Festivalul internațional de film SF si Fantasy de la Dumbrăvița, județul Timiș, a avut loc între 15-24 septembrie, fiind organizat de Casa de Cultură Dumbrăvița și After School Equilibrium.

Și ediția de anul acesta a avut ca jurizanți pe  Irina-Margareta Nistor, Miltos Yerolemou, Bogdan Mihăilescu și Florin Kevorkian.

Cele mai apreciate filme dintre cele selectate în finală sunt: Pearl of Lights: Ecce Homo, din România și To Err, din Marea Britanie, apoi de:

-Categoria SF : Love and triangles (Australia), COR (Germania), Here Lies (Franța), Last Trial: a Star Wars Collateral Story  (Spania), Primacy (Spania), Madeleine (Franța), Vic (Spania) și Exit (Iran).

-Categoria Fantastic a selectat: Half Samurai, The Forbiden Fruit (România), Pinwheal Horizon (SUA) și The Wallpaper Man (SUA).

 

(foto: TGIFF.ro)

Față de edițiile precedente, am remarcat o diversificare a activităților instructiv-educative oferite celor mici:

-loc de joacă de construcții LEGO,

-pictură CANVAS

-jocuri video retro

-jocuri educaționale PAXI,

-confecționare de rachetomodele,

-colorare de măști de carnaval,

-atelier creativ de animație video,

-atelier de animație de film „Călătorie în țara ta

-atelier de montare a unui braț robotic,

-atelier de îmbrăcăminte pentru păpuși,

-atelier de scrimă (cu actorul Miltos Yerolemou din seria Games of Thrones)

-observații astronomice cu SRPAC.

Au avut loc demonstrații robotice și cu roboți telecomandați cu echipele Liceului Carmen Silva și ale Liceului N. Lenau din Timișoara.

Se putea vizita o expoziție cu vânzare de obiecte inspirate din filmele SF, cum ar fi roboți, ceasuri, boxe, căști, mouse, mouse-pad cu desene spațiale, tricouri inscriptionate, jocuri video, etc.

Cu toate că s-a făcut o publicitate masivă la nivelul comunei Dumbrăvița prin bannere și publicitate online pe rețele sociale, familiile greu au ieșit din case în weekend, numărul de bilete vândute fiind mult mai mic față de estimările imaginate, conform campaniei de publicitate desfășurate. Deși prețul era unul extrem de accesibil, de doar 10 lei pentru copii, 15 lei pentru adulți!

Din păcate actuala ediție a avut vizionări de filme doar pe baza abonamentelor online, interesul pentru cinematografele în aer liber ajungând foarte scăzut la noi.  Ajungem să ne întrebăm încotro se îndreaptă civilizația, spre omul-robot, apt doar de muncă și relaxare doar în fața televizoarelor sau calculatoarelor?