În lunga sa existență, planeta Marte a suferit numeroase „bombardări” ale solului cu asteroizi și comete cu coadă. Astfel, cercetările din zilele noastre au scos la iveală faptul că suprafața lui Marte are nu mai puțin de 43.000 de cratere de impact mai mari de 5 kilometri, în unele regiuni solul planetei primind mai multe lovituri din partea corpurilor spațiale.

Noachis Terra este o regiune a planetei Marte, iar în munții acestei regiuni astrononii se pare că au surprins un crater triplu „whammy” (lovitură letală) format din trei bazine suprapuse.

Craterele cu impact dublu și triplu sunt spectaculoase, dar vești despre existența lor au tot apărut, asemenea cratere fiind găsite ocazional pe Lună, Marte și chiar pe Pământ, deși nu toate sunt formate în același mod.

Potrivit publicației on-line www.sciencealert.com, „în 2015,  astronomii au observat un crater triplu similar în Elysium Planitia lângă ecuatorul lui Marte. La acea vreme, echipa a presupus că ar putea fi din cauza unui asteroid care s-a destrămat în atmosferă sau ar putea fi din cauza unui asteroid mai mic care orbitează o pereche binară mai mare”.

Referindu-se la acest triplu crater descoperit recent, printr-un comunicat de presă al Agenției Spațiale Europene, preluat de publicația on-line www.sciencealert.com, se arată că: „O altă explicație ar putea fi coincidența. În diferite momente ale timpului, trei elemente de impact separate ar fi putut atinge suprafața lui Marte în acest loc, creând un aspect elegant, prin suprapunerea craterelor, complet întâmplător”. 

Se pare că experții care opinează că această regiune a lui Marte a fost puternic „bombardată” în trecut, au spus că varianta coincidenței „este posibilitatea cea mai plăcută”, dar consideră că este greu de crezut că această variantă ar fi cea mai interesantă.

Dacă acest impact nu are drept cauză trei întâlniri aleatoare, iar obiectul care a produs impactul s-a spart înainte să lovească Marte, tragem o concluzie importantă în privința acestei planete, anume că, în urmă cu miliarde de ani, este posibil ca atmosfera lui Marte să fie fost mai greu de pătruns decât este acum, iar asta implică faptul că în atmosfera lui Marte ar fi existat căldură și umezeală.

„Similar cu alte cratere din regiune, acest crater cu impact triplu prezintă jante aplatizate și podele de mică adâncime cu uzura timpului. Unele dintre semnele sale chiar sugerează un flux asemănător ghețarului, care ar fi putut ajuta la înmuierea solului de dedesubt, umplând treptat indentarea pe măsură ce gheața se topea”, scrie publicația on-line www.sciencealert.com.

Aceste urme lăsate pe suprafața planetelor sunt asemănătoare cicatricilor, iar, precum acestea vorbesc despre trecut, la fel și craterele o fac, ele reprezentând un punct de cercetare privind trecutul planetelor. 

Foto: Agenția Spațială Europenă

www.sciencealert.com