La 2 septembrie 2019 cercetătorii asteroizilor și inginerii de nave spațiale din SUA, Europa (ESA) și din întreaga lume s-au reunit la Roma pentru a discuta despre ultimele progrese în obiectivul lor comun: o colaborare ambițioasă cu două nave spațiale pentru a devia un asteroid în spațiu, pentru a dovedi tehnica ca fiind o viabilă metodă de apărare planetară. Acest efort combinat este cunoscut sub numele de Asteroid Impact Deflection Assessment sau AIDA pe scurt, proiectat pentru 2022. Scopul său este să devieze orbita corpului mai mic al asteroizilor dubli Didymos dintre Pământ și Marte printr-un impact al unei nave spațiale. Apoi, o a doua navă spațială va examina locul accidentului și va aduna maximum de date posibile cu privire la efectul acestei coliziuni.
blob:https://www.youtube.com/72b4c31d-2450-46d4-8e40-cdb581b65a92
Impact cu un asteroid DART
Atelierul internațional AIDA de trei zile va avea loc în perioada 11-13 septembrie în împrejurimile istorice ale „Aula Ottagona” din centrul Romei, parte a Băilor împăratului Dioclețian, care a continuat să funcționeze ca planetariu în secolul trecut.
Participanții vor împărtăși progresul actual al proiectării celor două nave spațiale care alcătuiesc AIDA – plus navele nano-spațiale mai mici pe care le vor transporta la bord – precum și cele mai recente rezultate ale campaniilor astronomice globale întreprinse pentru a afla mai multe date despre îndepărtatul asteroid Didymos.
Contribuția NASA la AIDA, Double Asteroid Impact Test sau nava spațială DART este deja în construcție va fi gata pentru lansare în vara anului 2021. Ea se va ciocni cu ținta sa la viteza de 6,6 km/s în septembrie 2022. Împreună cu DART va zbura o navă miniaturală fabricată în Italia, CubeSat sau LICIACube (Light Italian CubeSat pentru Imagistica Asteroizilor) pentru a înregistra momentul impactului.
„Aula Ottagona”, Roma, planetariu.
Apoi va veni partea ESA din AIDA, o misiune numită Hera, care va efectua investigații de aproape a asteroidului, post-impact, obținând măsurători precum masa asteroidului și forma detaliată a craterului. Hera va implementa, de asemenea, o pereche de CubeSats pentru cercetări de asteroizi din apropiere și chiar o prima sondă radar pentru asteroizi.
Rezultatele returnate de Hera ar permite cercetătorilor să modeleze mai bine eficiența coliziunii, să transforme acest experiment la scară largă într-o tehnică care ar putea fi repetată în cazul unei amenințări reale.
Image credit: http://hotelcolumbia.com, www.reidsitaly.com, esa.int