Nu trebuie să fii un fan înrăit al filmelor cu supereroi pentru a te delecta cu cel mai nou film din Universul Marvel. Pentru iubitorii de povești fantastice, cu oameni cu puteri supranaturale, ființe legendare din tărâmuri magice, arte marțiale și un protagonist care se aventurează în călătoria spre autorealizare, Shang-Chi și legenda celor Zece Inele reprezintă un adevărat spectacol vizual, ce se întinde pe durata a 2 ore și 12 minute și merită văzut la cinema, în format 3D.

Filmul debutează cu legenda celor Zece Inele, arme mistice care dau posesorului nemurirea și puteri ce îl transformă într-un zeu. Xu Wenwu este cel care le descoperă în urmă cu câteva mii de ani și ajunge să le folosească pentru a cuceri regate și a dobândi o putere fără margini de-a lungul istoriei.

Pe protagonist îl întâlnim în vremurile noastre, în San Francisco, fiind valet în parcarea unui hotel, ducând o viață aparent banală. Liniștea cotidiană îi este însă întreruptă odată cu atacul unor asasini din Organizația celor Zece Inele, creată de tatăl său, nimeni altul decât preaputernicul și nemilosul Wenwu. Astfel aflăm că Shang-Chi este un asasin cu sânge rece antrenat de tatăl său de mic copil, care încearcă să fugă de tenebrele trecutului și să-și descopere și creeze propria identitate. Lupta dintre bine și rău este portretizată de asemenea de părinții lui Shang-Chi, iar acesta trebuie nu doar să accepte faptul că este moștenirea familiei sale, dar și să devină cea mai bună versiunea a sa.

Pe parcursul filmului cadrele oscilează între trecut și prezent, pentru o mai bună înțelegere a protagonistului și a conflictului interior care culminează cu decizia de a-și ucide tatăl, pentru a salva satul mamei sale, un tărâm magic, protejat de o creatură mitologică (pentru iubitorii culturii asiatice, nu este greu de ghicit ce formă va lua aceasta).

De abia aici ni se dezvăluie care este de fapt antagonistul suprem ce trebuie oprit pentru a salva lumea, iar scenele de luptă și momentele tensionate, în care bătălia pare pierdută, te țin cu sufletul la gură.

Un personaj interesant care, deși are un rol secundar, nu poate trece neobservat este antagonistul Razor Fist, un „român uriaș cu o sabie în loc de braț”, după cum este prezentat în film. Florian Munteanu este actorul care îl interpretează pe impozantul luptător din Organizația celor Zece Inele, pe care ni se sugerează că-l vom revedea (pentru adevărații fani Marvel, care rămân până la final, există 2 scene după generic).

Deși tema este una cu încărcătură emoțională (așteptările părinților versus dorințele copiilor/conflictul dintre generații, iertarea), iar majoritatea scenelor abundă de acțiune, din poveste nu lipsesc replicile amuzante și personajele comice, caracteristice filmelor Marvel. Shang-Chi și legenda celor Zece Inele însă nu este un film clasic cu supereroi, având elemente care îl diferențiază și îl fac demn de ținut minte.

Cum spuneam, filmul merită văzut la cinema (pentru cei care în mai au această opțiune), iar sugestia mea este să mergeți fără nicio așteptare (și fără a vedea trailerul), și să vă lăsați surprinși de lumea fantastică în care vă va purta Shang-Chi. Vizionare plăcută!