– Am vrea un Mustafa Kemal Atatürk! spuse cu o voce pierdută șeful delegației de la București, săltând de pe un picior pe altul, zgâindu-se după Gabriel Garcia Marquez care se dă cu trotineta, chiar el, oh, da, e chiar el și numai el, păi cum altfel când Gabriel Garcia Marquez scrie niște văluriri science fiction de mai mare dragul, da, science fiction veritabil în povestirile lui despre Erendira și despre Dictator și despre Marea Timpului Pierdut.

– Oh, a fost bătaie mare pe el, pe Mustafa Kemal Atatürk, zău așa, zice administratorul zgâindu-se după Gabriel Garcia Marquez care se dă cu trotineta și care are un chef nebun să scrie science fiction. Thailanda și l-a adjudecat acum un ceas, adaugă administratorul zgâindu-se după Gabriel Garcia Marquez care se dă cu trotineta pe țărmul oceanului, uite, oceanul e la doi pași de București.

– Și nu mai aveți nici o copie?

– Păi, am vândut tot stocul. Dar ce fel de popor aveți?

– Dacă dați o căutare pe Google sau pe Facebook vă puteți da seama.

– Aha. Da, da, înțeleg acum, chiar că aveați nevoie de un Mustafa Kemal Atatürk. Dar, uite, din păcate, nu vă putem ajuta. Și de-abia peste zece ani putem relua producția lui de gene și cromozomi. Avem și noi limitele noastre. Dar avem la reduceri un Tutankamon, un Kennedy, un Nero, un Napoleon, un Caligula și un Attila. Ce spuneți?

–  N-ar fi rău în condițiile astea un Tutankamon, suntem obișnuiți să construim cu mic, cu mare, edificii grandioase, Casa Poporului, de pildă, o știți, nu?!

– Casa Poporului? Oh, da, aveți dreptate, o găsesc chiar acum pe Google. Da, e uriașă, exact ce trebuie. Cred că Tutankamon vi s-ar potrivi ca o mănușă. Ăsta e certificatul de garanție, aici semnați. Da, sunt toate instrucțiunile în cartea tehnică. Sigur, orice revoluție e exclusă din start, conform prospectului. Însă aveți o mulțime de avantaje. Tutankamon e agreat la Bruxelles, la ONU, la Washington, de asemenea. Și la Moscova și Beijing, nu vă faceți probleme. În zece ani veți deveni o mare națiune, poate chiar o putere regională.

– Și pe urmă? întrebă cu o voce ușor înviorată șeful delegației de la București.

– Păi, peste zece ani la Black Friday din 2050, veniți un pic mai devreme și îl cumpărați pe Mustafa Kemal Atatürk și, în maximum o săptămână, garantat, veți fi admiși în Uniunea Cosmică Europeană! o trântește cu năduf administratorul zgâindu-se după Gabriel Garcia Marquez care se dă cu trotineta și are un chef nebun să-i facă harcea-parcea pe toți scriitorii science fiction din lume, pregătindu-se să scrie cel mai teribil roman science fiction din toate timpurile, Un veac de singurătate.

Credit art: Daisanvisart