De câte ori nu ți s-a întâmplat să vrei să dai timpul înapoi?
Atunci când ai spus ceva ce nu trebuia, când ai uitat să te pregătești pe a doua zi pentru un proiect sau pur și simplu atunci când trebuia să salvezi lumea din calea unei invazii extraterestre, atunci ai fi vrut să poți să dai timpul înapoi.
Când te hotărăști să te uiți la un film cu time travel, trebuie să te pregătești pentru paradoxuri și teorii despre mai multe realități. Filmele din această listă nu sunt într-o anumită ordine și am evitat filmele care, dacă sunt menționate aici, am intra pe teritoriul spoilerelor. Vorbind despre spoilere, acest articol nu conține spoilere pentru nici unul dintre filme.
Într-un film regizat de Terry Gilliam, Bruce Willis este trimis în trecut pentru a afla mai multe informații despre un virus mortal. Lucrurile nu merg conform planului și filmul aduce în discuție și problema nebuniei, a percepției, dar și a credinței.
Scris și regizat de Richard Kelly, Donnie Darko spune povestea unui tânăr care scapă dintr-un accident bizar doar pentru a avea viziuni cu un om îmbrăcat într-un costum de iepure care îl manipulează să comită mai multe crime. Deși are toate ingredientele unui film despre time travel, se concentrează mai mult pe aventurile personajului principal de a descifra ce i se întâmplă.
O comedie sci-fi în care o mașină a timpului trimite un grup de prieteni și nepotul unuia dintre ei înapoi în 1986. Aceștia trebuie să retrăiască o noapte și să nu schimbe nimic pentru ca nepotul să se poată naște. Filmul se joace puțin cu soarta și folosește călătoria în timp pentru ca personajele să-și reevalueze viața.
În 2074, atunci când mafia vrea să scape de cineva, acea persoană este trimisă în trecut unde este așteptată de un asasin. Asasinul, care este Joseph Gordon-Levitt în rolul principal al lui Joe, trebuie să rezolve problema. Totul ia o întorsătură nedorită când mafia vrea să „close the loop”, trimițându-l în trecut pe Joe (cel bătrân) pentru a fi asasinat de Joe (cel tânăr). Călătoria prin timp este folosită într-un mod foarte simplu, fiind doar o unealtă pentru mafia viitorului.
Cu toții cunoaștem seria Terminator. Dacă în primul film Arnold este trimis în trecut unde trebuie să omoare o femeie și pe fiul acesteia, care este salvarea omenirii de la distrugere, în al doilea film, actorul se întoarce în trecut pentru a-l proteja pe același fiu, John Connor, din calea unui cyborg mult mai puternic și mai avansat. Elementele de time travel sunt puțin date la o parte de roboții ucigași, dar sunt prezente.
În această comedie sci-fi, un tânăr de 17 ani este trimis, din greșeală, în trecut cu 30 de ani de către prietenul său excentric, cu ajutorul, probabil, celei mai cunoscute mașini a timpului din pop culture, un DeLorean care poate circula prin timp. Filmul vorbește și despre stiința din spatele călătoriei în timp, dar și despre consecințele schimbării trecutului.
Cu Tom Cruise în rolul principal, această aventură sci-fi spune povestea unui soldat care se luptă cu extratereștri și care retrăiește aceeași zi iar și iar, ziua repetându-se de fiecare dată când moare.
Similar cu Edge of Tomorrow, doar că, de data aceasta, o comedie romantică, un meteorolog jucat de Bill Murray retrăiește aceeași zi la nesfârșit. Dacă Tom Cruise trebuie să salveze lumea în filmul său, aici, Bill Murray poate să facă orice dorește și, din acest motiv, putem să vedem ce efecte are această libertate asupra personajului interpretat de el.
Ca să ieșim puțin din sfera comediei, putem să lansăm o ipoteză că fiecare versiune a zilei respective face parte dintr-un univers separat. Așadar, fiecare alegere pe care o face personajul său, dă naștere unui univers diferit.
Fiind unul dintre cele mai pure filme despre time travel, putem să spunem că Primer răspunde la întrebarea „Ce s-ar întâmpla cu adevărat dacă chiar am putea să călătorim prin timp?”. Ca să nu intrăm în prea multe detalii, niște prieteni descoperă călătoria prin timp și încearcă să dea de cap noii lor invenții.
Un agent temporal de top, jucat de Ethan Hawke, trebuie să urmărească un criminal care i-a scăpat de fiecare dată. Încercarea de a-l prinde se transformă într-o explorare a dragostei, sorții, identității și a tabuurilor legate de time travel. Mai multe detalii ar duce la spoilere, dar este unul dintre acele filmele care se joacă cel mai interesant cu conceptul de time travel.
Cu Jean-Claude Van Damme în rolul principal, Timecop spune povestea lui Max Walker, un agent de securitate care are grijă de călătoriile în timp. Acesta trebuie să-și salveze viața din calea unui politician care vrea să schimbe trecutul pentru a controla viitorul.
Un bărbat călătorește accidental în trecut cu o oră. După ce se întâlnește pe sine, vor urma o serie de dezastre și consecințe de neconceput.
După o livrare de bani eșuată, Lola trebuie să facă rost de o sumă mare de bani în 20 de minute. Un indiciu și, ca să evităm spoilerele: timeloop.
Terry Gilliam apare din nou pe listă, de această dată cu o comedie/aventură/fantasy unde un copil se alătură, din întâmplare, unei grupări de pitici călători prin timp care sar dintr-o eră în alta pentru a fura comori.
- The Time Machine (2002)
După o poveste scrisă de H. G. Wells, un inventator din secolul al XIX-lea, jucat de Guy Pearce, care încearcă să altereze evenimentele din trecut, ajunge, din greșeală, cu 800 de mii de ani în viitor unde găsește umanitatea divizată în două rase care se războiesc.
Primul anime de pe această listă o are în rol principal pe Makoto, o adolescentă care poate călători prin timp, folosind această abilitate în scopuri proprii. Dar ceea ce nu știe aceasta este că, pe lângă schimbările pe care le face pentru ea, aceste schimbări afectează și viața oamenilor din jurul ei.
Trei angajați ai unei reviste se duc să-i ia un interviu unui individ care a distribuit un anunț pentru a-și căuta un companion pentru o călătorie în timp.
Aceasta este lista noastră cu filme despre ingineria temporală. Dacă am ratat vreunul care crezi că merită să fie pe listă, lasă-ne un comentariu mai jos!
Autor: Mihai Mariș