Rover-ul Perseverance a început să exploreze o regiune care seamănă puțin cu Monument Valley din Arizona și Utah SUA, sau poate ca un platou dintr-un vechi film S.F.. Echipa științifică a rover-ului a poreclit zona „Hogwallow Flats”, iar formațiunile stâncoase din această zonă de pe Marte sunt uimitoare prin formele și structurile lor variate și uneori absurde.

Una dintre imaginile surprinse de rover, pe Marte, în acea uimitoare zonă, ne arată o stâncă de dimensiuni mari pe care pare a fi perfect cocoțată și echilibrată o stâncă de dimensiuni mici. Cu siguranță că, cunoașterea istoriei acelei roci ar oferi o poveste interesantă, cel puțin din punct de vedere geologic.

Este foarte puțin probabil ca piatra să fi fost „aruncată” în locația sa actuală, ci, mai probabil ca roca să fi făcut parte din formațiunea originală a rocii de bază și, de-a lungul mileniilor, eroziunea eoliană să o fi uzat până la forma sa actuală. Vântul este un agent puternic de eroziune și știm că Marte este o planetă cu vânt.

„Pe Marte, unde alte procese precum eroziunea [apă] fluvială, vulcanismul și tectonismul sunt lente, intermitente sau nu au loc în epoca actuală, activitatea eoliană este cel mai dinamic proces geologic”, scrie echipa de cercetători pentru High Resolution.

 

Cornel Seracin

Foto: www.universetoday.com