Un obiect spațial de mari dimensiuni a lovit planeta Jupiter
De-a lungul timpului, astronomii au observat numeroase obiecte care au avut impact cu planeta Jupiter. Astfel, în anul 1994, cometa Shoemaker-Levy 9 (SL9) a lovit Jupiter, cometa fiind capturată de câmpul gravitațional al planetei. Acest impact a fost prima observare directă a unei coliziuni extraterestre a obiectelor sistemului solar și a fost atât de puternic încât a lăsat cicatrici care au durat luni de zile și au fost mai vizibile decât Marea Pată Roșie a lui Jupiter.
Un alt impact s-a produs recent, în 13 septembrie 2021, planeta Jupiter fiind lovită de un obiect spațial de mari dimensiuni. Impactul a fost surprins și de membrii Société Lorraine d’Astronomie (SLA) din Franța, raportat de astronomul amator brazilian Jose Luis Pereira și confirmat o zi mai târziu de Harald Paleske din Langendorf, Germania. La acea vreme, Paleske făcea un videoclip cu tranzitul umbrei lui Io când a avut loc evenimentul, care a apărut ca un flash de două secunde.
Pe baza imaginilor furnizate, diametrul obiectului a fost estimat la 20 de metri. Asemeni cu ceea ce s-a întâmplat în urma impactului din 1994, se crede că acest obiect este rămășița unei comete mai mari sau a unui asteroid care a fost capturat de gravitația lui Jupiter, această rămășiță desprinzându-se de cometă cu puțin timp înainte de a avea loc impactul ei cu Jupiter.
Evenimentul scoate în evidență cât de departe a ajuns astronomia în ultimii ani, iar cu oportunități moderne de schimb de date, de rețea și de colaborare între amatori și profesioniști, evenimente care ar fi trecut neobservate în alte condiții, acum sunt detectate cu frecvență regulată, astfel având loc cercetări și descoperiri vitale.
„La 13.09.2021, am făcut o serie de expuneri la tranzitul satelitului IO peste planeta Jupiter.”- povestește Sandu Val Cosmin din Grupul GAAP de astrofotografi amatori și profesioniști.
„Spre sfârșitul sesiunii de observație, am observat o scânteie rapidă mare în filtrul IR, dar nu mi-am dat seama de importanța ei până când, a doua zi, observatorul amator brazilian José Luis Pereira a descoperit-o și în capturile sale și a făcut-o publică. Vederea a fost bună în acea noapte, dar în momentul impactului a scăzut considerabil.
Procesarea a fost necesară pentru a combina expunerile făcute pe filtrul IR, în care apare impactul, cu restul filtrelor, verde și albastru, pentru a obține o imagine color. Captura a fost realizată cu o cameră monocromă ZWO ASI 290MM, videoclipul de expunere fiind de 2000 x3 cadre pe fiecare filtru.
Derotarea videoclipurilor SER a fost efectuată în programul WinJUPOS, durata totală fiind de 14 minute.
Deși sunt la începutul fotografiiilor mele cu planetele, fiind concentrat de obicei pe imaginile deepsky, cred că am avut mare noroc să prind acest eveniment.
Vreau să-i mulțumesc lui Dl. astrofotograf Pepe Mera, pentru sfaturile legate de partea optică, care au multe în minte în realizare, expuneri la planete.” ( foto: Cosmin Sandu)
Telescop: Celestron Edge HD11
Camera: ZWO ASI 290MM
Fara Barlow
Filtre: filtru Optolong IR Pass 685nm
Filtre Astrodon G, B Gen2 E Tru-Balance
Rame: 2000x3x3 (28 fps)
Montare: EQ6R Pro
Prelucrare: AutoStakkert, RegiStax, WinJUPOS, Photoshop
Detalii Jupiter:
Magnitudine vizuală: -2,8
Diametru: 48,0 ”
Diametru satelit IO: 1.221 „(Mag vizual: 5.1 Mag)
Altitudine: 24 °
Azimut: 35 ° [SW]
Aceasta a fost considerată cea mai bună fotografie a impactului, de către AAPOD2 .
Cornel Seracin & Adrian Bancu
Surse NASA, AAPOD2, Universetoday.com
Vezi și :