V.L.A.S.S. este un proiect de șapte ani pentru a crea o hartă radio a cerului. Noua stea cu neutroni este cunoscută ca VT 1137-0337, se află într-o galaxie pitică la aproximativ 400 de milioane de ani lumină distanță și a fost văzută pentru prima dată în 2018, ca parte a Very Large Array Sky Survey (V.L.A.S.S.).

După ce a fost capturată pentru prima dată o imagine a VT 1137-0337 în 2018, steaua neutronică a fost văzută din nou în 2019, 2020 și 2022, astfel știm că nu este doar o explozie radio tranzitorie. Pe baza observațiilor, obiectul este cel mai probabil o nebuloasă de vânt pulsar. Pe măsură ce steaua cu neutroni se rotește, câmpul magnetic și fasciculele sale de energie trec prin nebuloasa din jur, determinând gazul din nebuloasă să ionizeze și să emită lumină radio.

Energia radio de la VT 1137-0337 este de 10.000 de ori mai puternică decât cea a Nebuloasei Crab, care a fost creată de o supernovă în 1054 d.Hr. Aceasta înseamnă că are un câmp magnetic mult mai puternic, atât de puternic încât ar putea fi în proces de a deveni un magnetar. Magnetarii sunt stele de neutroni foarte magnetice care sunt probabil cauza unor explozii radio rapide (FRB).

Deci aceasta ar putea fi prima observație a nașterii unui magnetar, dar nu va fi ultima. Pe măsură ce astronomii efectuează viitoare cercetări ale cerului, ei vor descoperi cu siguranță și mai multe nașteri ale acestor obiecte puternice.

 

Cornel Seracin

Foto: www.universetoday.com