Muzeul Space in the City este o expoziție itinerantă în jurul lumii în care vizitatorii pot testa simulatoarele de zbor cosmic, își pot testa rezistența la accelerații gravitaționale aleatorii și capacitatea de orientare perturbată de rotații pe cele 3 axe, pot vedea costumele spațiale utilizate de cosmonauții sovietici sau de astronauții care au zburat cu navele americane. Panourile luminoase și instalațiile interactive oferă informații utile pentru a recepționa informații legate de istoria zborurilor cosmice. Câteva aparate vă vor face să vă simțiți ca pe Stația Spațială Internațională.

Cel mai mare și evoluat rover fabricat pe Terra a ajuns cu bine pe suprafața planetei Marte, ne dau vestea gazdele întâlnirii online organizate la Cluj Napoca, la evenimentul Space in the City.

Nava a fost lansată în iulie 2020, racheta purtătoare fiind Atlas V541. Iată „biletul de îmbarcare” al robotului, cu poza „capului” său.

Amartizarea a putut fi urmărită în direct, cu decalajul de timp de peste 20 de secunde necesar pentru ca semnalele electronice transmise de aparate să ajungă la noi, pe pagina Jet Propulsion Laboratory a NASA.  El a fost comentat de cei doi invitați la evenimentul clujean Space in the city, domnii Alec Bartos și Paul Dolea.

Pe Alec Bartos îl cunoașteți de la evenimentul de aniversare a 50 de ani de la primul pas pe Lună, din iunie 2019, fiind invitatul nostru special în Timișoara, la festivalul Mooniverse.

Pentru a ajunge la suprafața Planetei Roșii, rover-ul trebuia să supraviețuiască fazei finale de călătorie interplanetară, cele mai dure, cunoscute sub numele de Intrare, Coborâre și Aterizare, care a durat 7 minute de la intrarea în atmosfera planetei. După atingerea solului, a fost luată de aparat prima imagine de pe planeta roșie.

Vom ține legătura cu organizatorii expoziției Space in the City, pentru a vă furniza și alte date legate de evenimentul care va dura până pe 16 mai, așteptând vizitatori din toată țara, din Europa sau Sistemul Solar. Și nu numai.

Citiți întregul articol aici.