Vineri, 13 noiembrie, asteroidul „2020 VT4” a stabilit un nou record de apropiere de Terra prin trecerea cu puțin peste 400 de kilometri peste Pacificul de Sud. Trecerea acestui asteroid reprezintă cea mai apropiată trecere non-meteorică documentată față de Pământ. Asteroidul a fost reperat la Observatorul „Mauna Loa” din Hawaii, în primele ore ale dimineții, sâmbătă, 14 noiembrie, la doar 15 ore de la apropiere. Asteroidul a fost estimat ca având 5-10 metri lățime.

Nici un satelit și nici Stația Spațială Internaționale, Stație care orbitează la 400 kilometri deasupra suprafeței terestre, nu au fost afectate de trecerea „2020 VT4”.

„Dacă ar fi lovit Pământul, «2020 VT4» ar fi dat pur și simplu un spectacol bun și ar fi lăsat un câmp de meteoriți împrăștiați în urma sa”, scrie publicația on-line www.sciencealert.com. 

De-a lungul timpul au mai fost înregistrate momente inedite, recorduri, cu asteroizi de către astronomi. Astfel, în octombrie 2008, astronomii au zărit un asteroid de 4 metri – „2008 TC3” – cu 19 ore înainte de impactul său cu solul terestru, iar două luni mai târziu au recuperat fragmente din respectivul asteroid în deșertul Nubian din nordul-estul Sudanului. Asteroidul numit „2008 TC3” este considerat primul documentat înainte și după impact.

Foto: NASA

www.sciencealert.com