Luna lui Saturn, Mimas, are un ocean intern

Datele trimise de misiunea „Cassini” continuă să alimenteze noi descoperiri în spațiul extraterestru. Cea mai recentă descoperire provine de la Saturn; micuța lui lună, Mimas, poate avea un ocean intern. Dar, cum au descoperit oamenii de știință că Mimas are un ocean intern?

Totul se datorează misiunii „Cassini” la Saturn, o colaborare între N.A.S.A., E.S.A. și Agenția Spațială Italiană, misiune încheiată cu o plonjare în Saturn în anul 2017, numită Marea Finală. Înainte de a-și încheia misiunea cu o scufundare intenționată în atmosfera gigantului gazos, instrumentele navei spațiale au detectat o librație neobișnuită în rotația lui Mimas, aceste librații fiind adesea indicatori ai unei lumi active din punct de vedere geologic, cu un ocean subteran.

Dacă Mimas are un ocean, acesta reprezintă o nouă clasă de lumi oceanice mici, «stealth», cu suprafețe care nu trădează existența oceanului. Deoarece suprafața Mimas este puternic craterizată, am crezut că este doar un bloc de gheață înghețat”, a spus dr. Alyssa Rhoden de la SwRI într-un comunicat de presă. Rhoden studiază geofizica sateliților înghețați, în special a celor care conțin oceane, și evoluția sistemelor de sateliți cu planete gigantice.

Mimas este suficient de aproape de Saturn masiv pentru a fi modelat de puternica gravitație a planetei, iar gravitația lui Saturn este suficient de puternică pentru a întinde luna mică într-o formă elipsoidală. Aceleași forțe de maree provoacă încălzire, împreună cu încălzirea din energia de rotație. Există un echilibru delicat aici; încălzirea trebuie să fie suficient de puternică pentru a topi interiorul în lichid, dar nu atât de puternică încât suprafața să se topească.

Cercetătorii au dezvoltat modele numerice bazate pe modele de încălzire prin maree pentru a dezvolta o explicație plauzibilă pentru librațiile pe care le-a detectat „Cassini”. Ei au ajuns la concluzia că o coajă de gheață cu o grosime de 24 până la 32 km acoperă oceanul interior al lui Mimas. Aceasta ar putea fi comparat cu coaja de gheață a Europei, care are probabil 10-30 km grosime și cu Enceladus, care are probabil 30 până la 40 km grosime.