Foto: ondisneyplus.disney.com

Atunci când s-a anunțat apariția unui nou serial din seria Star Wars, m-am întrebat în mod repetat, dacă va fi un eșec sau va fi bun. După viziualizarea primelor episoade din serie, pot să spun că sunt plăcut impresionată.

Rosario Dawson m-a impresionat plăcut în rolul Ahsoka, vorbim de o  femeie exotică și talentată, făcând un alt rol frumos și ca Roxana din Alexandru cel Mare. În cazul de față o prinde perfect postura de maestru Jedi stăpân pe sine, care știe să țină situația în echilibru și luptă impecabil.

Vedem pentru prima dată într-o ecranizare personajul Ahsoka în seria Mandalorian, acesta la fel ca și Marele amiral Thrawn, în cazul de față, fiind până la aceaste producții niște personaje din cărțile și desenele animate conexe seriei de bază. Ca ucenică a lui Aniken, Ahsoka poartă pata greșelilor maestrului său printre Jedi, idee exprimată explicit și aici de Baylan Skoll.

Serialul este foarte bine înrădăcinat în seria Războiul Stelelor, decorurile sunt „de acasă”, stilul de a acționa ne amintește de vechea saga atât de familiară unora din fragedă pruncie, în plus personajul principal este foarte bine realizat atât artistic, estetic, cât și ca joc scenic și replici. Nu lipsesc nici droizii atât de familiari acestei lumi, simpatici și devotați unei cauze, megastructurile planetare copleșitoare, animalulțele ciudate ca țestoasele – pietre sau balenele stelare.

Un alt element care m-a surprins plăcut este prezența actorului Ray Stevenson, cunoscut din serialul Roma, care aici interperetează rolul negativ, Baylan Skoll. Personajul m-a intrigat încă de la început, avem de-a face cu un  Jedi devenit un fel de mercenar de tipul Han Solo, păstrându-și totuși conștiința mult mai aproape de Forță decât alții. Personal mi-am pus întrebarea dacă acest caracter bivalent va schimba tabăra revenind de partea binelui? Vom vedea!

Mai amintesc doar vrăjitoarele de pe Peridia din neamul Dathimii care m-au trimis cu gândul direct la Onoratele Matres din Dune, alegerea culorii roșii (culoare cu vibrația cea mai joasă din spectrul vizibil, culoarea sacrificiului, pasiunii lumești a tuturor dorințelor carnale) ca veșmânt și aspectul de inchizitor al acestora, are un impact extrem asupra subconștientului trimițând către zona vrăjitoriei și magiei pământene.

Deși Disney și-a pus amprenta în mod deranjant pe unele aspecte ale seriei lui George Lucas, transformând unele filme în basme, întrezărim totuși multe cazuri fericite ca Mandalorianul, Obi-Wan Kenobi (cu câteva lucruri care scârțăie și acolo) și serialul de față.

Ahsoka a făcut mari încasări în box office fiind foarte bine cotat de public, ceea ce aduce speranța că vom vedea și alte seriale bune până la capătul sezonului și poate niște sezone următoare. Vizionare plăcută!