1492: Conquest of Paradise este albumul lui Vangelis (Evángelos Odysséas Papathanassíou), lansat oficial în februarie 1992 la casa de discuri Atlantic / subs. WEA și a reprezentat un alt album excepțional în arta muzicii epice, eroice.

Este un al treilea album cu muzică de film de mare succes, realizat de Vangelis, după creațiile sale pentru filmele Chariots of Fire (1981) și Blade Runner (1982). A mai realizat  muzică pentru documentare și filme, dar fără un succes fulminant, ca cele două menționate anterior:  L’Apocalypse des animaux (1979),  The Year of Living Dangerously (1982) Sauvage et Beau (1984) și De Nuremberg à Nuremberg (1989).

Filmul a fost realizat pentru a aniversa cinci secole de la debarcarea lui Cristofor Columb în America centrală, fiind lansat în 1992, având în rolul principal pe actorul francez Gerard Depardieu. Albumul și discul single realizat după coloana sonoră  au fost reeditate  în 1995, câștigând un premiu Echo Award  „International Artist Of The Year”, și, la televiziunea luxemburgheză RTL, Golden Lion Award pentru cel mai bună temă- titlu de film sau serial, în 1996. Albumul a mai fost nominalizat la  „Best Original Score – Motion Picture” la a 50-a ediție Golden Globe Awards în 1993.

Regizorul filmului, Ridley Scott a preferat piesele 2 și 9 din listă, fiind reluate ca teme principale de-a lungul momentelor epice din film. Iată lista pieselor:

  1. „Opening” – 1:21
  2. „Conquest of Paradise” – 4:47
  3. „Monastery of La Rábida” – 3:39
  4. „City of Isabel” – 2:16
  5. „Light and Shadow” – 3:46
  6. „Deliverance” – 3:28
  7. „West Across the Ocean Sea” – 2:53
  8. „Eternity” – 1:59
  9. „Hispañola” – 4:56
  10. „Moxica and the Horse” – 7:06
  11. „Twenty Eighth Parallel” – 5:14
  12. „Pinta, Niña, Santa María (Into Eternity)” – 13:19

Pe această coloană sonoră, Vangelis cântă împreună cu o serie de interpreți, inclusiv doi chitariști și voci Flamenco, cu vioară, mandolină și flaut care sugerează foarte bine epoca și locurile de unde au plecat echipajele celor trei vase de expediție. Ca  în mai multe albume anterioare ale lui Vangelis, corul de cameră englezesc, regizat de Guy Protheroe, interpretează părțile corale.

Un videoclip a fost filmat la Paris cu Vangelis, în studiourile sale Epsilon, cu cor.

Ingineria de sunet a fost realizată de Philippe Colonna și coordonată de muzicianul francez Frederick Rousseau (cunoscut și pentru colaborările sale cu Jean-Michel Jarre ), care a fost partenerul de studio al lui Vangelis din anii 1980 până la înregistrarea coloanei sonore ale filmului Alexander.

Vangelis cântă la toate sintetizatoarele, folosind în principal patch-uri cu coarde, dar și mai multe sunete etnice, pentru a reflecta caracterul filmului, și patch-uri pentru pian electric și harpă. Unele piese mai calme, atmosferice (piesele 3, 7, 11 și 12) sunt interpretate în întregime de Vangelis, folosind piane, coarde și harpă.

Pentru muzica etnică , Vangelis s-a consultat cu specialistul francez Xavier Belanger, care a consiliat alți artiști în lucrări similare, printre care și cu Jean-Michel Jarre .

Trei piese ale acestui album conțin versuri. În „Mănăstirea La Rabida” și „Eliberarea”, corul cântă imnuri latine; ” De Profundis ” și , respectiv, ” Dies Irae „. În „Conquest of Paradise” Vangelis a folosit o limbă inventată, pseudo-latină.

Atât albumul, cât și EP-ul au avut vânzări slabe la lansarea lor în 1992, dar succesul a venit trei ani mai târziu, în 1995, din motive disparate: în Germania, boxerul  Henry Maske a folosit piesa albumului „Conquest of Paradise” ca temă introductivă, în timpul meciurilor de box. Când a devenit deținătorul titlului mondial IBF la categoria grea inferioară, piesa a primit o difuzare largă și un single a fost lansat cu succes.

În Portugalia, Partidul Socialist a folosit „Conquest of Paradise” ca temă pentru campania electorală (și a câștigat). Piesa a fost de asemenea folosit ca o temă pentru cruciați – o echipa Super Rugby cu sediul în Christchurch, Noua Zeelandă, pentru echipa din liga engleză de rugby  Warriors Wigan , pentru Cupa Mondială de Cricket în 2010,  iar pentru campionatele mondiale ICC World Twenty 20 în 2010 și 2014.

Albumul cu coloana sonoră s-a clasat foarte bine în topuri  și a fost medaliat cu aur și platină în peste 17 țări, inclusiv în Austria, Belgia, Canada, Franța, Olanda, Italia, Polonia, Spania, Elveția și Marea Britanie, în Germania culminând cu vânzări de milioane de exemplare. Single-ul „Conquest of Paradise” a ajuns în fruntea topurilor într-o serie de țări, inclusiv 10 săptămâni pe locul 1 în Țările de Jos și Germania, unde s-a vândut în 1,5 milioane de copii, și 8 săptămâni pe locul 1 în Belgia și Elveția.

Este unul dintre albumele pe care le reascult totdeauna cu aceeași plăcere, ca de prima oară.