PTSD Radio – Masaaki Nakayama ( Kōishō Radio – original)

Apărut la Kodansha Comics 2012 – …

6 volume – aproximativ 1200 de planşe ( octombrie 2020 ) se va continua în volumul 7 . Doar în ediţie digitală.

 

Un stil mai puţin obisnuit : manga horror. Cu foarte puţine exemple anterioare ( Uzumaki 1998-1999 a lui Junji Ito ) acest tip de manga a inceput in ultimii ani să atragă tot mai mulţi ilustratori ( chiar dacă majoritatea merg pe cale s.f. )

Cât de înspaimântătoare pot fi nişte desene? Şi alb-negru pe deasupra? Cât de mult poate un cititor, din afara Japoniei, să fie prins în capacana unei poveşti pentru a nu mai lăsa cartea din mână?

Nu e bine să superi idolii ( de piatră ), de pe marginea drumului.
Eşti urmărit în fiecare noapte de cineva de pe fereastră. Nimic anormal… atât doar că locuieşti la etajul 3!
Sufletele celor morţi rămân deasupra caselor unde au murit, având grijă de cei ce le locuiesc.

Masaaki Nakyama este considerat un maestru al horror-ului manga. Cu un precedent spectacular în Fuan No Tane ( Seeds of Anxiety – 2007-2008, în Japonia şi cu un omnibus în 2019 la Kodansha ) revine în forţă cu întâmplări din oraşele şi satele Japoniei. Scurte, pe două-trei planşe, bazate pe mitologie, poveşti din popor, legende urbane sau inventate chiar de autor. Unele sunt împărţite în mai multe episoade intercalate de istorisiri de sine stătătoare, toate punând cititorul în poziţia de a privi peste umăr în cazul în care lecturează noaptea. Şi toate au un fir comun, subţirel, dar e acolo. Se pot observa influenţele comune cu filmele horror japoneze ( Ringu, Ju-On, Kuchisake-onna etc. ): părul lung, arătări ce privesc din întuneric sau din spatele oglinzii, zgomote ce vin din pereţi sau tavan etc.
Desenele sunt lucrate cu răbdare şi atenţie la detalii, creionând, la prorpiu, personaje tipic arealului fantastic japonez. Poveştile curg liber, uşor de urmărit.
E drept că de la volumul patru lucrurile par să se repete dar pe ansamblu n-o să vă pară rău!
Ca orice manga de la Kodansha se citeşte de la dreapta spre stânga.

This is AERN-BBC, PTSD Radio.No tuning….necessary