Sub coaja de gheață ce se află pe oceanul unuia dintre sateliții planetei Saturn, Enceladus, s-ar putea găsi curenți oceanici masivi, conduși de schimbările de salinitate.

Lumea minusculă a lui Enceladus, al șaselea satelit, ca mărime, al lui Saturn, nu depășește 1/7 din lățimea satelitului natural al Terrei, Luna, și are o suprafață complet acoperită de apă în stare de gheață. În 2014 misiunea NASA Cassini a văzut ceva surprinzător: jeturi de apă pulverizate prin crăpăturile din gheață.

Studii suplimentare au arătat că scoarța înghețată a lui Enceladus ascunde un secret interesant: un ocean de apă lichidă care se întinde pe glob. Și, într-adevăr, micul satelit ar putea avea mai multă apă lichidă decât are Terra, oceanul fiind aproape complet diferit de cele pe care le recunoaștem pe planeta pe care ne aflăm.

Dacă oceanele de pe Terra sunt relative puțin adânci și nu acoperă toată planeta, fiind încălzite de sus, de lumina Soarelui, oceanul de pe Enceladus este încălzit de interiorul topit al satelitului și este probabil la mai mult de 30 de kilometri adâncime.

Oceanele de pe Terra și oceanul de pe Enceladus împărtășesc ceva în comun: curenți masivi care mișcă volume imense de apă pe distanțe mari. Pe Pământ, acești curenți sunt conduși în mare parte de variațiile de temperatură, căci apele ecuatoriale tind să fie mai calde decât cele aflate la poli, datorită luminii solare abundente, curenții rezultă din egalizarea acestor temperaturi.

Potrivit noilor cercetări, curenții de pe Enceladus funcționează diferit. Învelișul înghețat este mai subțire la poli și mai gros la ecuator, iar în urma acestor descoperiri, concluzia ar fi că este posibil ca gheața de la poli să se topească în timp ce apa să înghețe la ecuator.

Pe măsură ce gheața se topește și îngheață din nou, poate schimba concentrația locală de sare. De exemplu, când apa sărată îngheață, sarea se decantează, făcând ca apa rămasă lichidă să devină mai grea. Acea apă grea se scufundă în acea regiune și se ridică acolo unde se topește gheața.

 

Foto: universetoday.com