Pentru cine încă nu știe: Bună! Numele meu este Bianca Sol și sunt fană înrăită a filmelor cu supereroi, în special a celor din Universul Cinematic Marvel. Deoarece am văzut toate filmele la cinema și eram la curent cu serialele, nu mi-am pus problema să ratez vreo producție, dar ceva m-a făcut să tot amân vizionarea serialului Moon Knight, care introduce un nou personaj cu puteri supranaturale. Cumva mi s-a părut că nu pierd nimic, tocmai fiindcă nu auzisem vreodată de acesta și nici nu părea să se alăture degrabă echipei Răzbunătorilor, dar știind cât de întrețesute sunt ițele Multiversului de povești bazate pe benzile desenate Marvel și că urmează noi filme, am decis să văd despre ce este vorba. Și, ca de obicei, fără să mă uit la vreun trailer, am pornit cu zero așteptări în călătoria prin tărâmurile zeilor egipteni prin care Cavalerul Lunii ne poartă pe parcursul miniseriei de 6 episoade.

Moon Knight ne prezintă viața aparent banală a lui Steven Grant (jucat de formidabilul actor Oscar Isaac) care lucrează la Muzeul Britanic din Londra, unde își dorește să devină ghid turistic, fiind pasionat de Egiptul Antic. Însă descoperim, împreună cu Steven, că acesta suferă de o tulburare de identitate disociativă, iar astfel facem cunoștință cu cealaltă persoană care locuiește în corpul lui, și anume Marc Spector, un mercenar american, care este totodată avatarul zeului egiptean al Lunii, Khonshu. Fiind reprezentantul acestuia pe Pământ, Marc Spector este protejat de un costum ce îi oferă abilități supraomenești, devenind astfel Cavalerul Lunii.

Steven Grant se trezește, la propriu, într-o vânătoare pe viață și pe moarte cu un grup de fanatici condus de Arthur Harrow (jucat de Ethan Hawke) care vrea să o invoce pe zeița-crocodil Ammit, cea care devorează sufletele păcătoșilor la Judecata Morților. Însă aceasta, odată trezită în tărâmul celor vii, ajunge să ucidă oamenii chiar înainte ca aceștia să comită vreun păcat, iar astfel să interfereze cu echilibrul și Legile dintre lumi.

Serialul este o frumoasă incursiune în mitologia egipteană și ne poartă prin călătoria sufletului după moarte, ilustrată în episodul 5, care mi-a plăcut cel mai mult. Steven și Marc se întâlnesc în Duat, lumea de Dincolo a egiptenilor, călătorind pe o barcă. Destinația este Câmpia de Stuf, reprezentând Raiul și odihna veșnică mult-visată, dar, mai întâi, cei doi trebuie să treacă de proba balanței: inimile lor trebuie să fie mai ușoare decât pana lui Maat, altfel ajung să fie aruncați peste bord, în nisipurile înghețate, unde își vor petrece eternitatea în chinuri.

Pentru a se salva trebuie să își echilibreze inimile, iar astfel ajung să-și exploreze amintirile, într-o reprezentare minunată a unei experiențe transpersonale atinse în stările de conștiență extinsă. De altfel, Multiversul Marvel jonglează atât de frumos cu conceptele, credințele și filosofia diferitelor curente religioase, prezentând diverse fațete și fragmente care, în cele din urmă, fac parte dintr-un Întreg.

Putem să ne uităm pur și simplu la filme ca distracție sau putem încerca să descifrăm mesajele ascunse prezentate sub forma unor simboluri și arhetipuri, ce ne vorbesc într-un limbaj universal și ne invită la o introspecție cu privire la aspectele cele mai profunde ale vieții. Așadar, prin intermediul temelor prezentate în serialul Moon Knight, vă propun să vă adresați următoarele întrebări și, de ce nu, chiar să reflectați asupra răspunsurilor:

  • Cine sunt cu adevărat? Dacă îmi observ gândurile și îmi dau seama că sunt de fapt gânditorul, cine este cel care observă?
  • Există viață dincolo de moarte? Ce credințe am cu privire la călătoria sufletului prin viață și după moarte?
  • Care este misiunea mea pe acest Pământ? Dacă aș fi reprezentantul/avatarul unui Zeu sau a unei Ființe cu o moraliate mai înaltă, ce aspecte aș manifesta în viața mea de zi cu zi pentru a contribui la o lume mai bună?
  • Sunt erou sau răufăcător? Dacă aș avea superputeri, le-aș folosi pentru binele umanității sau pentru câștigul și bunăstarea proprie?