticate, de vârf: show de lasere de animație, sunet deosebit, cuadrofonic, multicanal, jocuri de lumini profesionale, panouri interactive, expoziții audio-vizuale, de grafică și artă plastică, B.D., robotică, IT , etc. Se vor realiza diverse aplicații ale dreptului de proprietate intelectuală asupra mărcii și evenimentelor create de Asociația „Spacers”, pentru creerea unui impact media în creștere, alături de care vă puteți lega numele și renumele.
Dorim să vă avem alături ca parteneri, sponsori sau sprijinitori, cu tot ce credeți că poate să ne fie de folos în realizarea proiectului nostru, dacă simțiți că puteți ajuta lumea în drumul său spre spațiu.
Viitorul?Acum!
Proiecte Spacers :
Expoziție de robotică (Universitatea Politehnica Timișoara)
Experimente spațiu-timp-levitație (Experimentarium TM)
Aniversare 50 ani de la primul pas pe Lună (20 iulie 2019)
(filme documentare, conferințe, muzică și lasershow)
Curs de muzică transcendentală
Primul curs pentru a transcende spațiul și timpul, deschizând portalurile între Universuri, va cuprinde aceste secțiuni:
- Claviaturi de terraformare (muzică electronică pe computer) cu Adrian Chifu
-
Corzi, quarcuri și bosoni (din găurile ghitarelor negre) cu fizicianul Grig Bujor Hariga (Pro Musica, Rockabil)
-
Cavaluri stelare (și alte instrumente de suflat tradiționale românești) cu MC Bean (Șuie Paparude, Subcarpați)
-
Visează androizii dansuri electrice? (curs de dans robotic) cu ROBO (Școala Andrei Teașcă)
– Curs Jedi de mânuire a laserelor (programare laserse de animație- lasershow) cu Adrian Bancu (Rubin lasershow)
Artă plastică și caricatură intergalactică
Vestimentația interstelară / Interstellar Fashion
Proiecte arhitecturale
Un muzeu al SF-ului în aer liber
Prin tinerii studenți, elevi, amatori pasionați, se pot realiza din materiale reciclate ( cu concursul firmelor de reciclare a aparatelor electrice și electronice uzate) lucrări de artă care să ofere a doua viață fostelor componente electronice și mecanice. Astfel tinerii obțin educație ecologică și își exersează creativitatea, îndemânarea, acumulând noi cunoștințe despre materiale, modul de lucru cu ele, sisteme de îmbinare , în mod practic, realizând ansambluri artistice care se pot amplasa într-un loc aprobat, în piețe sau locuri publice din apropierea campusului universitar, a Pieței Leonardo da Vinci, în zonele adiacente unităților școlare. Ele vor fi o atracție turistică, incitând și imaginația tinerilor, colorând peisajul urban, integrându-se într-un ambient prietenos, promovând mesaje ecologice. Colaborări vizate: cu Facultăți din UVT, UPT, Facultatea de Muzică, Liceul de Muzică, de Artă Plastică, alte școli, diverse firme de materiale de construcții.
Exemple din toată lumea de artă confecționată cu materiale reciclate:
Dintre invitați din străinătate vizați:
Tangerine Dream (Germania) – electronică, ambientală
Rafael Saez (Spania)
Erasure (Marea Britanie) – synth-pop
Kebu – Finlanda
Konrad Kucz (Polonia) – electronică ambientală, electroswing
Przemyslav Rudz + Thomas Pauszek (Polonia) – electronică ambientală, progresiv rock
Widek (Polonia) – rock spațial, post-rock progresiv ambiental
Carpenter Brut – Franța, synth electro-rock
Public Service Broadcasting (Marea Britanie)
Didier Marouani (lider al grupului Space, Franța)
College – David Grellier (College, nu-disco) (Franța)
Cristian Onofreiciuc – Un compozitor tânăr, locuiește în SUA.
Stellardrone (Lituania), ambiental electronic
GT LASERS (Ungaria) – O echipă profesională cu acoperire de 200W putere a laserelor
László Benkő, liderul grupului rock Omega (Ungaria)
Expoziție de auto-moto electrice ELECTRIC AVENUE
”Do android dream electric cars?”
Concept de spectacol de lumini și LASER cu autovehicule
Mărcile principale din industria auto-moto ce au elaborat mașini/motociclete electrice sau hibrid, de serie sau prototip într-un cadru electro-acustic de show. Filmele și fotografiile realizate de echipe profesioniste se vor putea folosi în scop comercial.
Partenerii voluntari pot presta servicii din obiectul lor de activitate, pentru programul Spacers, sau suportă pentru festival costuri legate de desfășurarea unor proiecte sau activități specifice, la latitudinea și posibilitățile lor, într-un acord comun cu organizatorii.
- Vor fi menționați în afișe, tipărituri, pentru ajutorul acordat. Menționare în proiectările video și laser în timpul derulării festivalului, menționare în videoproiecțiile laser din locurile publice din oraș, care vor precede festivalul. Vor primi invitații- abonamente proporțional cu serviciile prestate sau acoperite în costuri.
Citate celebre despre spațiu
Cu greu găseşti puţin spaţiu în tine însuţi. Pentru a înţelege acel ceva care este sacru, spaţiul vast şi nemărginit trebuiesă fie în tine, înlăuntrul tău, iar nu înafară. Spaţiu nu înseamnă separaţie. Spaţiu nu înseamnă despărţire.
Krishnamurti
Într-un spaţiu în care sunetele au ecouri te simţi mai puţin singur decât într-un spaţiu unde sunetele se pierd fără întoarcere.
Lucian Blaga
Oricine trebuie să fie în măsură să aibă propriul său spaţiu în care să fie el însuşi.
Emily Osment
Dansul reprezintă mişcare, cucerirea spaţiului, dialogul cu spaţiul şi timpul pentru că aceasta este complexitatea sa.
Mikhail Baryshnikov
Suntem făcuţi din praf stelar. Suntem o modalitate a cosmosului de a se cunoaşte pe sine.
Carl Sagan
Există moduri magice de a anula spațiul și timpul: emoțiile artistice.
Deja alături de noi
Asociația Culturală SPACERS
spacerstm@gmail.com
Tel (+4)0722.282850,
Str. Macilor nr 12, Timișoara, RO
www.spacers.ro (în construcție)