Jean-Michel Jarre a compus și a înregistrat o piesă muzicală de 52 de minute pentru expoziția itinerantă  „Amazônia”, un nou proiect al fotografului și realizatorului premiat Sebastião Salgado, pentru Filarmonica Paris. Expoziția va fi lansată pe 7 aprilie și va călători apoi în America de Sud, Roma și Londra …
„Amazônia” este o expoziție captivantă care se concentrează pe Amazonul brazilian, cu mai mult de 200 de fotografii și alte materiale media înregistrate de Salgado. El a călătorit în regiune sud-amazoniană  timp de șase ani, „capturând” cu aparatul foto pădurea, râurile, munții și oamenii care locuiesc acolo. Cea mai mare parte a lucrării va fi văzută public în premieră. În centrul expoziției se află o invitație de a vedea, auzi și gândi la viitorul biodiversității și la locul oamenilor în lumea vie.
JMJ-urile care însoțesc crearea de sunete sunt o lume simfonică care va cuprinde vizitatorii expoziției în sunetele pădurii. Folosind un amestec de instrumente electronice și orchestrale cu alte sunete naturale din viața reală, scorul a fost, de asemenea, înregistrat în audio binaural, pentru o experiență cu adevărat captivantă.

„Am vrut să evit abordarea etnomusicologică sau să creez muzică de fundal. Așa că am conceput un fel de cutie de instrumente care conține elemente muzicale – orchestrale și electronice – destinate să recreeze sau să evoce timbrul sunetelor naturale, la care am adăugat sunete din mediul înconjurător și, în cele din urmă, surse etnice (voci, cântece și instrumente) din sunete ale arhivei ale Muzeului de Etnografie din Geneva (MEG). M-am apropiat de Amazon cu respect, într-un mod poetic și impresionist. Am ales elementele vocale și sonore în dimensiunea lor evocatoare, mai degrabă decât să încerc să fiu fidel unui anumit grup etnic. Mi s-a părut interesant să fantazez pădurea. Poartă cu sine o imaginație puternică; atât pentru occidentali, cât și pentru amerindieni. Această muzică evocă și o formă de nomadism, de parcă sunetele apar și dispar în timpul unei migrații. Era necesar să ne întoarcem la principiile orchestrării sunetelor naturii, să lucrăm din sunete care se succed la întâmplare, dar care pot compune o armonie sau o disonanță. Și ca în orice simfonie, opera are momente de claritate sau tensiune. ”

Jean-Michel Jarre
Sursa: jeanmicheljarre.com