Până acum, planeta Mercur este considerată campionul vitezei în sistemul nostru solar, planeta orbitând în jurul Soarelui la fiecare 88 de zile, iar viteza sa medie este de 47 km/s. Distanța sa medie de la Soare este de 58 de milioane de km, iar pentru că este atât de rapidă, poartă numele lui Mercur, zeul cu aripi la picioare.

Într-un sistem solar îndepărtat, aflat la aproximativ 855 de ani lumină distanță, există o planetă care îl face pe Mercur să pară un vecin lent, rece și îndepărtat al Soarelui. Această planetă orbitează în jurul stelei sale în doar 16 ore, dându-i una dintre cele mai scurte orbite măsurate vreodată. La acea distanță și viteză și cu temperaturile extrem de ridicate ale suprafață, este una dintre cele mai exotice planete găsite vreodată.

Numele planetei este TOI-2109b și este ceea ce astronomii numesc un „Jupiter ultrafierbinte”. Jupiterii fierbinți sunt giganți gazosi care orbitează extraordinar de aproape de stelele lor și au temperaturi la suprafață extrem de ridicate. Jupiteri ultrafierbinți sunt și mai extremi. Temperaturile lor de suprafață sunt mai mari de 2200 Kelvin. Astronomii estimează că temperatura de zi a TOI-2109 b este mai mare de 3500 K, la fel de fierbinte ca unele stele mici.

T.E.S.S. (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA a găsit planeta în luna mai 2020, și a continuat să o urmărească aproape o lună. Pe parcursul anului următor, mai multe observatoare de la sol au efectuat observații ulterioare la diferite lungimi de undă. Toate aceste observații au confirmat că TOI-2109b este o planetă rară și neobișnuită.

Perioada orbitală de 16 ore a TOI-2109 b este cea mai scurtă măsurată vreodată pentru un gigant gazos. (Deținătorul recordului anterior are o orbită de 18 ore.) Planeta este de aproximativ cinci ori mai masivă decât propriul nostru Jupiter și orbitează o stea de tip F de aproximativ 1,5 ori mai masivă decât Soarele nostru.

Planeta este atât de fierbinte pentru că se află în medie la doar 2,4 milioane de km de steaua sa, iar temperatura extrem de ridicată din timpul zilei poate rupe moleculele în atomii lor constitutivi. Modelarea teoretică arată că acest lucru se poate întâmpla cu hidrogenul molecular. Dacă partea de noapte este semnificativ mai rece, hidrogenul se poate combina din nou în molecule.

Cercetătorii au descoperit că TOI-2109b se îndreaptă încet spre stea cu aproximativ 10 până la 750 de milisecunde pe an, iar asta indică faptul că planeta gigantică din Sistemul Solar, TOI-2109b, ar putea trece printr-un proces de „dezintegrare orbitală”.„În unul sau doi ani, dacă avem noroc, s-ar putea să reușim să detectăm modul în care planeta se apropie de steaua sa. În timpul vieții noastre nu vom vedea planeta căzând în steaua sa. Dar peste 10 milioane de ani s-ar putea ca această planetă să nu mai fie acolo. Jupiteri ultrafierbinți, cum ar fi TOI-2109b, constituie cea mai extremă subclasă de exoplanete. Abia am început să înțelegem unele dintre procesele fizice și chimice unice care au loc în atmosfera lor – procese care nu au analog în  sistemul nostru solar”, a spus astronomul Ian Wong de la Goddard Space Flight Center, N.A.S.A..

Odată cu găsirea unor exoplanete extreme și neobișnuite, cercetătorii învață multe despre gama de tipuri de planete. Sondajele exoplanetelor găsesc o mulțime de Jupiteri fierbinți și Jupiteri ultrafierbinți, deoarece sunt uriași și aproape de stelele lor. Echipa speră că studiile viitoare ale TOI-2109b, probabil cu telescopul spațial James Webb, vor dezvălui unele dintre fenomenele pe care le suferă Jupiterii fierbinți în timp ce își desfășoară spiralele morții.

Foto: www.universetoday.com