În perioada 24-25 martie 2018 a avut loc ediția a 7-a a Târgului de Carte SF&F Final Frontier. Evenimentul a avut loc la București, pe holurile Universității Dimitrie Cantemir.

Am să încep făcând o comparație cu ediția de anul trecut. Atunci târgul a fost un pic înghesuit într-o casă elegantă, dar prea mică pentru numărul mare de participanți. Privind înapoi mă gândesc că am avut noroc cu vremea, caldă, prietenoasă, unele ateliere putându-se ține în curte, sub umbrele. De data asta holurile și sala de conferințe puse la dispoziție de Universitatea Dimitrie Cantemir ne-au ferit de frigul iernii târzii. Spații largi, unde mulțimea de oameni, parcă mai mare decât anul trecut, a avut loc să se întindă, autorii să poate discuta tête-à-tête cu editorii și cu fanii și toată lumea să zumzăie mulțumită. Felicitări echipei organizatoare, în special Andreei Chebac. Locul a fost minunat ales!

Lansări de carte

Editurile care publică constant cărți de sf și fantasy scrise de autori români se numără pe degetele de la o palmă. Pe scurt avem editurile Tritonic, Crux, Pavcon, Nemira și Quantum. Din când în când, meteoric, mai apar cărți de gen și la alte edituri, cum ar fi Eurostampa, Eagle sau Smart Publishing. Primele cinci sunt mai mereu prezente la evenimentele de profil, cu titluri noi și autori. O scurtă trecere în revistă a lansărilor.

Editura Tritonic a avut un stand remarcabil, cu foarte multe titluri, atât science-fiction și fantasy cât și mystery & thriller. Foarte mulți autori români, pe lângă  traduceri. Au fost lansate trei romane fantasy, trei culegeri de proză sf și un volum mai deosebit Cartea interviurilor SF  de Lucian-Vasile Szabo. Romanele au fost: Cartea haosului, de Lucian-Dragos Bogdan, un fantasy ce se încadrează în genul young-adult, cu acțiunea în Sighișoara; Imperiul de sticlă, de Catalina Fometici, un gothic dark fantasy, cu o prințesă a cărei destin străbate timpurile și, surpriza editurii, Dincolo de ziduri, de Teodora Șerbănescu, un fantasy scris de o adolescentă, inspirat din fapte istorice. Celelalte trei volume au fost: 3.4, de Lucian-Dragos Bogdan, Teodora Matei și Daniel Timariu, cu trei povestiri science-fiction, Galaxia sudica 4. Agora si cronautul, de Aurel Cărășel, ce cuprinde trei nuvele science-fiction și un volum original cu două nuvele, una sf semnată de Lucian-Dragoș Bogdan și una fantasy de Daniel Timariu.

editura-tritonic-ff-2018

Editura Crux Publishing a propus două noi titluri: relansarea romanului Împăratul Ghețurilor de Ana-Maria Negrilă, un science-fiction postapocaliptic ce urmărește aventurile tinerei Sich, într-o serie de aventuri ce te țin cu sufletul la gură și volumul de povestiri Arlequine, de George Cornilă, greu de încadrat într-un singur gen, fie el fantastic, realism-magic sau suprarealism.

Editura Pavcon continuă seria de România Sub Asediu (RSA) – romane science fiction apocaliptice – cu noi titluri: Judecata de Apoi, de Livia Furia (București), Marile Migratii, de Aurel Cărășel (Craiova) și Noaptea Lemurienilor, de Florin Giurcă (Focșani). Florin Purluca a lansat volumul doi din seria Praf, numit Atingerea Sălbăticiei și romanul Sânge, Metal și Speranță. Aurel Cărășel a prezentat Povesti din Taramurile InterzisePovestile Oamenilor, Cumulonimbus pe cerul Atlantidei și Saurianul de metan. Victor Martin ne-a captat atenția cu romanul Noaptea orasului ilustrat, o distopie politică iar Mircea Liviu Goga cu romanul, distins cu premiul Ion Hobana, Insula pescarusilor.

Editura Nemira a venit cu relansarea revistei online Nautilus. La cârma publicației a fost numit scriitorul și jurnalistul Marian Coman, binecunoscut pentru trilogia Haiganu și scenariile de benzi desenate. Felicitări și multe numere!

biblioteca-pe-marte-2

 

Pe lângă aceste edituri la târg au fost prezente și altele, fie cu proză străină, fie cu proză mystery & thriller, fie cu proză românească, dar fără lansări. Herg Benet, cu o ofertă de calitate, așa cum ne-a obișnuit; Crime Scene, cu o bogată ofertă de romane mystery & thriller, un adevărat răsfăț pentru pasionați; Quantum Publishers a avut un stand plin de cărți interesante; Harap Alb Continuă cu reviste de benzi desenate și altele; Editura Paladin, cu multe noutăți și reduceri pe măsură, o editură ce are mereu în catalog ceva nou și interesant și Millennium Books, de unde pasionații de SF au putut alege dintr-o gamă variată de titluri, toate la ofertă.

Alte evenimente

Deși standurile de carte și lansările au fost principala atracție și au constituit grosul manifestărilor, pe lângă ele s-au desfășurat și alte activități. Ateliere de creație, dezbateri (cum ar fi Biblioteca de pe Marte), concursuri și tombole. Parada Cosplay a fost un moment plăcut, o mulțime de fani au venit costumați, sprijiniți fiind de comunitatea 501st Legion – Romanian Outpost.

În final: un târg reușit! Sper ca și anul viitor să ne putem întâlni, într-un număr și mai mare, fani, scriitori, editori, pasionați în general de literatura science fiction și fantasy.