Dumitru Prunariu a petrecut, în cadrul misiunii Soyuz 40 din 14 – 22 mai 1981, şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute în spațiul cosmic. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei sovietice Soyuz-40 cuplate cu staţia orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6. A fost singurul român care a ajuns pe orbită circumterestră, în spațiu.

La 40 de ani de la acest eveniment istoric, România celebrează, în perioada 14 – 22 mai, primul zbor al unui român în spaţiul cosmic, printr-o serie de evenimente științifice și culturale.

Intercosmos s-a numit singurul program spațial pe care un stat l-a împărtășit, gratuit, cu alte state, prin care au fost invitați cosmonauți din alte țări  la antrenamente teoretice și practice, de pilotaj, inginerie spațială, cercetare științifică, care au durat doi ani. El s-a desfășurat în Orașul Spațial de lângă Moscova, un complex special de pregătire pentru misiunile cosmice cu regim secret, în care lucrează specialiști ingineri, tehnicieni și medici specializați în medicina spațială.

Cu această ocazie Universitatea de Vest a organizat o expoziție concurs pentru elevi și tineri artiști plastici cu această temă , o serie de evenimente, conferințe legate de această aniversare. Miercuri și joi, 19-20 mai, au fost prezenți la UVT dl. ing. Dr. Dorin D. Prunariu, care a premiat cele mai interesante esee, fotografii și lucrări de artă plastică realizată cu tematica acestei aniversări.

Dl Marius Piso, președinte al Societatății Română de Științe Spațiale a prezentat activitatea societății și a modului cum este apreciată munca lor în cadrul agenției europene ESA.

Un mesaj video primit de la astronauții de pe Stația Spațială Internațională a fost înregistrat și transmis din imponderabilitate de cei aflați pe orbită în aceste zile.

Dl. dr. ing. Dumitru Prunariu este membru de onoare al comunității UVT încă din anul 2013, când i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum.

Redăm mai jos cuvântul său de salut și expunerea sa,  de la eveniment.

Galerie foto :

 

 

Vezi și

https://debanat.ro/2021/05/cosmonautul-dumitru-prunariu-a-revenit-la-grosi-satul-copilariei-sale-el-a-redescoperit-produsele-traditionale-la-micul-dejun-de-la-margina_332274.html