În anul 1054, Supernova a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice din acele vremuri. Explozia supernovei a format în cele din urmă ceea ce este astăzi cunoscut sub numele de M1 – Nebuloasa Crab.
În acel an, pe cer era o stea ultraluminoasă, însă ea a fost observată doar în partea de Est a Terrei, în special în China, în Vest, prezența ei fiind aproape complet lipsă, excepție fiind niște monede bizantine, potrivit unei teorii noi a unui grup multinațional de cercetători de la Jurnalul European de Știință și Teologie. Ei au descoperit că o versiune specială a unei monede bătute de împăratul bizantin Constantin al IX-lea arăta două stele în jurul capului monarhului bizantin.
Alți cercetători, din Japonia, China și lumea islamică nu au avut nicio problemă în a observa noua stea strălucitoare de pe cer, însă cea mai mare parte a celor creștini se pare că au avut o problemă. Sigur că, pentru explicarea ei a existat o dezbatere continuă în istoria comunității astronomice, însă fără vreun răspuns definitiv.
Până acum, consensul general referitor la această problemă este că oamenii de știință creștini se temeau că sublinierea unei schimbări în ceea ce, la acea vreme, se credea a fi cerurile perfecte și inviolabile, ar provoca prea multă agitație în interiorul bisericii.
Moneda care se consideră că redă prezența supernovei a fost bătută între vara lui 1054 și primăvara lui 1055 și are două stele vizibile de fiecare parte a capului monarhului. Se crede că o stea reprezintă Venus, Steaua Dimineții, în timp ce capul monarhului însuși ar reprezenta soarele, iar cealaltă stea, totuși, ar putea fi o reprezentare a supernovei SN 1054.
Asemenea multor istorii antice și în cazul acesteia este greu să separăm faptele de speculații. Autorii înșiși subliniază că nu au nicio dovadă concretă că a doua stea reprezintă un eveniment astronomic fantastic.
Foto: www.universetoday.com