În urmă cu aproximativ 430.000 de ani, un asteroid de mari dimensiuni a creat o zonă de impact ciudat în Antarctica.

Din cele mai vechi timpuri asteroizii au căzut pe Terra, iar efectul căderii lor pe suprafața terestră este evident prin varietatea craterelor de impact. În anul 2013 un asteroid a explodat în aer deasupra unui oraș rusesc, iar în urma acestei explozii am putut vedea cât de devastatoare au fost urmările acestei explozii aeriene.

Cercetătorii din Antartica au descoperit dovezi ale unui eveniment ciudat, de tip intermediar (o combinație de impact și explozie aeriană). Evenimentul a fost atât de devastator, încât efectele lui sunt evidente și astăzi, chiar dacă a avut loc în urmă cu aproximativ 430.000 de ani.

În urma cercetărilor efectuate, au fost descoperite sferule negre în Munții Sør Rondane din estul Antarcticii, ce arată faptul că, în urma unui eveniment neobișnuit de  „lovire”, un jet de meteorit topit și vaporizat a impactat solul cu viteză mare. Acest impact a venit în urma intrării în atmosfera terestră și a exploziei aeriene a unui asteroid care avea dimensiuni cuprinse între 100 și 150 de metri diametru.

Cercetarea, condusă de omul de știință Matthias van Ginneken de la Universitatea Kent din Marea Britanie, a prezentat acest eveniment ca „fiind mai mare decât o explozie aeriană, dar mai mic decât un eveniment de crater de impact. În timp ce densitatea materialului vaporizat a fost prea mică pentru a forma un crater de impact, micile sferule realizate din rocă magmatică semnalează un eveniment cu energie cinetică mare”.

Lucrarea echipei, publicată în revista „Science Advances”, indică vaporizarea asteroidului în timpul intrării lui în atmosfera terestră, iar odată cu această vaporizare, ar fi creat un nor de gaz supraîncălzit din care sferulele extraterestre ar fi suflat pe sol cu viteze mari, posibil chiar la câțiva kilometri pe secundă.

„În timp ce evenimentele de meteorit nu pot amenința activitatea umană dacă se produc peste Antarctica, dacă ar avea loc deasupra unei zone dens populate, ar putea avea ca rezultat milioane de victime și daune grave pe distanțe de până la sute de kilometri”, a precizat van Ginneken.

Cercetătorul a declarat că echipa care se ocupă de această cercetare recomandă, în viitoarele studii, concentrarea pentru a se identifica evenimente similare pe diferite locuri de pe planetă – cum ar fi fundurile oceanice puțin adânci – pentru a studia cât de des s-ar fi putut întâmpla astfel de evenimente.