Logan (martie 2017)

Unul din cele mai bune și așteptate filme ale anului 2017. După o întreagă serie de filme, care se întind de-a lungul a 17 ani, personajul Wolverine (născut James Howlett, cunoscut sub numele de Logan, uneori ca Weapon X) ajunge la final. Hugh Jackman face un rol excepțional alături de Patrick Stewart (Charles Xavier) și Dafne Keen (Laura). Acțiunea are loc în anul 2029 când, pe fondul reducerii numărului de noi mutanți, echipa de X-Man se desființează, ultimii săi membrii trăind retrași, fugăriți de diverse forțe ostile. Logan, cu puterile diminuate, trăiește la marginea societății, alcoolic și dezamăgit. Singura activitate ce-l mai ține la suprafață este legătura cu profesorul Xavier, ajuns la o vârstă înaintată, incapabil să-și mai controleze puterile. În această existență sordidă își face brusc apariția Lura, o tânără mutantă, creată în niște laboratoare secrete, chiar din ADN-ul lui Logan. Ultimii X-Man sunt prinși într-o aventură pe viață și moarte. Poate cel mai uman și mai puternic film din seria X-Man. Recomand!

Ghost In the Shell (martie 2017)

Umbrită de controversa legată de alegerea unei „albe” pentru rolul unei „asiatice”, Ghost In the Shell a reușit să producă o frumoasă supriză. Major (Scarlett Johansson) este prima dintr-o nouă specie, un „suflet” salvat electronic într-un trup artificial. Scopul acestei creații nu este unul umanitar, așa cum poate am dori spă credem, ci unul militar. Crearea soldatului perfect, a acelui golem de care să ne folosim și să ne teme, totodată, este motivația din spatele salvării tinerei Major. Și nu numai a ei. Așa cum va vedea, este doar una dintr-o serie, o perlă, e adevărat, dar nu unica. Filmul, urmând unui șir de filme anime și benzi desenate japoneze, reușește să capteze atenția spectatorilor prin excelentele scene CGI, dar și prin jocul actorilor. Scenariu și regia (Rupert Sanders) merită toată lauda.

The Circle (aprilie 2017)

The Circle, bazat pe un roman de Dave Eggers, se anunța a fi un film bun numai citind numele actorilor principali: Tom Hanks, Emma Watson și John Boyega. Undeva însă lucrurile au mers din rău în și mai rău. Filmul tratează o problemă tot mai actuală: ingerința în viața de zi cu zi a dispozitivelor audio-video folosite cu bune intenții, dar abuziv. Pentru a accentua acest abuziv regizorul folosește câteva scene tari, unele chiar grotești. Însă morale este evidentă. De altfel de aici și una din problemele filmului. La fel ca mai noul Downsizing și acest film trece bariara dintre film artistic și documentar de prea multe ori pentru a mai fi plăcut. Ajungi să te întrebi, pe bună dreptate, ce vizionezi? Tom Hanks face un rol negativ, care ar fi putut fi reușit, dacă actorul nu juca blazat, fără pasiune. De câteva ori am avut impresia că mustăcește amuzat la jocul adolescentin al Emmei Watson. În fine, îl recomand ca fiind un film ce trebuie văzut, nu neapărat și plăcut.

Colossal (aprilie 2017)

Iată un film amuzant, de văzut vara, la un cinema în aer liber alături de bere, grătare și prieteni. Este un amestec de genuri și l-am inclus în lista de filme SF & F pentru că apare un monstru colosal cu tendințe distructive, ce amintește un pic de Cloverfield (2008). Gloria (Anne Hathaway) este o petrecăreață distrată, care după un chef de pomină are o amnezie… să-i zicem suspectă. Anne Hathaway are lipici la roluri de genul ăsta (vă mai aduceți aminte de filmul Ella Fermecata?) de prințesă, de femeie aflată în vâltoarea unor evenimente de neînțeles. Cam așa este aici. Gloria își dă seama cu surprindere că amnezia e o parte a problemelor ce îi amenință stilul de viață. O alta este monstrul colosal din Seul, legat inexplicabil de ea. Cum? Explicația este chiar frumusețea acestei comedii romantice sf.