Material preluat de pe site-ul Spacers.ro, parte a Festivalului Spacers.

În misiunea Apollo 11 Buzz Aldrin a avut într-un buzunar de pe mânecă un pachet de articole memoriale. Acest pachet conținea o ramură mică de măslin de aur care simboliza pacea și era identică cu cele trei ramuri de măslin pe care astronauții le purtau pentru soțiile lor. De asemenea, mai avea un patch al misiunii Apollo 1 care comemora pe cei trei astronauti (Gus Grissom, Ed White și Roger Chaffee) care au murit într-un incendiu în antrenamentul pe modulul în care făceau ei testele și pregătirea, un disc de silicon pe care au fost gravate mesaje de la liderii mondiali și oficiali americani, două medalii sovietice care comemorau cosmonauții care au murit în cursul explorării spațiului.

Aldrin trebuia să așeze pachetul pe suprafața lunară, dar ambii astronauți au uitat de el în timpul perioadei de activitate extravehiculară (EVA). După ce Aldrin s-a urcat pe scara modulului lunar, Armstrong și-a adus aminte și a strigat: „Cum rămâne cu pachetul acela din mânecă?”. Aldrin a aruncat pachetul până la Armstrong, care l-a depus pe suprafața lunară, lângă modul.

Placa memorială semnată de Richard Nixon, președintele SUA la acea oră.

Modulul Lunar conținea, de asemenea, mici bucăți din originalul planor Wright, care este acum expus la Muzeul Național de Aer și Spațiu.

După ce pachetul memorial a fost plasat pe suprafață, Armstrong s-a alăturat lui Aldrin în modulul lunar. Cei doi astronauți au avut o perioadă de odihnă (în timpul căreia niciunul nu a mai dormit prea mult) și apoi au părăsit suprafața Lunii, s-au întâlnit cu Michael Collins în Modulul de Comandă și s-au îndreptat spre Pământ.

Alte obiecte lăsate de astronauții misiunilor Apollo pe Lună

  • 96 saci cu resturi umane (urină, fecale) în care ar putea să mai trăiască încă bacterii mutante.

  • O plăcuță ceramică făcută la Bell Lab creată de șase artiști printre care Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Forrest Myers și Claes Oldenburg. Myers, cel cu propunerea, care și-a plasat semnătura (controversată) în colțul de stânga, sus, nu a convins NASA să îi accepte ideea acestei lucrări, dar piesa de câteva grame a fost ascunsă de un inginer, care lucra la modulul lunar al misiunii Apollo12, și care a reușit să o plaseze pe partea inferioară a sa rămânând astfel pe Lună. NASA nu a confirmat niciodată povestea aceasta și nici nu o poate confirma decât cineva care va verifica modulul rămas acolo.

  • Alan Shepard cu Apollo 14 a testat pe Lună lovirea a două mingi de golf cu o crosă, vrând să bată recordul de cea mai lungă lovitură de golf. Aceste obiecte au rămas pe suprafața selenară.

  • Cu Apollo 15 Scott a lăsat să cadă un ciocan și o pană simultan pe sol. Intrucât pana nu a întîmpinat rezistența aerului care există pe Terra, ele au căzut în același timp.

  • Astronautul Charles Duke a lăsat pe Lună o fotografie de familie, cu o notă pe spatele ei. „Aceasta este familia astronautului Duke de pe Planeta Pământ. Aselenizată pe Lună, aprilie 1972”.  Probabil decolorată în cei 50 ani, ea se va descompune sub acțiunea razelor solare destul de curând.

  • Fallen Astronaut este o statuetă abstractă de aluminiu de 10cm, creată de artistul belgian Paul Van Hoeydonck și lăsată pe lună de către astronautul David Scott în timpul misiunii Apollo 15. A generat un scandal și interdicția acestui astronaut de a mai participa la misiunile spațiale NASA.

  • O piatră de lavă solidificată din statul Oregon, SUA, la rugămintea unui prieten al lui Jim Irvin, cu Apollo 15.

  • Printre obiectele ce nu le-au lăsat se află un steag al ONU, care acum e licitat la 16000 dolari!

Știm că fiecare misiune a dus câte un steag, că și-au lăsat acolo aparatele de fotografiat, filme de rezervă nefolosite, ghetele grele ale costumelor de activități extravehiculare pentru a aduce în locul lor roci selenare. Acestea erau programate a fi lăsate acolo.

Mulțumim NASA pentru fotografii, Heritage Auctions

Material preluat de pe site-ul Spacers.ro.